Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’Ș Urkaften i mĂ€nskliga framsteg

đŸ’Ș Urkaften i mĂ€nskliga framsteg

Under 2000-talet har vi upplevt terrorism, naturkatastrofer, krig, finansiella kriser och pandemi. Varför lever vi inte i en Mad Max-vÀrld?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Nyligen lyssnade jag pÄ ett anförande av Johan Norberg. I vanlig ordning fick jag med mig en rejÀl insikt. Denna krönika expanderar hans spaning, med Johans tillstÄnd.

Första januari, Är 2000

Det Àr nÄgra timmar efter tolvslaget Är 2000. Ett gigantiskt nyÄrsfirande har rullat över planeten och pÄgÄr fortfarande. Berusad pÄ champagne och framtidstro lÀgger jag mig ner i en soffa och sluter ögonen.

Plötsligt spelas framtiden upp i mitt huvud. Det Àr inte en dröm, det Àr en framtidsvision. En fruktansvÀrd sÄdan.

Jag ser flygplan krascha in i tvÄ torn. Sedan invaderar trupper Afghanistan och Irak. Först ser det hoppfullt ut, en staty över Saddam Hussein rivs ner, men konflikten urartar och sprider sig.

I Asien sköljer en enorm tsunami in över flera lÀnder och tiotusentals mÀnniskor dör.

Återigen till New York. Denna gĂ„ng Ă€r det konkurser pĂ„ Wall Street, vilket kastar vĂ€rlden in i den djupaste finanskrisen sedan 1929.

Samtidigt som vi kÀmpar med att kravla oss upp ur den ekonomiska krisen, pulvriseras Haiti av en jordbÀvning och Syrien kastas in i ett blodigt inbördeskrig. Ur blodet i öknen reser sig en bestialisk terrororganisation, ISIS, som snabbt sprider terror i flera lÀnder. Miljontals mÀnniskor flyr terrorn och krigen.

Framtidsvisionen rusar vidare. Jag Àr helt utpumpad. Nu mÄste vÀl elÀndet lugna ner sig?

I Wuhan, Kina börjar ett virus sprida sig. PÄ ett par mÄnader tar det över vÀrlden, som reagerar med att stÀnga ner. StÀderna Àr tomma och tysta som under en zombieapokalyps. Miljontals dör i den vÀrsta pandemin pÄ hundra Är.

Jag vrider mig i soffan. MÄste komma ur detta tillstÄnd, jag orkar inte mer.

DÄ rullar ryska tanks in i Ukraina. En av vÀrldens största matproducenter attackerar en annan av vÀrldens största matproducenter. För första gÄngen sedan andra vÀrldskriget Àr ett stort industriellt krig i Europa ett faktum.

Jag kastar mig Ät sidan, rullar ur soffan och slÄr i marken. Visionen försvinner.

En Mad Max-vÀrld

DÀr sitter jag. Nyss rusig av framtidstro. Jag kravlar mig upp i soffan igen. SÀtter mig i ena hörnet.

Kommer att tÀnka pÄ Mad Max.

Det Àr sÄ det kommer bli.

Med en sÄdan radda katastrofer under de kommande tjugo Ären Àr det enda som mÄste vara kvar en post-apokalyptiskt ödemark, dÀr var och en fÄr slÄss för sitt.

I en sÄn vÀrld hade mÀnniskor som Elon Musk inte startat elbilsföretag för att hjÀlpa mÀnskligheten. De hade kÀmpat för sin överlevnad. Förmodligen pÄ ett coolt sÀtt, men ÀndÄ.

Mad Max-Elon. Skapad i Midjourney.

Men trots det lever vi inte i en Mad Max-vÀrld

DÄ, Är 2000, levde 1780 miljoner mÀnniskor i extrem fattigdom. 23 Är senare Àr det 659 miljoner, enligt VÀrldsbankens senaste siffror frÄn mars i Är. 1121 miljoner mÀnniskor har alltsÄ lÀmnat extrem fattigdom sedan Ärsskiftet Är 2000. Mellan 2000 och 2023 lÀmnade 132 000 personer extrem fattigdom varje dag.

Min tidigare hemstad, Norrköping, har drygt 130 000 invÄnare. Ett Norrköping per dag har lÀmnat extrem fattigdom.

År 2000 dog 10 miljoner barn under fem Ă„rs Ă„lder. 23 Ă„r senare har det halverats till 5 miljoner, enligt UNICEF. Över hundra miljoner fler barn har överlevt tack vare de senaste tjugo Ă„rens framsteg.

År 2000 var det 375 miljoner barn som inte fick gĂ„ i skola. Nu har det minskat till 257 miljoner, trots att jordens befolkning ökat med tvĂ„ miljarder mĂ€nniskor (25 procent) under samma tidsperiod. Andelen barn som inte gĂ„r i skola har halverats.

Vid nyÄr Är 2000 fanns det ungefÀr 250 miljoner internetanvÀndare. Nu Àr 5,4 miljarder mÀnniskor online. DÄ fanns 4 procent av jordens befolkning pÄ internet, nu finns tvÄ tredjedelar dÀr.

Jag skulle kunna fortsÀtta och lÀtt addera en mÀngd omrÄden till, allt frÄn minskat spill frÄn oljetankers till hur vi globalt blivit rikare och ekonomiskt mer jÀmlika eller att morden i vÀrlden minskat med en femtedel. (Kolla in vÄr tagg MÀnskliga framsteg för massa mer.) Men jag tror poÀngen har framkommit.

Inte en Star Trek-vÀrld, men vi Àr pÄ vÀg

Samtidigt som terrorism, naturkatastrofer, krig, finanskris och pandemi har perioden sedan nyÄrsafton Är 2000 varit den bÀsta i mÀnsklighetens historia.

Trots dessa enorma framsteg gÄr det inte att göra en lista över positiva hÀndelser, pÄ samma sÀtt som det gÄr att göra en lista över de dÄliga hÀndelserna. Framstegen Àr inte enskilda stora hÀndelser, de Àr miljontals smÄ.

Det Àr svagheten med framstegen. De mÀrks ju knappt. SÀrskilt inte jÀmfört med kriserna. Samtidigt Àr det styrkan. Framstegen Àr inte beroende av enskilda dramatiska hÀndelser. De pÄgÄr varje dag. Miljarder mÀnniskor som varje dag jobbar för att göra vÀrlden lite, lite bÀttre. DÀrför Àr den sÄ urstark.

MĂ„nga bĂ€ckar smĂ„ blir snart till en stor Ă„ – och sett över tjugo Ă„r till en vilt forsade flod av framsteg.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Missa inte Johan Norbergs senaste bok.

"With masterful command of statistics... a shattering refutation of the misanthropic Malthusians."
- Daily Mail

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.