Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 Sluta rĂ€dda vĂ€rlden

🌍 Sluta rĂ€dda vĂ€rlden

Om vÀrlden behöver rÀddas, betyder det att den hÄller pÄ att gÄ sönder och förstöras. TvÀrtom blir vÀrlden bÀttre.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

RÀdda vÀrlden. RÀdda planeten. Det anvÀnds flitigt, bÄde av pessimister och optimister.

Under rubriken, What If We Stopped Pretending?, skrev författaren Jonathan Franzen i The New Yorker:

"Hardly a day seems to pass without my reading that it’s time to 'roll up our sleeves' and 'save the planet'; that the problem of climate change can be 'solved' if we summon the collective will."

Det tror han alltsÄ inte att det gÄr.

Mer positiva Àr Swedish House Mafia som i Save the world vill visa att vi kan rÀdda vÀrlden om vi jobbar tillsammans.

Who gonna save the world tonight?
Who gonna bring it back to life?
We’re gonna make it, you and I
We’re gonna save the world tonight
– 'Save the World', Swedish House Mafia

Ännu mer positiv Ă€r Marc Andreessen i Why AI Will Save The World.

The era of Artificial Intelligence is here, and boy are people freaking out. Fortunately, I am here to bring the good news: AI will not destroy the world, and in fact may save it.

VÀrlden behöver inte rÀddas

Franzens text Àr tragikomisk i sin pessimism, men jag uppskattar budskapet hos Swedish House Mafia och Andreessen. Trots deras positiva anslag Àr det vÀlanvÀnda begreppet 'rÀdda vÀrlden' emellertid negativt.

Om vÀrlden behöver rÀddas, betyder det att den hÄller pÄ att gÄ sönder och förstöras. Att vÀrlden blir sÀmre och sÀmre, och vi mÄste jobba tillsammans och anvÀnda AI för att rÀdda den.

TvÀrtom blir vÀrlden bÀttre.

NÀr vi crowdfundade och gav Steven Pinkers bok Upplysning nu till hundra riksdagsledamöter skrev vi i följebrevet:

“Vad som Ă€r framsteg Ă€r olika för olika mĂ€nniskor, men de allra flesta lĂ€r hĂ„lla med om att liv Ă€r bĂ€ttre Ă€n död. HĂ€lsa Ă€r bĂ€ttre Ă€n sjukdom. Rikedom Ă€r bĂ€ttre Ă€n fattigdom. Fred Ă€r bĂ€ttre Ă€n krig. SĂ€kerhet Ă€r bĂ€ttre Ă€n fara. Frihet Ă€r bĂ€ttre Ă€n tyranni. Lika rĂ€ttigheter Ă€r bĂ€ttre Ă€n diskriminering. Kunskap Ă€r bĂ€ttre Ă€n ignorans. Lycka Ă€r bĂ€ttre Ă€n förtvivlan. Möjligheten att umgĂ„s med familj, vĂ€nner och att njuta av kultur och natur Ă€r bĂ€ttre Ă€n ensamhet och tristess. Sett till alla dessa faktorer har vĂ€rlden blivit mycket bĂ€ttre.”

Steven Pinkers TED talk: Is the world getting better or worse? A look at the numbers.
4 min med Hans Rosling om hur vÀrlden blir bÀttre.

Det betyder ju inte att allting hela tiden blir bÀttre. Inte heller att de problem som finns kvar Àr vÀldigt illa. En del problem blir ocksÄ större. Men livsavgörande, mycket viktiga saker, blir bÀttre och trenden Àr mÄngÄrig och stark.

KlimatförÀndringarna Àr ett av problemen som blir större, men som vi har börjat ta tag i. Enda sÀttet det skulle förstöra vÀrlden Àr om det fick pÄgÄ utan ÄtgÀrd och vi eldade pÄ mer och mer under flera Ärtionden. Faktum Àr att vi redan börjat böja kurvan. Som klimatforskaren Zeke Hausfather visade nyligen: Globala klimatutslÀppen följer inte vÀrsta-scenariot.

"Om du gÄr tillbaka i tiden till 2014 berÀttade de globala CO2-utslÀppen en ganska skrÀmmande historia. De verkade följa vÀrsta-scenariot (RCP8.5).
Men under det senaste decenniet har saker och ting börjat förÀndras.
Globala CO2-utslÀpp har varit relativt konstanta under de 13 Ären efter 2010, och ligger nu nÀrmare det mÄttliga RCP4.5-scenariot Àn det höga RCP8.5-et."

Likt Swedish House Mafia sjunger behöver vi jobba tillsammans för att lösa kvarstÄende problem, men det Àr inte samma sak som att vi behöver rÀdda vÀrlden.

Folk har redan fel om vÀrldens utveckling

NÀr Àven optimister svÀnger sig med att vi ska 'rÀdda vÀrlden' underbygger man narrativet om att vÀrlden blir sÀmre och att det Àr sÄ illa att det snart skiter sig fullstÀndigt.

Och det Àr faktiskt vad de flesta tror. Inte minst Hans Rosling visade ju det. I Roslings Ignorance Test hade de allra flesta ingen koll pÄ vÀrldens utveckling.

Eller rÀttare sagt var det vÀrre Àn sÄ. Folk var inte bara okunniga och gissade fel. De trodde att de hade koll och svarade konsekvent pÄ de mest pessimistiska svaren, för det Àr sÄ de tror vÀrlden ser ut.

DÀrför skulle en schimpans prestera bÀttre Àn de allra flesta mÀnniskor, eftersom den inte har nÄgra fördomar, utan bara gissar.

FörstÄ vÄra framgÄngar

Om vi inte tror att det vi gör har nÄgon positiv effekt Àr det lÀtt att tappa sugen, eller tÀnka att vi mÄste göra nÄgot helt annat. NÀr vi istÀllet borde göra mer av det som fungerar.

DÀrför Àr det viktigt att inte överdriva problem, utan beskriva dem korrekt, och att lyfta fram och förstÄ vÄra framgÄngar.

SÄ snÀlla, sluta rÀdda vÀrlden.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.