För knappt hundra år sedan kunde cancer inte behandlas. Många dog utan att ens förstå allvaret i diagnosen. Mycket har hänt sedan dess. Är vi nu till och med på väg att bota cancer, frågar sig Magnus Aschan.
Med små insatser kan svensk rymd verkligen lyfta, men intresset från svenska politiker har varit svalt. Om nya rymdminister Anna Ekström kan bidra till en nystart kommer vi se många nya jobb, spetsteknologi, en positiv påverkan på människans framtid och marknadsföring av Sverige.
Utmaningarna som unga människor står inför i Afrika är många. Det finns dock mycket optimism hos de unga som tar tillvara på utbildning och sina rättigheter att delta i den politiska debatten, skriver Khumbu Muleya.
Den 21 november 1961 ägde ett ytterst betydelsefullt möte rum mellan USA:s president John F. Kennedy och NASA:s högsta ledning. Historikern Bengt Liljegren, som är aktuell med en biografi över John F. Kennedy, förklarar bakgrunden och berättar vad som hände under mötet.
Hur spelar du? Optimister och pessimister spelar olika spel och de spelar på olika sätt, skriver Nicklas Berild Lundblad.
Är utforskning av rymden slöseri med energi? Vissa hävdar att det är det och att mer fokus borde ligga på att ta hand om vår egen planet. Men tänk om rymden är en nyckel för att lösa lösa viktiga frågor om jorden, skriver Anna Rennéus Guthrie.
Det behövs en ny rörelse för alla oss som på vetenskaplig grund tar klimatförändringarna på största allvar men är trötta på ångestladdade krönikor, skam och domedagsprofetior.
I de senaste dagarnas mediestorm hävdar DN, SVT och Aftonbladet att Facebook skadar unga med berått mod. Men kritiken är tendentiös och ”dubbelt så många” uppger att Instagram faktiskt får dem att må bättre, skriver Erik O. Torstensson.
Som optimist ställs man ofta inför ett intressant dilemma: resten av världen tror att världen blir sämre, och själv tror man att den blir bättre – bör man försöka övertyga alla andra om att det verkligen blir bättre, frågar sig Nicklas Berild Lundblad.