Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Nu Ă€r 5G igĂ„ng i Sverige – hĂ€r kan du anvĂ€nda det nya nĂ€tet

đŸ“± Nu Ă€r 5G igĂ„ng i Sverige – hĂ€r kan du anvĂ€nda det nya nĂ€tet

Förra veckan avslutades 5G-auktionen och operatörerna, som redan hade förberett, kan nu leverera tjÀnsten pÄ flera olika orter i landet.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Fem operatörer vann tillstÄnd i tvÄ olika frekvensband nÀr 5G-auktionen avslutades förra veckan:

  • Hi3G – vilket alltsĂ„ Ă€r operatören Tre
  • Net4mobility – som samĂ€gs av Tele2 och Telenor
  • Telia
  • Teracom

De tre förnÀmnda vann alla i 3,5 GHz-banden medan Teracom vann hela 2,3 GHz-bandet.

– I och med att dessa frekvenser nu tilldelats finns förutsĂ€ttningar för att stĂ€rka kapaciteten för mobila bredbandstjĂ€nster och för utveckling av sakernas internet i Sverige. Tilldelningen kommer att vara central för den svenska 5G-utvecklingen, sĂ€ger PTS:s generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Kort dÀrefter gick flera operatörer ut med att de aktiverar de nya frekvensbanden för 5G pÄ flera orter dÀr den nya tekniken alltsÄ, teoretiskt, ger hastigheter pÄ över en gigabit per sekund.

Observera att du mĂ„ste ha en smartphone eller annan utrustning som kan anvĂ€nda 5G – för de flesta innebĂ€r det hĂ€r en uppgradering och Ă€ven ett nytt 5G-abbonemang.

Tre

Tre vann 100 MHz i frekvensutrymmet 3400-3500 MHz och fortsÀtter sitt arbete med utbyggnaden, med start i de större stÀderna.

– Vi har redan idag 460 siter uppe med 5G dĂ€r vi tĂ€cker 15 procent av befolkningen, sĂ„ vi Ă€r vana att bygga 5G och ser fram emot att Ă€ntligen fĂ„ tillgĂ„ng till de nya frekvensbanden, sĂ€ger Haval van Drumpt, vd pĂ„ Tre i ett pressmeddelande.

Operatören rÀknar med att majoriteten av kunderna ska ha tillgÄng till 5G under 2023. Idag finns Tres 5G i Stockholm, Uppsala, VÀsterÄs, Helsingborg, Lund och Malmö.

Telenor och Tele2

I oktober lanserade Telenor ett 5G-nÀt i centrala Stockholm med hjÀlp av det redan tilldelade 80 MHz-spektrumet pÄ 3,5 GHz-bandet. Strax efter aktiverades det pÄ ytterligare 36 platser i Sverige med hjÀlp av 40 MHz i samma band. Med det nyligen förvÀrvade 100 MHz-spektrumet uppgraderas mobilnÀtet pÄ 37 orter:

Boden       Linköping     RĂ€ttvik               
BorlĂ€ngeLudvikaSandviken           
BotkyrkaLuleĂ„Sigtuna              
EnköpingMalung-SĂ€len          Smedjebacken                             
Eskilstuna       MalmöSolna                   
FalunMotalaStrĂ€ngnĂ€s          
GĂ€vleNackaSödertĂ€lje          
GöteborgNorrköping     TĂ€by                   
HuddingeNorrtĂ€ljeUppsala              
KarlskogaNykvarnVĂ€sterĂ„s            
KirunaNyköpingÄlvdalen             
LidingöPiteĂ„Ă–rebro   

– Det kĂ€nns grymt att vi Ă€r igĂ„ng med vĂ„r ambitiösa utrullningsplan av 5G-nĂ€tet som inledningsvis fokuserar frĂ€mst pĂ„ större stĂ€der och populĂ€ra sommar- och vinterorter. Jag har hela tiden sagt att vi ska erbjuda vĂ„ra kunder hastigheter pĂ„ 1 Gbit/s och det kan vi nu göra pĂ„ 37 orter i Sverige, sĂ€ger Andres Suazo, mobilnĂ€tschef pĂ„ Telenor Sverige i ett pressmeddelande.

MÄlet vid slutet av 2023 Àr att 99,9 procent av Sveriges befolkning ska ha 5G-tÀckning. Totalt kommer mobilnÀtet att byggas ut med cirka 60 procent och Àven 4G-nÀtet kommer att moderniseras och byggas ut, meddelar Telenor. Eftersom Tele2 och Telenor har ett nÀtsamarbete i det samÀgda bolaget Net4Mobility sker den hÀr utbyggnaden gemensamt.

Telia

Telia lanserade Sveriges första publika 5G-nÀt den 25 maj, 2020 som nu byggts ut i 20 svenska stÀder. Det nya spektrumet i 3,5 GHz-bandet som bolaget förvÀrade i auktionen innebÀr fortsatt utbyggnad pÄ fler platser runt om i landet.

- Vi Àr sjÀlvklart mycket nöjda med utfallet av auktionen. Genom att sÀkra 120 MHz, vilket Àr mer spektrum Àn nÄgon annan operatör, förstÀrker vi vÄr roll som nÀtledare pÄ den svenska marknaden. Det hÀr innebÀr att vi kan fortsÀtta bygga snabba och energismarta 5G-nÀt som bidrar till den digitala utvecklingen i samhÀllet. Vi kommer ocksÄ kunna erbjuda vÄra kunder en Ànnu bÀttre uppkoppling pÄ flera platser i Sveriges bÀsta nÀt*, sÀger Anders Olsson, vd, Telia Sverige i ett pressmeddelande.

Telias 5G-nĂ€t finns i: Eskilstuna, Karlstad, Linköping, Norrköping, StockholmsomrĂ„det, Uppsala, VĂ€sterĂ„s, VĂ€xjö, Örebro, GĂ€vle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, LuleĂ„, Lund, Malmö, Sundsvall, UmeĂ„, Östersund.

Teracom

Teracom, ett statligt företag som bland annat Ă€ger och driver marknĂ€tet för radio och TV i Sverige, vann som enskild aktör hela 2,3 GHz-bandet. Teracom erbjuder inplaceringar och service i bolagets master och byggnader samt kapacitetstjĂ€nster till företag, organisationer och myndigheter – inte minst samhĂ€llskritiska funktioner varför deras mĂ„l var att förvĂ€rva ett eget band.

– Det Ă€r med stor glĂ€dje jag kan konstatera att vi uppnĂ„tt vĂ„rt önskade resultat. Vi förfogar nu över ett 5GtillstĂ„nd i ett frekvensband dĂ€r vi kan utveckla vĂ„rt mobila samhĂ€llsnĂ€t med full flexibilitet. DĂ€rmed har vi alla förutsĂ€ttningar att utveckla ett kommunikationsnĂ€t som motsvarar de samhĂ€llsviktiga aktörernas kravbild, sĂ€ger Åsa Sundberg, VD och koncernchef i ett pressmeddelande.

Nu vĂ€ntar omfattande utbyggnad för samtliga operatörer. Redan nu kan mĂ„nga av oss anvĂ€nda 5G-nĂ€tet med alla de fördelar det ger – minns vilken enorm pĂ„verkan 4G-nĂ€tet har haft. Inom nĂ„gra Ă„r har hela landet tillgĂ„ng till ett blixtsnabbt nĂ€t och, antagligen, nya appar och tjĂ€nster som vi inte ens kan förestĂ€lla oss idag.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.