Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📳 Mobilen ökar inte risken för hjärntumörer

📳 Mobilen ökar inte risken för hjärntumörer

En ny studie kan inte se något samband mellan att prata i mobiltelefon och risken för att få en hjärntumör.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det har länge funnits ett rykte om att mobiler kan ge användarna hjärntumörer och när 5G nu rullas ut har ryktet tagit fart igen på vissa ställen. Nu har forskare vid University of Oxford i Storbritannien publicerat en studie som visar att det inte finns någon substans bakom ryktet.

Studien började redan 2001 då 776 000 kvinnor fick fylla i en enkät bland annat om hur de använder mobiltelefoner. Tio år senare fick deltagarna fylla i enkäten igen.

Forskarna har nu gått igenom sjukdomshistoriken för deltagarna. Resultatet av genomgången är att det inte går att se någon signifikant skillnad när det gäller risken att få hjärntumör mellan de som inte använt mobiler alls och de som använt mobilen minst 20 minuter i veckan.

– Dessa resultat stöder den växande mängden bevis att normalt mobilanvändande inte ökar risken för att få en hjärntumör, säger Kirstin Pirie, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna slänger in en brasklapp om att det var så få i studien som pratade väldigt mycket och under lång tid med mobilen tryckt till örat att det är svårt att dra några definitiva slutsatser om risken för den gruppen.

– Mobiltekniken utvecklas hela tiden och de senaste generationerna av mobiler har mycket lägre energinivåer. Men i och med att vi inte har några tydliga resultat för storanvändare kan det vara värt att inte använda mobilen allt för mycket, som en ren försiktighetsåtgärd, säger Joachim Schüz, en annan av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

📱 Nu är 5G igång i Sverige – här kan du använda det nya nätet
Förra veckan avslutades 5G-auktionen och operatörerna, som redan hade förberett, kan nu leverera tjänsten på flera olika orter i landet.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.