Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Soldrivna prĂ„mar plockar 50 ton plast per dag

🚱 Soldrivna prĂ„mar plockar 50 ton plast per dag

The Ocean Cleanup har kommit med en ny lösning för att stoppa plast frÄn att komma ut i vÄra hav via floder - en soldriven prÄm som anvÀnder krökta barriÀrer för att fÄnga upp avfall som flyter nedströms.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Plastavfall i vĂ„ra hav Ă€r ett enormt problem. Att ta bort avfallet Ă€r avgörande för att skydda marina ekosystem. Som tur Ă€r har The Ocean Cleanup kommit med en ny lösning som stoppar plastavfall frĂ„n att komma ut i hav via floder – en soldriven prĂ„m.

Den soldrivna prĂ„men kallas "Interceptor" och Ă€r 24 meter lĂ„ng. Den liknar en stor husbĂ„t och anvĂ€nder krökta barriĂ€rer för att fĂ„nga upp avfall som flyter nedströms. Breaking Asia förklarade att skrĂ€pet, som mestadels bestĂ„r av plast, “leds till "mynningen" av prĂ„men - som fungerar autonomt och tyst - varefter det rullar uppför ett transportband och hamnar i soptunnor." Interceptor kan fĂ„nga in upp till 50 ton avfall varje dag.

Interceptor. Bild: MOHD RASFAN/afp via Breaking Asia 

I Malaysia Àr Klangfloden för nÀrvarande vÀrd för en av dessa nya innovationer. TyvÀrr bidrar Klangfloden med mer Àn 15 000 ton plast till haven Ärligen. En annan soldriven prÄm Àr positionerad i Jakarta och ytterligare tvÄ kommer att skickas till Dominikanska republiken och Vietnam.

"Klangfloden var som en flytande soptipp", sÀger Syaiful Azmen Nordin, vd för det malaysiska företaget till Breaking Asia.
”BĂ„tar kunde inte passera och det var mycket plast. Nu kan man se att floden i allmĂ€nhet Ă€r fri frĂ„n flytande skrĂ€p.”

The Ocean Cleanup hoppas att detta projekt kommer att fÄ stor inverkan globalt i kampen mot avfall.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.