Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 SĂ„ kan du donera till vĂ€lgörenhet mer effektivt

💰 SĂ„ kan du donera till vĂ€lgörenhet mer effektivt

Ge effektivt Àr en nystartad organisation var syfte Àr att sprida information om och samla in pengar till vÀrldens mest effektiva hjÀlporganisationer. Vi intervjuar grundaren Henri Thunberg.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

En majoritet av svenskarna, sex av tio, donerar pengar till vÀlgörenhet och december Àr den största givarmÄnaden. Men det Àr fÄ som egentligen vet vilken skillnad deras donation gör i slutÀndan.

Det hÀr vill Ge effektivt, med grundaren Henri Thunberg i spetsen, Àndra pÄ. Vi stÀllde nÄgra frÄgor till honom.

BerÀtta om Ge effektivt, vad Àr det?

Vi kan ofta ta reda pÄ vilken procentsumma administration en vÀlgörenhetsorganisation anvÀnder sig av, men Àven en organisation som ger gratis massage till miljonÀrer skulle kunna ha lÄga administrationskostnader.

Det som faktiskt gör störst skillnad Àr om pengarna anvÀnds till högeffektiva projekt eller inte, dÄ en organisation kan göra sÄ mycket som hundratals gÄnger sÄ stor skillnad som en annan. PÄ geeffektivt.se samlar vi vÀlgörenhetsorganisationer som har blivit noggrant utvalda pÄ grund av sin effektivitet i vÀrldsklass, och bjuder givarna pÄ transaktionskostnaden.

Det finns ju mÀngder med vÀlgörenhetsorganisationer, varför tyckte du att det behövdes en till?

Det Àr vÄr poÀng ocksÄ! I stÀllet för att starta en till organisation som sjÀlva försöker komma fram till effektiva interventioner, sÄ pekar vi pÄ de riktigt skickliga organisationer som redan finns i vÀrlden dÀr dina pengar gör allra störst skillnad. Skillnaden i hur mycket gott vi kan göra per krona Àr faktiskt större gÀllande att vÀlja rÀtt projekt Àn beslutet att ge till vÀlgörenhet alls, sÄ vi tyckte det borde göras större insatser pÄ omrÄdet av rekommendationer och upplysning.

Vad skulle du sÀga Àr det mest effektiva att donera till?

DÄ kommer vi in pÄ filosofiska frÄgor. Oavsett om du vÀrderar att hjÀlpa mÀnniskor, klimat eller djur mest sÄ försöker vi erbjuda de mest kostnadseffektiva organisationerna, men inom vilket omrÄde av dessa en vÀljer att hjÀlpa beror pÄ personliga moraliska avvÀgningar.

NÀr det kommer till att hjÀlpa mÀnniskor pekar bÄde VÀrldsbanken och vÀlgörenhetsgranskande organisationen GiveWell pÄ att vi kan fÄ extremt goda resultat genom att satsa pÄ preventiva ÄtgÀrder mot Malaria, exempelvis genom the Against Malaria Foundation.

Var brister i regel övriga organisationer, dÀr det ni gör Àr bÀttre?

Det finns mycket man kan peka pÄ, men lÄt mig ta tre exempel.

Dels handlar det om transparens. Vill en organisation inte dela sina uppgifter kring effektivitet med tredjepart sĂ„ kan vi knappast anta att de har en prestation i vĂ€rldsklass – det Ă€r i de flesta fall nĂ€rmre sanningen att de skulle vara genomsnittliga.

Om en organisation rymmer mÄnga olika aktiviteter Àr det vÀldigt troligt att vissa Àr mer effektiva och andra mindre, dÀrför Àr det lÀttare för en organisation att anvÀnda varenda en av dina kronor riktigt vÀl om de hÄller sig inom ett begrÀnsat omrÄde.

Vi mÀnniskor Àr vÀldigt svaga för det som Àr iögonfallande och pÄverkar oss mest emotionellt. DÀrför missar vi ofta det som gör störst skillnad per krona. Exempel pÄ detta Àr förebyggande arbete genom vaccin och myggnÀt, eller att vi hjÀlper folk som Àr geografiskt nÀra oss i stÀllet för att hjÀlpa sÄ mÄnga som möjligt lÀngre bort i ett fattigare land.

Det finns ju en koppling till Effektiv Altruism, kan du berÀtta vad det Àr?

Vi inspireras av rörelsen Effektiv Altruism som strĂ€var efter att svara pĂ„ frĂ„gan “Hur anvĂ€nder jag mina resurser mest effektivt för att göra vĂ€rlden bĂ€ttre?”.

VÄr sida svarar pÄ denna frÄga i en begrÀnsad del, gÀllande vÄra vÀlgörenhetsdonationer. Andra delar av rörelsen arbetar med andra bitar, exempelvis Effektiv Altruism Sverige som ger gratis karriÀrsrÄdgivning för vÀrldsförbÀttrare eller Future of Humanity Institute vid Oxford som arbetar för att undvika storskaliga risker för mÀnskligheten.

Vad Àr din syn pÄ framtiden? NÄgot du Àr optimistisk inför?

Matrevolutionen som pÄgÄr kÀnns otroligt spÀnnande. Att kunna minska bÄde djurs lidande och effekter pÄ klimatet genom att Àta veganska alternativ till ost, fisk och kött börjar kÀnnas riktigt kul nÀr produkterna blir stÀndigt billigare, godare och mer tillgÀngliga.

Det skulle vara otroligt att fÄ se factory farming avskaffas under min livstid, men det skulle ocksÄ kÀnnas som ett stort nederlag om det kvarstÄr. Det kom riktigt uppmuntrande nyheter hÀromdagen frÄn Jordbruksverket att köttkonsumtionen gÄtt ner med 4,5 procent under 2020, vilket har besparat över 7 miljoner kycklingar ett liv permanent i fÄngenskap.

Vad tycker du de flesta kan och bör göra för att skapa en bÀttre framtid?

Detta kan lÄta extremt, men de allra allra flesta som lÀser detta skulle ha en knappt mÀrkbar pÄverkan pÄ sin livskvalitet om de valde att donera 10 procent av sin inkomst. Vissa studier visar till och med att de som lÀgger mer pengar pÄ vÀlgörenhet Àr lyckligare, Àven nÀr man kontrollerar för inkomst och andra faktorer.

Genom organisationen Giving What We Can Ă€r det över 5000 personer som lovat att donera minst 10 procent för resten av sitt liv till effektiva organisationer. De erbjuder ocksĂ„ en tjĂ€nst “Try Giving”, dĂ€r man testar med en tidsbegrĂ€nsad sjĂ€lvvald procentsats, för att se om det Ă€r nĂ„got man kan tĂ€nka sig fortsĂ€tta med.

LÀs mer och börja donera med Ge effektivt! hÀr

Foto: Christian von Essen, Heja framtiden! Lyssna in avsnittet med Henri Thunberg hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.