Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥤 Blandade sopor kan ersätta olja vid produktionen av ny plast

🥤 Blandade sopor kan ersätta olja vid produktionen av ny plast

Med en ny metod för att omvandla olika typer av sopor till råvara för plast går det att minska behovet av fossil råvara för ny plast med 80–85 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Inte ens tio procent av all plast som produceras idag återvinns. Det innebär att nästan all plast vi använder produceras av nypumpad olja. Men forskare vid Chalmers har utvecklat en metod som kan använda blandat avfall som plastskräp, matavfall, papper och trä för att skapa plast med samma kvalitet som idag produceras från fossil råvara.

Metoden går i korthet ut på att hetta upp allt avfall till mellan 600 och 800 grader och tillföra vätgas. Resultatet blir plastpellets som sedan kan användas som råvara till ny plast i samma fabriker som tillverkar plast idag. Det går inte att ersätta all fossil råvara, men det går att minska mängden som behövs med 80–85 procent.

– I avfallet finns tillräckligt med kolatomer för att täcka all global plastproduktion. Genom att använda dessa kan vi frikoppla nya plastprodukter från tillförseln av ny fossil råvara. Drivs processen med förnybar energi får vi dessutom plastprodukter med mer än 95 procent lägre klimatpåverkan än dagens, vilket för hela systemet i praktiken innebär negativa utsläpp, säger Henrik Thunman, professor i energiteknik på Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Inspirationen för metoden fick forskarna från naturens kolcykel där kol i olika former cirkulerar mellan atmosfären, biosfären och hydrosfären.

– Vår teknik skiljer sig dock från hur det går till i naturen eftersom vi inte behöver ta omvägen via atmosfären för att cirkulera kolet i form av koldioxid. Alla kolatomer vi behöver för vår plastproduktion finns att hämta i vårt avfall, och kan cirkuleras tillbaka med hjälp av värme och el, säger Henrik Thunman.

Forskarna har i samarbete med plasttillverkaren Borealis i Stenungsund visat att metoden kan skapa råvara för plastproduktion. Nu återstår att skala upp metoden och att få världens länder att återvinna mer avfall.

– Nyckeln till mer omfattande återvinning är att se på restavfall på ett helt nytt sätt, som en råvara fullpackad med användbara kolatomer. Då kommer avfallet få ett värde, och man kan skapa ekonomiska strukturer för att samla in och använda materialet som råvara i alla delar av världen, säger Henrik Thunman.

Läs hela studien här.

♻️ Kemisk behandling gör att plastavfall absorberar CO2
Rice University har tagit fram en ny metod som ska få plastavfall att absorbera koldioxid genom att applicera kaliumacetat.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.