Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩘 Australien minskade plastskrĂ€p pĂ„ strĂ€nderna med 30%

🩘 Australien minskade plastskrĂ€p pĂ„ strĂ€nderna med 30%

Australien har minskat mÀngden plastskrÀp pÄ strÀnderna med 30 procent de senaste Ären.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Enligt en studie sÄ har Australien minskat plastavfallet pÄ landets strÀnder med 30 % de senaste 10 Ären. Studien genomfördes nyligen av Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Forskarna tror att tre huvudfaktorer Àr ansvariga för minskningen.

Det som betytt mest var, enligt forskarna, regeringens planer för att göra minskningen av avfall ekonomiskt genomförbar. Detta gÀller planerna som inkluderar till exempel hÀmtning av avfall och Ätervinning, samt ett förbud mot plastpÄsar.

En annan anledning kan vara den förbÀttrade övervakningen av illegal avfallsdumpning. Dessutom organiserade lokala myndigheter mer ofta stÀdning av strÀnder, vilket har spelat en stor roll i resultaten.

Slutligen fick lokala myndigheter som hade uppdaterat sin policy för avfallshantering, och som inte minskat sin budget för avfallshantering lÀngs kusten, sjÀlvklart ett mycket bÀttre resultat Àn de som inte hade gjort det.

– Medan plastföroreningar fortfarande Ă€r en global kris och vi fortfarande har en lĂ„ng vĂ€g kvar att gĂ„ sĂ„ visar den hĂ€r forskningen att beslut som fattas pĂ„ plats, pĂ„ lokal nivĂ„, Ă€r avgörande för en framgĂ„ngsrik minskning av kustnĂ€ra plastföroreningar, sĂ€ger studieledaren Dr. Kathryn Willis.

Den senaste studien var en del av CSIROs Ending Plastic Waste Mission som syftar till att, fram till Är 2030, uppnÄ en 80%-ig minskning av plastavfall som hamnar i den australiensiska naturen.

FörÀndring sker inte bara genom myndigheters beslut och policys. Ideella projekt, som 4Ocean, och projekt som fÄtt mycket medial uppmÀrksamhet, exempelvis The Ocean Cleanup, kan inspirera till mer engagemang och fler liknande projekt som gör stor skillnad.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.