Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Hur ska man tĂ€nka om Elon Musk?

🚀 Hur ska man tĂ€nka om Elon Musk?

Jag har följt Elon Musk mycket nÀra under flera Är. Han har förÀndrats och det har min syn pÄ honom ocksÄ.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I ❀ Canada

Hur ska man tĂ€nka kring Elon Musk? Är han Jesus eller Satan? Jag har följt honom mycket nĂ€ra under flera Ă„r och sĂ„ hĂ€r, dagen innan Walter Isaacsons biografi, har mina tankar kring honom utvecklats.

I ❀ Canada X:ade Elon.

Jag blev smÄtt besatt av Elon Musk för sisÄdÀr tio Är sedan. Under nÄgra mÄnader lÀste och tittade jag pÄ varenda intervju jag kunde hitta. Det blev mÄnga timmar.

Anledningen var att jag aldrig rÄkat pÄ nÄgon som honom tidigare. Som tÀnkte sÄ otroligt stort, samtidigt var extremt kunnig i detaljerna, artikulerade det sÄ vÀl, var sÄ inspirerande och samtidigt levererade det han sa.

DÄ drev han "bara" Tesla och SpaceX och var inte sÀrskilt kÀnd. NÀr jag ivrigt berÀttade om honom var det vanligaste svaret "Elooon vem..?"

Han var mÀrklig redan dÄ. Detta Àr en tweet (det hette sÄ dÄ) frÄn 2011.

Rikast i vÀrlden = hatad

NĂ€r han blev vĂ€rldens rikaste person, blev han ocksĂ„ en av vĂ€rldens mest kĂ€nda personer – och mest hatade personer.

Nu började bilden av honom Àndras, trots att han sjÀlv faktiskt var ungefÀr densamme. Uppfattningar om honom började spridas som helt enkelt inte var sanna. En del hatade honom bara för att han var rik, oavsett hur han hade skapat den förmögenheten. Jag som spenderat sÄ mÄnga timmar pÄ honom kÀnde till den verkliga Elon, men de flesta upptÀckte honom dÄ och bildade sin uppfattning delvis baserat pÄ denna falska bild.

Minsta lilla konstiga eller dumma grej han gjorde ledde till extremt hÄrt kritik. Inte sÄ att han borde stÄtt över kritik, men den var sÄ skoningslös och en hel del av det rena pÄhitt. Det gjorde mig ledsen. En person som skapar sÄ mycket gott borde stöttas, inte hatas.

I december 2021 blev han Times Person of the Year. RÀtmÀtigt, tyckte jag. SpaceX landade och ÄteranvÀnda regelbundet raketer och höll pÄ öppna dörren till rymden och Mars. Tesla hade sparkat igÄng omstÀllningen till elbilar. "Bara" det Àr tvÄ massiva, och positiva, bidrag till mÀnskligheten. Elon gömde sig inte heller bakom corporate speech och inövade talepunkter. Han var öppen, svarade pÄ supportfrÄgor om bilarna pÄ Twitter och inspirerade miljontals mÀnniskor att arbeta för en bÀttre framtid.

Förra Äret började han förÀndras pÄ riktigt

Sedan dess har han faktiskt förÀndrats. Den hÀr gÄngen Àr det inte bara bilden av honom som Àndrats, utan hans beteende. Köpet av Twitter blev början pÄ förÀndringen. Han kunde vara taskig tidigare, men blev nu allt rÄare och elakare. Det Àr inget fel att ta strid med woke och stÄ upp för yttrandefrihet (tvÀrtom), men till skillnad frÄn Tesla och SpaceX har han inte förklarat sin vision och hur han ska komma dit. Det blir negativt, istÀllet för inspirerande.

Vi har ocksÄ sett en lÄng rad mÀrkliga och ovÀntat dÄliga beslut. MÄnga menade att han aldrig skulle kunna lyckas med Twitter, som de sagt om allt han företagit sig. Min instÀllning var "don't bet against Elon", och han har vÀckt liv i ett dysfunktionellt företag. Men kritikerna har fÄtt mer rÀtt Àn jag trodde. Ett litet exempel: Om en policy pÄ Twitter ska Àndras, varför inte ge förvarning en vecka innan, istÀllet för att bara Àndra sÄ blir folk avstÀngda utan en chans att Àndra sig? Liknande saker har hÀnt flera gÄnger och det Àr amatörmÀssigt och dÄligt.

Jag misstÀnker att Elon i fallet Twitter har haft mest ja-sÀgare kring sig. MÄnga ser upp till och dyrkar honom och till skillnad frÄn Tesla och SpaceX har den sortens personer omgett honom nu. Kanske har framgÄngarna gett honom en del hybris ocksÄ. Det vore ju rÀtt mÀnskligt.

SÄ, hur ska vi tÀnka om Elon nu?

Att vara totalt okritisk Àr aldrig bra att vara mot nÄgon mÀnniska. Det gynnar vare sig personen eller hans eller hennes omgivning.

Samtidigt fÄr vi inte glömma allt det bra Elon gör, bara för att han ocksÄ gör korkade och dÄliga saker.

Personer som Ästadkommer saker i klass med Elon Musk Àr inte helt vanliga. De Àr jobbiga, konstiga och besatta. Vi mÄste kunna tolerera det, utan att vara lyriskt okritiska.

NÀr Elon Musk gör nÄgot korkat kan vi kritisera honom för det. Det Àr viktigt att vi gör det. Jag saknar verkligen den superinspirerande Elon jag upptÀckte för tio Är sedan. Att vara nÄgon slags 2000-talets Chamberlain och tro han rÀddar vÀrlden frÄn vÀrldskrig genom att inte lÄta Ukraina försöka slÄ ut delar av ryska flottan Àr riktigt dum, enligt min mening. Men hÄll kritiken pÄ en rimlig nivÄ. Ta det lite lugnt. Han Àr inte Satan bara för att han twittrar nÄgot puckat eller elakt. Inte heller för dÄliga beslut i Ukraina-kriget.

Han förtjÀnar lika mycket, eller mer, beröm och stöd för allt bra han gör. HÄll det dÄliga i en vÄgskÄl och det bra i den andra. Vilket vÀger över? (Och man mÄste inte gilla honom eller hans knÀppa humor för det.)

VĂ€rlden behöver fler som Elon Musk, inte fĂ€rre. NĂ€r de dyker upp rör de om. Det Ă€r jobbigt, störigt och irriterande – och bra, för det Ă€r dĂ„ vi utvecklas.

Och – Ă€ven om det Ă€r fortsatt rörigt pĂ„ X, sĂ„ skulle jag fortfarande inte vĂ„ga betta mot Elon.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.