Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Rymdparasoll för att bromsa den globala uppvĂ€rmningen

💡 Optimist's Edge: Rymdparasoll för att bromsa den globala uppvĂ€rmningen

Christer Fuglesang: Ett enormt solsegel mellan jorden och solen skulle kunna bromsa jordens temperaturökning tillrÀckligt mycket för att ge oss tid att förvandla oss till ett hÄllbart samhÀlle.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Temperaturen pÄ jorden stiger. Miljontals initiativ pÄgÄr för att ta itu med problemet, men om det inte rÀcker har en idé frÄn Christer Fuglesang dykt upp: TÀnk om vi vecklar ut ett gigantiskt parasoll i rymden för att blockera solstrÄlarna och bromsa den globala uppvÀrmningen?

📉 Vad mĂ€nniskor tror

Tror folk att ett rymdparasoll Àr en genomförbar lösning? NÀ! Bara 21 procent tror det och 79 procent tror inte det.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Konceptet nÀrmar sig sitt tjugoÄrsjubileum. Faktum Àr att redan 2006 publicerade Roger Angel frÄn University of Arizona en artikel om möjligheten att kyla jorden med "ett moln av smÄ rymdfarkoster".

Genom Ären har konceptet med rymdsolskydd utvecklats och haft mÄnga olika tekniska skepnader.

Idag Är 2022 med den stÀndigt vÀxande angelÀgenheten att ta itu med temperaturökningen, har forskningen kommit fram till vissa viktiga slutsatser. Astronaut och professor Christer Fuglesang och Maria Garcia de Herreros Miciano, frÄn Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, har utvÀrderat och gett tydliga riktlinjer för hur ett sÄdant projekt skulle kunna se ut.

  • Fuglesang och de Herreros Miciano pĂ„minner om Bernard Werbers roman "The Butterfly of the Stars" och föreslĂ„r att anvĂ€ndningen av rörelsemĂ€ngden frĂ„n fotoner (ljuspartiklar) som trĂ€ffar ett tillrĂ€ckligt stort segel (ett tunt membran) skulle vara den bĂ€sta tekniken för att manövrera rymdfarkosten nĂ€r den Ă€r i position. De fortsĂ€tter: "Det finns en utmĂ€rkt synergi mellan solskydd i rymden och solsegel. BĂ„da mĂ„ste vara stora och tunna, med en sĂ„ liten massa per storlek som möjligt för att minska uppskjutningskostnaden frĂ„n jorden, samt för att öka manövrerbarheten i rymden."

Enligt deras berÀkning bör detta solsegel vara minst tvÄ miljoner kvadratkilometer för att fÄ önskad effekt. Som jÀmförelse Àr detta storleken pÄ Mexiko. Vilket kan krÀva antingen tillverkning eller montering av flera delar direkt i rymden.

  • De bekrĂ€ftar Roger Angels första förslag och identifierar Lagrange Point 1 (L1) som en idealisk plats för att placera solskyddet. Lagrangepunkter Ă€r jĂ€mviktspunkter dĂ€r gravitations- och centrifugalkrafterna hos tvĂ„ massiva föremĂ„l Ă€r lika med varandra, vilket skapar en balanszon. Bortsett frĂ„n rena konceptuella frĂ„gor, relaterade till membranets vĂ€rmebestĂ€ndighet, ligger en viktig frĂ„ga i att föra en sĂ„dan massiv segelfarkost till sin position. L1 Ă€r "bara" 1,5 miljoner kilometer frĂ„n jorden.

Fuglesang och de Herreros Miciano hÀvdar att den bÀsta strategin skulle vara att placera segelfarkosten vid grÀnsen för lÄg jordomloppsbana (cirka 2000 kilometer), placera ut seglet och navigera till L1 i 600 dagar.

  • NĂ€r det gĂ€ller kostnader uppskattar de att en sĂ„dan segelfarkost skulle kunna utvecklas för cirka 50 dollar per kilo. Att anvĂ€nda SpaceX:s Ă„teranvĂ€ndbara bĂ€rraketer Ă€r ett av alternativen för att minska kostnaderna för operationen avsevĂ€rt.

💡 Optimist's Edge

💡
Ett enormt solsegel mellan jorden och solen kan bromsa jordens temperaturökning tillrÀckligt mycket för att ge oss tid att förvandla oss till ett klimathÄllbart samhÀlle.

Den tekniska och ekonomiska genomförbarheten av ett rymdsolskydd Àr inom rÀckhÄll.

– Den tekniska utvecklingen bör starta sĂ„ snart som möjligt för att kunna börja skjuta upp solskydd till rymden runt 2040, sĂ€ger professor Christer Fuglesang, som Ă€ven Ă€r Warp Premium Supporter.

Astronaut Christer Fuglesang pÄ en Warp Meetup.

– Som alla klimateffekter kommer effekterna att ta tid att mĂ€rka. Till viss del kan ingenting komma att observeras eftersom tanken Ă€r att stabilisera temperaturen snarare Ă€n att sĂ€nka den för att hindra ytterligare ökning av den globala medeltemperaturen, sĂ€ger Christer Fuglesang.

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Det Àr avgörande att uppnÄ det som kallas Technological Readiness Level (TRL). Solsegling Àr en ny teknik som gÄr framÄt, men som aldrig har testats och bevisats tillförlitlig i en sÄdan skala.

Faktiska och smÄ solsegelprojekt har nÄtt en TRL-poÀng pÄ 7, enligt Fuglesang och de Herreros Miciano. Det betyder att systemprototypen visade goda tecken pÄ att fungera i en operativ miljö.

De uppskattar att ett tvĂ„ miljoner kmÂČ solparasoll bara fĂ„r en TRL pĂ„ 3 till 4.

Om detta projekt ska lanseras 2040 mÄste arbetet pÄbörjas nu. Med antingen stora eller smÄ steg mÄste vi utveckla, experimentera och fullÀnda den och sedan sÀkerstÀlla dess effektivitet.

❓ SĂ„, hur fĂ„r du ut det mesta av denna kunskap?

  • Först mĂ„ste vi prata om det. Och sprida kunskap om dess potential och genomförbarhet. Ju mer vĂ€rlden hör och vet om det, desto större potential att fĂ„ det att hĂ€nda.
  • Detta leder till den andra aspekten - att samla tillrĂ€ckligt med resurser och vetenskaplig kunskap för att bygga sĂ„dana segelfarkoster. The Planetary Sunshade Foundation kommer att ge dig en chans att informera och veta mer och samla in donationer för att stödja projekt.
  • Om du Ă€r en företagsledare som arbetar inom rymdomrĂ„det kan detta vara en intressant investering. Du kan ocksĂ„ stödja forskning eller avhandlingsprojekt vid universitet, sĂ€rskilt för att uppnĂ„ TRL. MĂ„let Ă€r att förbĂ€ttra vĂ€rmebestĂ€ndigheten, tunnheten och minimimassan samt ljusreflektionskapaciteten.
  • Det andra forskningsomrĂ„det skulle vara att förbĂ€ttra uppskjutningskapaciteten. Med SpaceX:s raketer finns en lösning till en relativt lĂ„g kostnad, men att skicka ett sĂ„ massivt solsegel förblir en extraordinĂ€r förmĂ„ga som inte skulle ha nĂ„got emot ytterligare hjĂ€lp.
  • Hör av dig till Christer Fuglesang, om du Ă€r intresserad av att lĂ€ra dig mer och vill hjĂ€lpa till.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – Vad kommer du att göra med din Optimist's Edge?

❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela gÀrna dina idéer och tankar med andra Premium-supportrar i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.