Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻ Svenskt rekord i återvinning

♻ Svenskt rekord i återvinning

För tionde året i rad ökar mängden förpackningar vi återvinner i Sverige.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Svenskarna blir allt bättre på att lämna in förpackningar till återvinning visar de senaste siffrorna från Förpackningsinsamlingen, FTI.

2021 lämnades 552 600 ton förpackningar in i landet. Det är den högsta siffran som någonsin noterats och en ökning med sex procent från 2020. På tio år har mängden förpackningar som samlas in ökat med över 50 procent.

I snitt lämnade varje svensk in 53 kilo förpackningar till återvinning. En ökning med tre kilo per invånare jämfört med i fjol.

”Det är mycket glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år. Det är ofattbart stora volymer som måste tas omhand när förpackningarna har tjänat sitt syfte. Svenskarnas engagemang för återvinning och klimatfrågor har resulterat i att insamlingen i vårt rikstäckande system totalt sett gått upp 55 procent sedan 2012. Återvinning är en liten insats som alla kan göra, och när vi är många som gör det tillsammans får det stor effekt”, säger Helena Nylén, vd på FTI.

Den största ökningen stod pappersförpackningarna för. Här ökade mängden insamlade förpackningar med 13 procent, eller 22 000 ton. Allra bäst är svenskarna på att återvinna glas. Här lämnar varje medborgare in 23,2 kilo. Samma siffra för papper ligger på 18,9 kilo och plast ligger på 9 kilo per invånare.

”Resultatet är ett kvitto på att Sveriges invånare är engagerade och vill återvinna, men vi kan fortfarande bli bättre. Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpackning fortfarande i hushållsavfallet. Med det engagemang och den kunskap som finns hos de som återvinner har vi förutsättningarna för att alla förpackningar, oavsett materialslag, ska lämnas till återvinning. Varje insamlad förpackning gör skillnad och bidrar till ett mer hållbart samhälle”, säger Helena Nylén.

Läs den detaljerade statistiken här.

Bild: FTI/Jenny Brolin

🥤 Blandade sopor kan ersätta olja vid produktionen av ny plast
Med en ny metod för att omvandla olika typer av sopor till råvara för plast går det att minska behovet av fossil råvara för ny plast med 80–85 procent.
🦘 Australien minskade plastskräp på stränderna med 30%
Australien har minskat mängden plastskräp på stränderna med 30 procent de senaste åren.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.