Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 Pernilla Westergren har skapat hundmat av insekter: “Vill driva en hundmatsrevolution"

👊 Pernilla Westergren har skapat hundmat av insekter: “Vill driva en hundmatsrevolution"

Pernilla Westergren bytte bana från investment banking till att tillverka och sälja hundmat av insekter. Det minskar vovvarnas ekologiska tassavtryck och är även bättre för deras hälsa.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det såg ut som du höll på att hamna snett i livet och bli bankir?

– Haha, ja, skrattar Pernilla Westergren, grundare och vd för Petgood. Jag gjorde investment banking i London och jobbade även på ett nordiskt private equity-bolag. Men jag har alltid brunnit för hållbarhetsfrågor och hur man kan ha påverkan.

Petgood gör hundmat av insekter. Det gör att maten har betydligt mycket mindre klimatpåverkan än köttbaserad hundmat. Den klimatpåverkan är större än du tror. Hund- och kattmat står för 25 procent av den globala köttkonsumtionen.

– Att ha en hund har lika stor klimatpåverkan som att ha en bil, om hunden äter köttbaserat, säger Pernilla Westergren.

Bild från Petgood.

Det var när hon skaffade hundvalp som hon upptäckte problemen med traditionell hundmat. Hon har alltid älskat hundar, men inte haft tid att ta hand om en hundvalp. När coronan och hemmaarbetet kom tog hon chansen och skaffade en gul jaktlabrador, Siri.

– Vi började då ifrågasätta vad vi egentligen gav henne för mat. Hon var väldigt dålig i magen, så vi kontaktade flera av hundmatsbolagen och fick jätteluddiga svar. Dessutom insåg vi då hur stor klimatpåverkan hundmaten hade.

När Pernilla Westergren funderat över sin egen matkonsumtion hade hon läst på om insekter, och tänkte nu att det även borde fungera för hundmat.

– Det är inte bara att insekter har betydligt mycket mindre klimatpåverkan, det är även en högkvalitativ proteinkälla för hundar. Så det var en riktigt win-win.

Hur gick beslutet till att lämna investment banking och bli hundmatsentreprenör?

– Det var inte att jag aktivt letade efter företagsidéer. Det var mer att jag kände att här finns möjlighet att göra extremt stor skillnad och att det är något jag verkligen brinner för.

Insekterna köper de från ett holländskt bolag, Protix. Där föds de upp i en insektsfarm, bor i komposter och äter matavfall. Ett drömliv, om man är insekt.

Förutom 94 procent lägre koldioxidutsläpp räknar Pernilla Westergren upp en hel rad fördelar med insekter i hundmaten jämfört med kött:

  • Lägre vattenförbrukning.
  • Mindre landareal behövs.
  • Kvalitén på aminosyrorna är hög vilket gör att hunden kan tillgodogöra sig proteinen.
  • Ingen antibiotika används i tillverkningen av maten, vilket är ett problem med traditionell hundmat.
  • Ny sorts protein för hunden, vilket minskar risken för allergier.

Vad kan Warps community gör för att hjälpa er att lyckas?

– Vi vill nå ut med fakta om vår produkt och traditionell hundmat. Både hälsofördelarna för hunden och klimatfördelarna för planeten, svarar Pernilla Westergren.

Idag kan man köpa Petgoods hundmat i hela EU och man expanderar inom kort till Australien. Priset ligger i klass med andra premiummärken. De tog nyligen in 19 miljoner kronor i riskkapital och är redo att utmana jättarna i branschen.

– Vi vill driva en hundmatsrevolution och förändra hundmatsindustrin. Det är så häftigt att vi kan ha så stor påverkan både på klimatet och hundarna, avslutar Pernilla Westergren.

Mathias Sundin


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.