Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist’s Edge: Miljontals kan bo i rymden nĂ€ra jorden

💡 Optimist’s Edge: Miljontals kan bo i rymden nĂ€ra jorden

💡 Rymdkolonier ger miljontals mĂ€nniskor möjligheten att bo i rymden nĂ€ra jorden och dĂ€r skapa futuristiska drömsamhĂ€llen.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

📈 Vad folk tycker

Skulle du vilja bo i rymden, pÄ en rymdstation nÀra jorden med upp till en miljon andra mÀnniskor, frÄgade vi i en undersökning?

Tre fjÀrdedelar vill inte det, men hela 26 procent kan faktiskt tÀnka sig att bli rymdbor.

O'Neill kolonier skulle ge oss en möjlighet att leva i rymden, nÀra jorden. Illustration: NASA

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Gerard O’Neill presenterade pĂ„ 70-talet, i en serie av workshops, en idĂ© för mĂ€nsklighetens framtid. Han föreslog att vi borde bygga rymdkolonier istĂ€llet för bygga stĂ€der pĂ„ planeter. NĂ„got som skulle kunna göras genom att bygga roterande cylindrar som kan skapa artificiell gravitation. PĂ„ en sĂ„dan rymdstation skulle flera miljoner mĂ€nniskor kunna bo. Valmöjligheterna Ă€r betydligt fler och vi kan konstruera en rymdstation utefter vĂ„ra behov.

Amazons grundare Jeff Bezos har blĂ„st liv idĂ©n. Jeff Bezos Ă€r, precis som Gerard O’Neill var, bekymrad över jordens begrĂ€nsningar och menar att kolonier i rymden skulle tillĂ„ta mĂ€nskligheten att fortsĂ€tta utvecklas. Hans tror att 200 miljoner mĂ€nniskor skulle kunna leva i rymden Ă„r 2050.

Förutom Amazon har Bezos startat rymdföretaget Blue Origin, och han berÀttar i en intervju att en investering i rymdkolonier Àr betydligt smartare Àn att satsa pÄ att kolonisera andra planeter. Att terraformera en hel planet skulle krÀva betydligt mer resurser och tid i jÀmförelse.

Hur det skulle fungera?

Genom att bygga stora cylinderstrukturer kan artificiell gravitation skapas. Detta Àr en stor fördel dÄ vi kan efterlikna den gravitationskraft vi utsÀtts för pÄ jorden. För att vi inte ska behöva genomgÄ för mycket förÀndringar behöver vi skapa en koloni med liknande förhÄllanden som finns pÄ jorden. Vi behöver en natt och dag-cykel, solljus, gravitation som liknar jordens.

I detta förslag begrĂ€nsas cylinders storlek av ekonomiska skĂ€l, och bör kunna byggas med en diameter pĂ„ 2.6 mil (16 engelska mil), med en rotation pĂ„ tvĂ„ minuter och med dess axel riktad mot solen. I dessa cylindrar kan det rymmas skogar, parker, sjöar och bostĂ€der – ett helt ekosystem.  

Bilder: NSS

Ett av de största problemen med att kolonisera andra planeter, exempelvis Mars, Àr att det finns en stor skillnad mellan gravitationskrafterna. En minskad gravitationskraft pÄverkar vÄra kroppar negativt; vÄra muskler bryts ner och skelettet blir skört, problem vars effekt vi kan se och mÀta pÄ astronauter som befunnit sig under lÀngre perioder pÄ den Internationella rymdstationen.

Ett annat viktigt problem som behöver lösas Àr exponeringen av kosmisk strÄlning. DÄ dessa kolonier kommer byggas utanför jordens atmosfÀr finns inget naturligt skydd mot kosmisk strÄlning. För att skydda befolkningen mot strÄlning kan exempelvis stÄl anvÀndas för att skapa ett skydd.

Med innovativ ingenjörskap kan vi bygga rymdkolonier som mÄnga har rÄd att leva i, visar en undersökning av Physics Today ÄterberÀttat av NSS.

Det gÄr att bygga en rymdkoloni med den teknologin vi har idag men vi behöver ocksÄ utforska nya metoder, skriver NSS. Vi mÄste bygga en koloni som Àr sjÀlvförsörjande och ekonomisk hÄllbar, för att alla ska kunna bosÀtta sig i rymden.

1. Valmöjlighet och oÀndligt med resurser

Med O’Neill-kolonier kan vi skapa nya vĂ€rldar för mĂ€nniskor.

I en sĂ„dan vĂ€rld kan vi kan anpassa gravitationskraften, vĂ€der och vind, efter vĂ„ra behov, och dĂ€rigenom skapa optimala förhĂ„llanden för det vi önskar oss. O’Neill-kolonier ger oss möjligheten att skapa en hĂ„llbar vĂ€rld som vi vill leva i, utefter vĂ„ra förutsĂ€ttningar.

Illustration: Blue Origin

Vid presentationen av Blue Origins nya mĂ„nlandare sa Bezos att: “NĂ€r vi flyttar ut i solsystemet har vi oĂ€ndligt med rĂ„varor”. Dessa finns pĂ„ asteroid och andra himlakroppar, exempelvis vĂ„r egen mĂ„ne. MĂ„nen erbjuder flera rĂ„varor som exempelvis titan och aluminium.

MÄnlandaren Àr Blue Origins första steg i deras satsning pÄ att bygga rymdkolonier. De skulle möjliggöra att vi kan fortsÀtta utvecklas utan att begrÀnsas av jordens resurser och miljö. En bas pÄ mÄnen Àr ett strategiskt mÄl för att i framtiden ha en utgÄngspunkt för en rymdkoloni.  

2. Inga naturkatastrofer

Vulkanutbrott, jordbĂ€vningar, orkaner och tsunamis Ă€r ett minne blott i O‘Neill-kolonier.

3. Inga farliga utslÀpp

Med kolonier i rymden kan vi flytta vÄra industrier och farliga utslÀpp frÄn jordens kÀnsliga biosfÀr. Med andra ord kan vi minska vÄr klimatpÄverkan genom att flytta industrier som skadar jordens miljö till rymden. Detta kan Àven bidra till att sjÀlvförsörjande system med stor diversitet och sjÀlvstÀndighet.

4. NĂ€ra till jorden

En till fördel med att bygga en koloni i rymden snarare Àn att bosÀtta oss pÄ en annan planet Àr att vi kan vÀlja att placera kolonin relativt nÀra jorden. PÄ sÄ sÀtt behöver inte kolonierna nödvÀndigtvis vara en permanent boplats.

5. Livskvalitet

NÄgot vi inte fÄr glömma bort Àr vikten av livskvalite. I rymdkolonier kan vi undvika de misstag vi har gjort pÄ jorden och skapa fantastiska platser att bo pÄ.

Det finns mÄnga studier som tittat nÀrmare pÄ hur vÄr miljö pÄverkar vÄrt vÀlbefinnande, och alla pekar Ät samma slutsats, att vi behöver biodiversitet och mÄngfald för att mÄ bra. Med andra ord visar studier att exponering av naturomrÄden har mÄnga positiva effekter pÄ vÄr mentala hÀlsa. FortsÀttningsvis finns det bevis pÄ att gröna omrÄden sÄsom skogar och parker kan minska stress. Om vi ska bosÀtta oss i rymden mÄste vi prioritera biodiversitet och göra det möjligt att uppleva olika miljöer.

I snurrande rymdstationer kan vi skapa en jordlik miljö, med optimala förhÄllanden. Illustration: NASA

💡 Optimist's Edge

💡 Rymdkolonier ger miljontals mĂ€nniskor möjligheten att bo i rymden nĂ€ra jorden och dĂ€r skapa futuristiska drömsamhĂ€llen.

En rymdkoloni skulle ge oss möjligheten att skapa en vÀrld vi vill leva i, med de optimala förhÄllanden för att mÀnskligheten ska kunna fortsÀtta utvecklas och vÀxa.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Det Ă€r svĂ„rt att exakt uppskatta vad det skulle kosta att köpa en bit mark pĂ„ en O’Neill koloni, men en Reddit-anvĂ€ndare har gjort sitt eget verktyg för att uppskatta kostnaden och tillsammans med andra anvĂ€ndare kommer de fram till att det blir ungefĂ€r lika dyrt som att köpa lika stor bit mark pĂ„ jorden.

Du kan testa att göra din egen O’Neill koloni med detta verktyg. Min drömcylinder skulle vara pĂ„ ca 50 meter i radie, ge livsdugliga förhĂ„llanden, med en gravitation vi skulle kunna leva i.

Jobba i rymdbranschen

För att kunna bygga en rymdkoloni behövs experter inom alla omrÄden. HÀr kommer tips pÄ rymdjobb i Sverige:

Fler aktuella rymdjobb finns pÄ Rymdstyrelsens hemsida.

Investera i rymden

Om du vill vara en del av skapandet av denna optimistiska framtidsvÀrld kan du redan idag investera i privata rymdföretag. Enligt en rapport frÄn Space investment quarterly har upp emot 270 miljarder dollar investerats i privata start-up företag inom rymdsektorn bara i Är, dÀr 1753 unika företag stÄr bakom framgÄngen. Majoriteten av företagen finns i USA och Kina, och det Àr tydligt att att start-up företag inom rymden Àr pÄ uppfart.

Start-ups i rymdsektorn Àr pÄ uppfart. KÀlla: Space investment quarterly

Det Àr tydligt att satellit-industrin Àr en vÀxande infrastruktur. Med fler satelliter i omloppsbana som bÄde hjÀlper oss att förstÄ vÄr planet bÀttre, men Àven möjliggör exempelvis navigering och kommunikation, Àr dagens rymdföretag pionjÀrer och lÀgger tillsammans grunden för framtida rymdkolonier.

Studera fysik och rymdteknik

Om du vill vara med och bygga framtidens bostadsmarknad i rymden finns det mÄnga vÀgar att gÄ. Exempelvis kan du:


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.