Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 Pernilla Westergren har skapat hundmat av insekter: “Vill driva en hundmatsrevolution"

👊 Pernilla Westergren har skapat hundmat av insekter: “Vill driva en hundmatsrevolution"

Pernilla Westergren bytte bana frÄn investment banking till att tillverka och sÀlja hundmat av insekter. Det minskar vovvarnas ekologiska tassavtryck och Àr Àven bÀttre för deras hÀlsa.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det sÄg ut som du höll pÄ att hamna snett i livet och bli bankir?

– Haha, ja, skrattar Pernilla Westergren, grundare och vd för Petgood. Jag gjorde investment banking i London och jobbade Ă€ven pĂ„ ett nordiskt private equity-bolag. Men jag har alltid brunnit för hĂ„llbarhetsfrĂ„gor och hur man kan ha pĂ„verkan.

Petgood gör hundmat av insekter. Det gör att maten har betydligt mycket mindre klimatpÄverkan Àn köttbaserad hundmat. Den klimatpÄverkan Àr större Àn du tror. Hund- och kattmat stÄr för 25 procent av den globala köttkonsumtionen.

– Att ha en hund har lika stor klimatpĂ„verkan som att ha en bil, om hunden Ă€ter köttbaserat, sĂ€ger Pernilla Westergren.

Bild frÄn Petgood.

Det var nÀr hon skaffade hundvalp som hon upptÀckte problemen med traditionell hundmat. Hon har alltid Àlskat hundar, men inte haft tid att ta hand om en hundvalp. NÀr coronan och hemmaarbetet kom tog hon chansen och skaffade en gul jaktlabrador, Siri.

– Vi började dĂ„ ifrĂ„gasĂ€tta vad vi egentligen gav henne för mat. Hon var vĂ€ldigt dĂ„lig i magen, sĂ„ vi kontaktade flera av hundmatsbolagen och fick jĂ€tteluddiga svar. Dessutom insĂ„g vi dĂ„ hur stor klimatpĂ„verkan hundmaten hade.

NÀr Pernilla Westergren funderat över sin egen matkonsumtion hade hon lÀst pÄ om insekter, och tÀnkte nu att det Àven borde fungera för hundmat.

– Det Ă€r inte bara att insekter har betydligt mycket mindre klimatpĂ„verkan, det Ă€r Ă€ven en högkvalitativ proteinkĂ€lla för hundar. SĂ„ det var en riktigt win-win.

Hur gick beslutet till att lÀmna investment banking och bli hundmatsentreprenör?

– Det var inte att jag aktivt letade efter företagsidĂ©er. Det var mer att jag kĂ€nde att hĂ€r finns möjlighet att göra extremt stor skillnad och att det Ă€r nĂ„got jag verkligen brinner för.

Insekterna köper de frÄn ett hollÀndskt bolag, Protix. DÀr föds de upp i en insektsfarm, bor i komposter och Àter matavfall. Ett drömliv, om man Àr insekt.

Förutom 94 procent lÀgre koldioxidutslÀpp rÀknar Pernilla Westergren upp en hel rad fördelar med insekter i hundmaten jÀmfört med kött:

  • LĂ€gre vattenförbrukning.
  • Mindre landareal behövs.
  • KvalitĂ©n pĂ„ aminosyrorna Ă€r hög vilket gör att hunden kan tillgodogöra sig proteinen.
  • Ingen antibiotika anvĂ€nds i tillverkningen av maten, vilket Ă€r ett problem med traditionell hundmat.
  • Ny sorts protein för hunden, vilket minskar risken för allergier.

Vad kan Warps community gör för att hjÀlpa er att lyckas?

– Vi vill nĂ„ ut med fakta om vĂ„r produkt och traditionell hundmat. BĂ„de hĂ€lsofördelarna för hunden och klimatfördelarna för planeten, svarar Pernilla Westergren.

Idag kan man köpa Petgoods hundmat i hela EU och man expanderar inom kort till Australien. Priset ligger i klass med andra premiummÀrken. De tog nyligen in 19 miljoner kronor i riskkapital och Àr redo att utmana jÀttarna i branschen.

– Vi vill driva en hundmatsrevolution och förĂ€ndra hundmatsindustrin. Det Ă€r sĂ„ hĂ€ftigt att vi kan ha sĂ„ stor pĂ„verkan bĂ„de pĂ„ klimatet och hundarna, avslutar Pernilla Westergren.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.