Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸš± Vi betalar för att leva utan el och vatten, sĂ„ bra har vi det

đŸš± Vi betalar för att leva utan el och vatten, sĂ„ bra har vi det

Hur sjukt Àr det inte att betala för att slippa el och rinnande vatten? Det Àr min första tanke nÀr jag lÀser om Kyrkestatorpet dÀr man fÄr "bo som torparna gjorde förr." Men sÄ tÀnker jag efter pÄ vilka effekter som kan komma av ett besök pÄ ett utedass...

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Drömmer du om att slippa elektricitet och att hÀmta vatten med hink i en brunn? Tycker du att det dÀr med vattenklosett Àr onödig lyx och föredrar att det flÀktar lite runt rumpan nÀr du sitter pÄ huset? DÄ ska du boka Kyrkestatorpet i Blekinge.

De erbjuder ett boende utan el och rinnande vatten, med utedass och vedeldad spis.

Aha, till rabatterat pris eftersom det saknar moderna bekvÀmligheter? Nej du! Till premiumpris eftersom det saknar moderna bekvÀmligheter.

"HÀr har ni en unik möjlighet att kÀnna historiens vingslag och bo som torparna gjorde förr i ett 1800-talsboende utan el och vatten, med utedass och nÀrhet till djuren och naturen."

Det Ă€r Eriksberg Hotell & Safaripark som tillhandahĂ„ller detta boende. (Jag och min fru har bĂ„de besökt parken och bott pĂ„ hotellet – med bĂ„de el och vatten – ett par gĂ„nger. Rekommenderas!)

Min första tanke nÀr jag ser detta Àr: Hur sjukt Àr det inte att folk betalar för att bli av med bekvÀmligheter! Rent vatten direkt i kranen Àr inte bara bekvÀmt, det Àr mycket bra för vÄr hÀlsa. Dödsfall frÄn osÀkert vatten har fallit rejÀlt de senaste 30+ Ären.

Framförallt för att tillgÄngen pÄ rent vatten har ökat.

För att inte tala om elektricitet. Det skulle bli en vĂ€ldigt lĂ„ng text om jag gick igenom alla nyttor med el, sĂ„ lĂ„t oss bara kort stanna vid artificiellt ljus. Det finns en anledning till att glödlampan 💡 Ă€r en symbol för en bra idĂ©.

Innan glödlampan var vÀrlden en mörk plats. Ljus fanns men var dyrt och anvÀndes dÀrför sparsamt. Om vi för 700 Är sedan skulle ha producerat lika mycket ljus som 10 moderna LED-lampor gör under sju timmar hade det kostat motsvarande en halv miljon kronor!

Och nu betalar vi för att inte ha detta ljus?!

Men sen tÀnker jag efter. Kanske Àr det inte sÄ dumt ÀndÄ.

De som bor dÀr fÄr förhoppningsvis en mysig vistelse (levande ljus Àr ju fint) och Àven uppleva en annan sorts lyx: Den nÀstan fysiska kÀnslan nÀr man i totalt mörker tittar upp mot en stjÀrnklar himmel.

Och nÀr de sitter pÄ utedasset fÄr de kanske ocksÄ en tankestÀllare om hur bra vi har det.

VÀl hemma nÀr de spolar i toaletten, tÀnder en lampa och slÄr pÄ kranen och ser rent, kallt (eller varmt!) vatten forsa ut kommer de förmodligen att kÀnna en djupare tacksamhet och en ny förstÄelse för de bekvÀmligheter som vi ofta tar för givna.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.