Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Kemisk behandling gör att plastavfall absorberar CO2

♻️ Kemisk behandling gör att plastavfall absorberar CO2

Rice University har tagit fram en ny metod som ska få plastavfall att absorbera koldioxid genom att applicera kaliumacetat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare från Rice University har kommit på en metod som får plastavfall att absorbera koldioxid. Denna metod baseras på applicering av kaliumacetat för att förvandla plastavfall till koldioxidabsorbenter - en win-win för miljön.

Rice Universitys hemsida förklarar de att "kemisten James Tour och medförfattarna Wala Algozeeb, doktorand Paul Savas och postdoktor Zhe Yuan rapporterade i American Chemical Societys tidskrift ACS Nano att uppvärmning av plastavfall i närvaro av kaliumacetat producerade partiklar med porer i nanometerskala vilka fångar koldioxidmolekyler."

För att åstadkomma detta skapade teamet ett pulver av plastavfallet vilket sedan kombinerades med kaliumacetatet och värmdes till 600 °Celsius i 45 minuter. Detta skapade de optimala porerna på cirka 0,7 nanometers bredd. Processen skapade en vaxprodukt som forskare tror kan återvinnas som smörjmedel och rengöringsmedel.

– Punktkällor för CO2-utsläpp som kraftverksrök kan förses med detta avfallsmaterial, som härrör från plast, för att ta bort enorma mängder CO2 som normalt skulle avges till atmosfären, säger James Tour. Det är ett bra sätt att ha ett problem, plastavfall, och ta itu med ett annat problem, CO2-utsläpp.

Kaliumacetat, till skillnad från andra kemikalier som testats på plast, gör att plast effektivt absorberar CO2 och gör plasten återanvändbar. Dessutom är denna metod billigare än andra metoder som prövats.

Enligt Rice Universitys hemsida "skulle kostnaden för koldioxidavskiljning från en punktkälla som efterförbränning av rökgas vara 21 dollar (cirka 200 svenska kronor) per ton, mycket billigare än den energikrävande, aminbaserade processen som används för att extrahera koldioxid ur naturgasförbänning, vilken kostar 80-160 dollar (763-1527 svenska kronor) per ton."

Den här metoden är inte bara effektivare och billigare än andra, den gör också att plast faktiskt kan absorbera CO2 och kan återanvändas. En kombination som kan bidra till att en grönare och mer hållbar framtid kommer tidigare.

Du kan läsa hela studien i ACS Publications.

♻️ Startup bakom nytt användningsområde för plast
Plastblock av återvunnen plast kan nu användas i byggkonstruktioner och samtidigt hjälpa till att minska problemet med plastföroreningar.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.