Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Globala klimatutslĂ€ppen följer inte lĂ€ngre vĂ€rsta-scenariot

🏭 Globala klimatutslĂ€ppen följer inte lĂ€ngre vĂ€rsta-scenariot

Globala klimatutslÀpp följer inte lÀngre de mest dystra prognoserna, utan rör sig nu snarare mot en mÄttlig bana. Denna förÀndring drivs av den snabbt accelererande övergÄngen till ren energi, vilket i sin tur Àr ett resultat av fallande kostnader för ren energiteknik.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Globala klimatutslĂ€pp följer inte lĂ€ngre de mest dystra prognoserna, utan rör sig nu snarare mot en mĂ„ttlig bana.
  • Denna förĂ€ndring drivs av den snabbt accelererande övergĂ„ngen till ren energi, vilket i sin tur Ă€r ett resultat av fallande kostnader för ren energiteknik.
  • Även utan strikta klimatpolitiska Ă„tgĂ€rder förvĂ€ntar sig experter att de globala utslĂ€ppen kommer att förbli stabila.
  • Klimatforskaren, Zeke Hausfather, har granskat förĂ€ndringen i de globala klimatutslĂ€ppens bana. Detta Ă€r en sammanfattning. LĂ€s gĂ€rna hela hans text.

Den stora förÀndringen i de globala utslÀppen

Om vi ser tillbaka till 2014, var banan för de globala CO2-utslÀppen skrÀmmande. UtslÀppen ökade med en takt av tre procent per Är. Vid den tidpunkten verkade det som att vi var pÄ vÀg mot det vÀrsta tÀnkbara scenariot. Men under det senaste decenniet har saker och ting förbÀttrats.

JÀmförelse av globala CO2-utslÀpp (svart linje, bÄde fossil och markanvÀndning) med RCP-scenarierna (tjocka fÀrgade linjer) och Àldre IPCC-scenarier (tunna linjer). Figur med tillstÄnd av Glen Peters.

De globala CO2-utslÀppen har förblivit stabila under de senaste 13 Ären och ligger nu nÀrmare det mÄttliga RCP4.5-scenariot Àn det dystra RCP8.5-scenariot.

Ändringen blir Ă€nnu tydligare nĂ€r man fokuserar pĂ„ fossilt CO2, vilket stĂ„r för över 90 procent av de framtida utslĂ€ppen i de vĂ€rsta scenarierna.

Vad som ledde till förÀndringen

Denna förÀndring kan tillskrivas den snabbt accelererande övergÄngen till ren energi, som drivs av minskade kostnader för rena energiteknologier. Den globala kolanvÀndningens stagnation Àr en direkt följd av denna övergÄng.

År 2022 nĂ„dde den globala investeringen i ren energiteknologi 1,1 biljoner dollar, en mĂ€rkbar ökning frĂ„n 780 miljarder dollar 2021 och 600 miljarder dollar 2020. Denna trend visar inga tecken pĂ„ att avta.

Konsekvenser för framtida uppvÀrmning

Vad innebÀr denna förÀndring i utslÀppstrender och avvikelse frÄn det vÀrsta scenariot för vÄrt klimats framtid? Det Àr viktigt att notera att en stabilisering av utslÀppen inte innebÀr att den globala uppvÀrmningen kommer att upphöra. Den mÀngd uppvÀrmning vi kommer att uppleva Àr beroende av vÄra samlade utslÀpp, och vÀrlden kommer inte att sluta vÀrmas upp förrÀn vi nÄr netto-nollutslÀpp.

Med det sagt, Àr det tydligt att en omvÀrdering av sannolika framtida utslÀpp betydligt har minskat omfÄnget av sannolika temperaturökningar under det kommande Ärhundradet.

Vi Àr inte lÀngre pÄ vÀg mot det vÀrsta tÀnkbara utfallet av en uppvÀrmning pÄ 4 till 6 grader till 2100. Nuvarande policys pekar mot en mest sannolik uppvÀrmning pÄ cirka 2,6 grader.

Det Àr dock viktigt att komma ihÄg att det nuvarande policy-scenariot inte utgör en övre eller nedre grÀns för framtida utslÀpp. VÀrlden kan fortfarande dra tillbaka nuvarande Ätaganden och policyer, vilket skulle kunna leda till högre framtida utslÀpp Àn förvÀntat.

Trots framstegen finns det fortfarande en betydande lucka mellan var vi Àr pÄ vÀg och vad som krÀvs för att begrÀnsa uppvÀrmningen till vÀl under 2 grader. Denna verklighet understryker behovet för beslutsfattare att fördubbla sina anstrÀngningar för att minska utslÀppen under det kommande decenniet. Att platta ut utslÀppskurvan Àr bara det första steget pÄ den lÄnga vÀgen mot netto-nollutslÀpp.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.