Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 Lupintas grundare: "HĂ„llbarhet bör inte handla om uppoffringar"

👊 Lupintas grundare: "HĂ„llbarhet bör inte handla om uppoffringar"

"Det finns i varje hĂ„llbarhetssamtal – uppoffring, uppoffring, uppoffring", sĂ€ger food tech-entreprenören Eslam Salah. "Jag tror inte att det Ă€r ett bra tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt." IstĂ€llet skapade han Lupinta, ett hĂ„llbart alternativ till kött och soja.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Äta lupin?!

Min erfarenhet av lupin Àr frÄn min barndom, en vacker men lite invasiv blomma i vÄr trÀdgÄrd. Jag minns den silkeslena bönstjÀlken och hur de poppade framÄt hösten. Föga anade jag dÄ att man kan Àta bönorna.

NÀr jag nÀmner detta för Eslam Salah, grundare av Lupinta, skrattar han. Det visar sig inte vara den lupin de anvÀnder till sina lupinburgare.

"Det Àr som skillnaden mellan en chihuahua och en bulldog. BÄda Àr hundar, men olika."

Ja, du kan Àta lupin och den Àr nyttig

Lupinen de anvÀnder odlas pÄ fÀlt, precis som Àrter. Lupinta Àr en food-tech startup i Malmö, som Eslam grundade för nÄgra Är sedan nÀr han upptÀckte att lupinen han gjorde egyptiska snacks av kunde ersÀtta sojabönor.

Lupin har massor av vitaminer, fibrer, jÀrn och folat, som hjÀlper din kropp att producera röda blodkroppar. Lupinbönan har Àven kalcium, fosfor och magnesium som Àr bra för ditt skelett.

Bild frÄn Lupinta.

Ett viktigt argument för lupin istÀllet för soja Àr att vi kan odla den i Europa. Sojabönsproduktion orsakar avskogning i mÄnga av de tropiska lÀnderna den vÀxer. Eslam betonar ocksÄ livsmedelssÀkerhet, att ha nÀra tillgÄng till Ätminstone en del av maten vi Àter.

Eslam Salah – matentreprenör sedan Ă„tta Ă„rs Ă„lder

Eslam Salah har jobbat med mat sedan han var Ätta Är och hjÀlpt sin pappa i hans lilla familjeföretag.

"Jag brukade köpa spannmĂ„len, bönorna som vi sĂ„lde som matvaror. Vi hade en butik dĂ€r vi sĂ„lde spannmĂ„l, Ă€gg som vi hade köpt av bönder. Vid elva Ă„rs Ă„lder  kunde jag sjĂ€lv göra en kvalitetsbedömning av mat som jag skulle köpa eller sĂ€lja, och ge ett pris baserat pĂ„ kvaliteten.”

Eslam Salah. Bild frÄn Lupinta.

FrÄn Egypten till Sverige

Eslam gick inte direkt frÄn det till food tech i Sverige. Han tog en omvÀg via flera olika jobb, som försÀkringsförmedlare och inom försÀljning av medicinsk utrustning. Att hamna i Malmö var inte planerat. Han var pÄ besök en sommar, hittade ett jobb och blev kvar. Under arbetet bestÀmde han sig ocksÄ för att studera och blev student vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det var dÀr han för första gÄngen började tÀnka pÄ hÄllbarhet.

"Jag förstod inte ordet hĂ„llbarhet. Jag tog det som ett skĂ€mt, jag tog det inte pĂ„ allvar. FrĂ„gan om miljön var inget jag kĂ€nde till. Det var en game changer för mig att lĂ€ra mig om hĂ„llbarhet.”

HĂ„llbarhet ska inte handla om uppoffringar

Men han upptÀckte ocksÄ ett problem med hÄllbarhetsbudskapet.

"Men det jag inte hĂ„ller med om Ă€r rörelsen för hĂ„llbar mat, den Ă€r enbart exklusiv. Jag sĂ„g pĂ„ studenterna hur de blev undergivna tanken om att om man vill bli mer hĂ„llbar mĂ„ste man offra. Det finns i varje hĂ„llbarhetssamtal – uppoffring, uppoffring, uppoffring."

Han tycker att exemplet med elfordon Àr bra. Elbilar brukade vara dÄliga, fula och dyra.

"De försökte hitta alla dÄliga egenskaper man kan ha i bilen, de satte ihop dem och sÄlde det till dig till ett dyrt pris och sa att du kan rÀdda miljön. FÄ mÀnniskor var villiga att gÄ med pÄ det."

Tesla skapade istÀllet nÄgra av vÀrldens bÀsta bilar, som ocksÄ rÄkar vara elektriska.

"Jag förser dig med nÄgot billigare, snabbare och mer effektivt, men ocksÄ mer hÄllbart. Det Àr vad folk vill ha."

FörstÄelsen för vikten av hÄllbarhet och behovet av att förÀndra budskapet om uppoffringar leder till Lupinta.

Bild frÄn Lupinta.

Million-dollar question

"Det var som en gĂ„ta jag ville lösa, om jag löser det hĂ€r Ă€r det hĂ€r Ă€r det 'the million-dollar question'. Jag tĂ€nkte pĂ„ det i ett par Ă„r och knĂ€ckte den inte. Jag ville hitta nĂ„got som var inom mat, men inte sĂ„ dyrt. NĂ€r du gĂ„r och köper ekologiskt kan det bli galet dyrt. Jag vill köpa mat som passar min budget.”

Medan han funderade pÄ det startade han ett vanligt livsmedelsimportföretag, men lade snart ner det. Det var inte inspirerande.

"Jag Àr en entreprenör som arbetar för vinst, men vinst Àr inte inspirerande om du kÀnner att du inte gör nÄgot bra för vÀrlden."

Det var dÄ lupinsnacksen han brukade göra till sina vÀnner förÀndrade hans liv. Hans första idé var att göra ekologiska lupinsnacks och sÀlja dem. Medan han forskade om lupin upptÀckte han att den kan odlas i Sverige.

"Det var en gamechanger för mig. Om vi ​​kan odla lupin hĂ€r, varför importerar vi sojabönor?”

Bild frÄn Lupinta.

Lupinta

Idag har hans skapelse Lupinta tre lupinprodukter: En filé, bites och en hamburgare. Om du vill prova dem kan du hitta dem pÄ ICA i Sverige. Om din lokala ICA-butik inte har dem kan du be dem ta med dem i sitt utbud.

HjÀlp Lupinta att lyckas

Om du vill hjÀlpa Lupinta att lyckas finns det flera sÀtt du kan hjÀlpa till. Naturligtvis köp och testa produkten, men de mÄste ocksÄ sprida ordet, sÄ dela den hÀr artikeln och annat innehÄll pÄ sociala medier.

Lupinta Ă€r ocksĂ„ ute efter en investeringsrunda för att kunna utöka sin verksamhet. Är du en investerare eller har en anvĂ€ndbar investerarkontakt för Eslam, vĂ€nligen kontakta honom.

De söker ocksÄ fler medarbetare, speciellt med erfarenhet frÄn livsmedelsbranschen.

Eslam Salah. Bild frÄn Lupinta.

Andra möjligheter inom foodtech-sektorn

Jag frÄgade ocksÄ Eslam om andra möjligheter inom food tech-sektorn som han tycker att nÄgon borde satsa pÄ.

”Vi behöver infrastruktur för att fĂ„ lokal mat att lyckas. SĂ„som samproduktionsfabriker. NĂ€r det gĂ€ller rengöring och skalning av bönorna. Vi har bönor i Sverige, men vi har inga anlĂ€ggningar som kan bearbeta bönorna. Det Ă€r trĂ„kigt, men det behövs."

Att rengöra bönor kanske inte Ă€r det sexigaste du kan tĂ€nka dig, men det kan vara en viktig del av det nya system vi behöver skapa för att lösa klimatförĂ€ndringarna. SĂ„ om nĂ„gon som lĂ€ser det hĂ€r startar en bönbearbetningsfabrik, lovar jag att skriva en artikel om dig – och fĂ„ dig att se sexig ut som tusan!

Mathias Sundin

Pst! Missa inte vÄra andra artiklar om nystartade företag och mÀnniskor som gör en positiv inverkan.

👊 ”Att sĂ€tta bollen i rullning Ă€r det svĂ„ra”
Tack vare Anders Forslunds elektriska flygplan kommer en halv miljard ton koldioxid mindre att ha slÀppts ut 2050. Möt flygentusiasten och klimatentreprenören som vill förÀndra framtidens transporter i grunden.
👊 ”Jag har en inre drivkraft dĂ€r jag vill göra en positiv förĂ€ndring i vĂ€rlden”
FrÄn en bondgÄrd i SmÄland till en fiskodling i Indonesien. Mattias Djurstedt Àr 23 Är men har redan varit med om ett fantastiskt Àventyr. Drivkraften Àr personlig utveckling och att skapa impact genom att kommersialisera en ny hÄllbar teknik för fiskodling.
🇼🇳 14-Ă„rig finalist i Earthshot Prize för hĂ„llbara uppfinningar
Earthshot-priset 2021 delar ut priser för briljanta indiska uppfinningar som bekÀmpar de stora föroreningarna. En av finalisterna Àr 14-Äriga Vinisha Umashankar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.