Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 En tsunami av klimatlösningar Ă€r pĂ„ vĂ€g

🌊 En tsunami av klimatlösningar Ă€r pĂ„ vĂ€g

Det kan kÀnnas som att inget eller vÀldigt lite hÀnder för att minska klimatförÀndringarna. FörÀndringen behöver gÄ snabbare - men samtidigt kommer vi vara förvÄnade Är 2035 över hur otroligt lÄngt vi kommit i att minska utslÀppen. Det Àr nÀmligen en tsunami av klimatlösningar pÄ gÄng.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Fler och fler, sÀrskilt tonÄringarna, börjar bli allt mer frustrerade över klimatet: Varför hÀnder det sÄ lite? Jag delar frustrationen. Det Àr inte för inte som jag startat en stiftelse med syftet att fÄ framtiden att komma snabbare.

Samtidigt tror jag vi kommer vara förvÄnade Är 2035 över hur otroligt lÄngt vi kommit med att minska utslÀppen.

Det Àr nÀmligen en hel tsunami av klimatlösningar som Àr pÄ gÄng.

Det mesta av tsunamin Àr under ytan

Bild frÄn SMS Tsunami Warning.

En tsunami bildas av exempelvis en jordbÀvning under vattenytan. Enorma mÀngder vatten förskjuts, och till skillnad frÄn en vanlig vÄg Àr det inte bara vid ytan som rörelsen sker. Ute till havs kan det vara sÄ att tsunamivÄgen knappt mÀrks jÀmfört med andra vÄgor. Men nÀr den kommer in mot land och vattnet blir grundare trycker mÀngder av energi fortfarande vattenmassan framför sig. VÄgen reser sig dÄ ur vattnet och kan bli upp till trettio meter hög, eller vissa fall Ànnu högre, och spolar in över land med stor kraft.

Det som pÄgÄr nu för att lösa klimatförÀndringarna sker mestadels under ytan. Miljontals mÀnniskor har startat miljontals projekt, men de flesta har inte fÄtt nÄgon större effekt Ànnu, eftersom de funnits sÄ kort tid.

Fyra klimatentreprenörer som Àr del av tsunamin

PÄ senare tid har jag pratat med flera klimatentreprenörer. Det finns ett tydligt mönster som Äterkommer i dessa personers bakgrunder som förklarar varför det tar tid att genomföra en sÄ massiv förÀndring.

Pernilla Westergren, William Bergh, Eslam Salah och Jesper Jonsteg har alla en liknande resa bakom sig, trots att de Àr olika gamla och har olika bakgrunder.

Pernilla Westergren

Pernilla Westergren jobbade inom investment banking och började pÄ ett privat plan intressera sig mer för hÄllbarhet, inte minst för vad hon Ät. NÀr hon skaffade en hundvalp började hon fundera över vad den Ät och hennes efterforskningar visade att hundmat stod för en rÀtt rejÀl del av klimatutslÀppen. En hund som Àter köttbaserad hundmat orsakar lika mycket utslÀpp som en bil.

DÀrför startade hon Petgood som sÀljer hundmat baserat pÄ insekter, vilket har mycket mindre klimatpÄverkan.

William Bergh

William Bergh pluggade hÄllbarhet och lÀrde sig under studietiden att Ätervinning av elbilsbatterier var bÄde ett problem och en stor möjlighet. Efter att han skrev sin masteruppsats hos batteritillverkaren Northvolt insÄg han att det saknades en riktigt marknad för batterierna.

DÀrför startade han Cling Systems som Àr en plattform för att köpa och sÀlja Ätervunna elbilsbatterier.

Eslam Salah

Eslam Salah vÀxte upp i Egypten och jobbade i pappans lilla livsmedelsföretag. HÄllbarhet sÄg han som ett skÀmt tills det att han började plugga pÄ Sveriges lantbruksuniversitet, dÄ han förstod allvaret. Han tÀnkte att med bakgrund inom livsmedel borde han kunna göra nytta dÀr. Lupinbönorna som han gjorde egyptiska snacks av kunde odlas i Sverige och hade mindre klimatpÄverkan Àn sojabönor.

DÀrför startade han Lupinta som gör mat baserat pÄ lupinbönor.

Jesper Jonsteg

Jesper Jonsteg jobbade inom IT- och management och hade för kunder gjort en mÀngd investeringskalkyler. För ungefÀr tio Är sedan började han intressera sig för hÄllbarhetsfrÄgan och började fundera pÄ hur han kunde bidra. Han sÄg ett problem i att företagen behövde göra stora investeringar för att stÀlla om, men de lÄg ofta utanför deras kÀrnverksamhet.

DÀrför startade han Rison som erbjuder klimatinvesteringar som en tjÀnst vilket bÄde minskar företagens kostnad och utslÀpp direkt.

Nu sveper vÄgen snart in

Alla fyra har fÄtt upp ögonen för klimat- och hÄllbarhetsfrÄgan de senaste fem-tio Ären. Först nÄgra Är av intresse och ökad kunskap, sedan nÄgra Är för att komma pÄ hur de sjÀlva kan bidra. Nu följer nÄgra Är av att bygga upp företagen och pÄ 2030-talet kan deras företag i bÀsta fall vara stora och framgÄngsrika.

De Àr inte unika. Det finns miljontals mÀnniskor likt dem runt om i vÀrlden. Likt tsunamivÄgen ute till havs mÀrks det de gör Ànnu inte och har inte fÄtt nÄgon större effekt. Men ge vÄgen tio, femton Är till och den kommer nÀrma sig land, vÀxa till en enorm storlek och svepa in över stranden. DÄ kommer vi stÄ dÀr, förvÄnade över hur mycket som hÀnt pÄ till synes kort tid.

Det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka och vÀnta. Det finns fortfarande massor att göra och möjligheterna Àr mÄnga i denna enorma omstÀllning som vi Àr mitt inne i nu. Vi ska inspireras av de som redan börjat, följa deras exempel och hjÀlpa dem att lyckas. Ju förr desto bÀttre.

Mathias SundinFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.