Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Vi betalar för att leva utan el och vatten, så bra har vi det

🚱 Vi betalar för att leva utan el och vatten, så bra har vi det

Hur sjukt är det inte att betala för att slippa el och rinnande vatten? Det är min första tanke när jag läser om Kyrkestatorpet där man får "bo som torparna gjorde förr." Men så tänker jag efter på vilka effekter som kan komma av ett besök på ett utedass...

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Drömmer du om att slippa elektricitet och att hämta vatten med hink i en brunn? Tycker du att det där med vattenklosett är onödig lyx och föredrar att det fläktar lite runt rumpan när du sitter på huset? Då ska du boka Kyrkestatorpet i Blekinge.

De erbjuder ett boende utan el och rinnande vatten, med utedass och vedeldad spis.

Aha, till rabatterat pris eftersom det saknar moderna bekvämligheter? Nej du! Till premiumpris eftersom det saknar moderna bekvämligheter.

"Här har ni en unik möjlighet att känna historiens vingslag och bo som torparna gjorde förr i ett 1800-talsboende utan el och vatten, med utedass och närhet till djuren och naturen."

Det är Eriksberg Hotell & Safaripark som tillhandahåller detta boende. (Jag och min fru har både besökt parken och bott på hotellet – med både el och vatten – ett par gånger. Rekommenderas!)

Min första tanke när jag ser detta är: Hur sjukt är det inte att folk betalar för att bli av med bekvämligheter! Rent vatten direkt i kranen är inte bara bekvämt, det är mycket bra för vår hälsa. Dödsfall från osäkert vatten har fallit rejält de senaste 30+ åren.

Framförallt för att tillgången på rent vatten har ökat.

För att inte tala om elektricitet. Det skulle bli en väldigt lång text om jag gick igenom alla nyttor med el, så låt oss bara kort stanna vid artificiellt ljus. Det finns en anledning till att glödlampan 💡 är en symbol för en bra idé.

Innan glödlampan var världen en mörk plats. Ljus fanns men var dyrt och användes därför sparsamt. Om vi för 700 år sedan skulle ha producerat lika mycket ljus som 10 moderna LED-lampor gör under sju timmar hade det kostat motsvarande en halv miljon kronor!

Och nu betalar vi för att inte ha detta ljus?!

Men sen tänker jag efter. Kanske är det inte så dumt ändå.

De som bor där får förhoppningsvis en mysig vistelse (levande ljus är ju fint) och även uppleva en annan sorts lyx: Den nästan fysiska känslan när man i totalt mörker tittar upp mot en stjärnklar himmel.

Och när de sitter på utedasset får de kanske också en tankeställare om hur bra vi har det.

Väl hemma när de spolar i toaletten, tänder en lampa och slår på kranen och ser rent, kallt (eller varmt!) vatten forsa ut kommer de förmodligen att känna en djupare tacksamhet och en ny förståelse för de bekvämligheter som vi ofta tar för givna.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.