Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Blandade sopor kan ersĂ€tta olja vid produktionen av ny plast

đŸ„€ Blandade sopor kan ersĂ€tta olja vid produktionen av ny plast

Med en ny metod för att omvandla olika typer av sopor till rĂ„vara för plast gĂ„r det att minska behovet av fossil rĂ„vara för ny plast med 80–85 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Inte ens tio procent av all plast som produceras idag Ätervinns. Det innebÀr att nÀstan all plast vi anvÀnder produceras av nypumpad olja. Men forskare vid Chalmers har utvecklat en metod som kan anvÀnda blandat avfall som plastskrÀp, matavfall, papper och trÀ för att skapa plast med samma kvalitet som idag produceras frÄn fossil rÄvara.

Metoden gĂ„r i korthet ut pĂ„ att hetta upp allt avfall till mellan 600 och 800 grader och tillföra vĂ€tgas. Resultatet blir plastpellets som sedan kan anvĂ€ndas som rĂ„vara till ny plast i samma fabriker som tillverkar plast idag. Det gĂ„r inte att ersĂ€tta all fossil rĂ„vara, men det gĂ„r att minska mĂ€ngden som behövs med 80–85 procent.

– I avfallet finns tillrĂ€ckligt med kolatomer för att tĂ€cka all global plastproduktion. Genom att anvĂ€nda dessa kan vi frikoppla nya plastprodukter frĂ„n tillförseln av ny fossil rĂ„vara. Drivs processen med förnybar energi fĂ„r vi dessutom plastprodukter med mer Ă€n 95 procent lĂ€gre klimatpĂ„verkan Ă€n dagens, vilket för hela systemet i praktiken innebĂ€r negativa utslĂ€pp, sĂ€ger Henrik Thunman, professor i energiteknik pĂ„ Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Inspirationen för metoden fick forskarna frÄn naturens kolcykel dÀr kol i olika former cirkulerar mellan atmosfÀren, biosfÀren och hydrosfÀren.

– VĂ„r teknik skiljer sig dock frĂ„n hur det gĂ„r till i naturen eftersom vi inte behöver ta omvĂ€gen via atmosfĂ€ren för att cirkulera kolet i form av koldioxid. Alla kolatomer vi behöver för vĂ„r plastproduktion finns att hĂ€mta i vĂ„rt avfall, och kan cirkuleras tillbaka med hjĂ€lp av vĂ€rme och el, sĂ€ger Henrik Thunman.

Forskarna har i samarbete med plasttillverkaren Borealis i Stenungsund visat att metoden kan skapa rÄvara för plastproduktion. Nu ÄterstÄr att skala upp metoden och att fÄ vÀrldens lÀnder att Ätervinna mer avfall.

– Nyckeln till mer omfattande Ă„tervinning Ă€r att se pĂ„ restavfall pĂ„ ett helt nytt sĂ€tt, som en rĂ„vara fullpackad med anvĂ€ndbara kolatomer. DĂ„ kommer avfallet fĂ„ ett vĂ€rde, och man kan skapa ekonomiska strukturer för att samla in och anvĂ€nda materialet som rĂ„vara i alla delar av vĂ€rlden, sĂ€ger Henrik Thunman.

LÀs hela studien hÀr.

♻ Kemisk behandling gör att plastavfall absorberar CO2
Rice University har tagit fram en ny metod som ska fÄ plastavfall att absorbera koldioxid genom att applicera kaliumacetat.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.