Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Sötare framtid med mindre socker

💡 Optimist's Edge: Sötare framtid med mindre socker

Nya, hÀlsosammare socker gör att vi kommer kunna fortsÀtta njuta av den goda smaken, utan att försÀmra vÄr hÀlsa.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Gör ingenting Ät socker, menar 59 procent av de svarande i Warp News undersökning. PÄ andra plats med 30 procent kommer de som tycker att vi frivilligt ska Àta mindre socker. Sju procent vill utveckla hÀlsommare socker, tre procent vill förbjuda och knappt en procent vill ha högre pris pÄ socker.

504 svarande via Google Surveys. Pga konstiga regler fick vi ej frĂ„ga om skatt pĂ„ socker eller skriva att socker kan vara ohĂ€lsosamt i för stora mĂ€ngder – dĂ€rav den lite konstiga frĂ„gan.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

  • Socker Ă€r en fantastisk ingrediens som gett oss sĂ„vĂ€l vĂ€lbehövlig energi som ohĂ€mmad lyx. NĂ€r kampen om resurser var extra hĂ„rd, fanns det förstĂ„s naturliga orsaker till att ett ohĂ€mmat frossande var pĂ„ sin plats.
  • Men i dag Ă€r behovet inte detsamma, samtidigt som en stor del av vĂ„ra livsmedelsprodukter anspelar pĂ„ samma triggande mekanismer. Sockret har smugit sig in i det mesta vi Ă€ter.
  • Fetma, diabetes och hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar Ă€r i dag tyvĂ€rr vanliga konsekvenser av vĂ„r ohĂ„llbara kosthĂ„llning. Ett högt intag av socker Ă€r vanliga orsaker till detta. Men man ska inte heller glömma tandproblem, vilket Ă€ter upp allt större andelar av mĂ„nga nationers vĂ„rdbudgetar.
  • I Sverige har Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen fĂ„tt ett regeringsuppdrag att se över hur man kan minska bĂ„de socker och salt i vĂ„ra livsmedel. Slutredovisningen av arbetet ska ske 2024.
  • Ur ett globalt perspektiv finns det allt fler exempel pĂ„ regleringar och initiativ som ska bromsa sockerintaget. Sockerskatt, striktare regler för upphandlingar och marknadsföring, samt tydligare mĂ€rkning Ă€r nĂ„gra av verktygen.
  • WHO har sedan 1989 arbetat enligt rekommendationen att socker ska utgöra mindre Ă€n 10 procent av det dagliga nĂ€ringsintaget. 2015 skruvade man ytterligare pĂ„ formuleringen nĂ€r man lĂ€t 5 procent bli den nya riktlinjen.

Sötare – och nyttigare?

  • Vi kĂ€nner alla till en rad olika typer av sötningsmedel, men mĂ„nga konsumenter har svĂ„rt att hantera bismaken som uppstĂ„r. Socker Ă€r samtidigt en viktig ingrediens i mĂ„nga produkter för att skapa rĂ€tt textur, konsistens och hĂ„llbarhet. Det finns i dag flera spĂ€nnande startupbolag som jobbar pĂ„ att reducera sockerhalten i mat samtidigt som man bibehĂ„ller den söta smaken.
  • Bonumose frĂ„n USA fokuserar till exempel pĂ„ ett ”good-for-you sugar” som heter tagatos och utvinns ur vassle. Det ska enligt uppgift motsvara 38 % av det vanliga sockrets kalorier, samtidigt som det smakar 92 % lika sött.
  • Det israeliska bolaget DouxMatok har utvecklat sitt varumĂ€rke Incredo Sugar, som omvandlar sockermolekylerna sĂ„ att de helt enkelt smakar mer. Resultatet Ă€r att man kan bibehĂ„lla den söta smaken samtidigt som man reducerar mĂ€ngden socker med 30-50 procent.
  • FrĂ„n Israel kommer Ă€ven Amai Proteins, som producerar ett sockersubstitut i form av protein. Enligt egen utsago Ă€r deras Designer Sweet Protein 4 000 gĂ„nger sötare Ă€n vanligt socker, vilket innebĂ€r att en tesked motsvarar 16 kilo socker. Och sĂ„ krĂ€ver det 98 % lĂ€gre miljö- och klimatbelastning.
  • Amerikanska BioLumen har utvecklat ett cellulosabaserat fiber som expanderar kraftigt i magen genom att absorbera socker och fett sĂ„ att det inte nĂ„r ut i blodet.
  • Även brittiska Inolux utvecklar en lösning som gör att socker bryts ner snabbare i kroppen efter mĂ„ltiden. Företaget föddes ur biovetenskap vid Oxforduniversitetet.
  • Supplant skapar socker frĂ„n nermalda vĂ€xtfibrer som bland annat hĂ€mtas frĂ„n sidoströmmar. Resultatet har lĂ„gt GI, fĂ„ kalorier och bidrar med en probiotisk effekt.

💡 Optimist's Edge

💡
Nya, hÀlsosammare socker gör att vi kommer kunna fortsÀtta njuta av den goda smaken, utan att försÀmra vÄr hÀlsa.
  • Sockeralternativ spĂ„s en stark utveckling under de kommande Ă„ren. Future Market Insights uppskattar att marknaden kommer att vĂ€xa frĂ„n dagens 18,3 miljarder USD till 28,55 miljarder USD Ă„r 2032.
  • Konsumenter efterfrĂ„gar i allt högre utstrĂ€ckning clean label, alltsĂ„ riktiga ingredienser snarare Ă€n artificiella tillsatser.
  • Dessa nya lösningar kan vara ett utmĂ€rkt sĂ€tt för livsmedelsproducenter, dagligvaruhandel, restauranger och offentliga verksamheter att bidra till ökad social hĂ„llbarhet och bĂ€ttre folkhĂ€lsa.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

  • FrĂ„n ett individuellt hĂ€lsoperspektiv Ă€r det glĂ€djande att se nya sötningsalternativ vĂ€xa fram, inte minst om man har en fallenhet för det hĂ€rligt sliskiga i livet.
  • Om du arbetar med livsmedelsproduktion kan dessa nya ingredienser innebĂ€ra en möjlighet att kraftigt sĂ€nka sockerhalten i mat och dryck. Men det kan ocksĂ„ skapa utmaningar ifall recepten behöver viktas pĂ„ nya sĂ€tt nĂ€r en ingrediens blir starkare och tar upp mindre volym.
  • Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€rdefullt för sĂ„vĂ€l restauranger som offentliga verksamheter att hĂ„lla koll pĂ„ utvecklingen. Det Ă€r sannolikt att sockret kommer att regleras Ă€nnu hĂ„rdare i lagstiftning och upphandlingskrav framöver.




FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.