Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📳 Mobilen ökar inte risken för hjĂ€rntumörer

📳 Mobilen ökar inte risken för hjĂ€rntumörer

En ny studie kan inte se nÄgot samband mellan att prata i mobiltelefon och risken för att fÄ en hjÀrntumör.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det har lÀnge funnits ett rykte om att mobiler kan ge anvÀndarna hjÀrntumörer och nÀr 5G nu rullas ut har ryktet tagit fart igen pÄ vissa stÀllen. Nu har forskare vid University of Oxford i Storbritannien publicerat en studie som visar att det inte finns nÄgon substans bakom ryktet.

Studien började redan 2001 dÄ 776 000 kvinnor fick fylla i en enkÀt bland annat om hur de anvÀnder mobiltelefoner. Tio Är senare fick deltagarna fylla i enkÀten igen.

Forskarna har nu gÄtt igenom sjukdomshistoriken för deltagarna. Resultatet av genomgÄngen Àr att det inte gÄr att se nÄgon signifikant skillnad nÀr det gÀller risken att fÄ hjÀrntumör mellan de som inte anvÀnt mobiler alls och de som anvÀnt mobilen minst 20 minuter i veckan.

– Dessa resultat stöder den vĂ€xande mĂ€ngden bevis att normalt mobilanvĂ€ndande inte ökar risken för att fĂ„ en hjĂ€rntumör, sĂ€ger Kirstin Pirie, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna slÀnger in en brasklapp om att det var sÄ fÄ i studien som pratade vÀldigt mycket och under lÄng tid med mobilen tryckt till örat att det Àr svÄrt att dra nÄgra definitiva slutsatser om risken för den gruppen.

– Mobiltekniken utvecklas hela tiden och de senaste generationerna av mobiler har mycket lĂ€gre energinivĂ„er. Men i och med att vi inte har nĂ„gra tydliga resultat för storanvĂ€ndare kan det vara vĂ€rt att inte anvĂ€nda mobilen allt för mycket, som en ren försiktighetsĂ„tgĂ€rd, sĂ€ger Joachim SchĂŒz, en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ“± Nu Ă€r 5G igĂ„ng i Sverige – hĂ€r kan du anvĂ€nda det nya nĂ€tet
Förra veckan avslutades 5G-auktionen och operatörerna, som redan hade förberett, kan nu leverera tjÀnsten pÄ flera olika orter i landet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.