Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩏 Babyboom ökar hoppet för den indiska noshörningen

🩏 Babyboom ökar hoppet för den indiska noshörningen

Fler ungar och mindre tjuvskytte gör att den indiska noshörningen har ÄterhÀmtat sig frÄn att ha varit nÀra att bli utrotad.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För 50 Är sedan fanns det under 100 indiska noshörningar i vilt tillstÄnd.

Men de skyddsÄtgÀrder som började vidtas dÄ har gett resultat och vid Ärets rÀkning fanns det över 4 000 indiska noshörningar. I Assam, dÀr 70 procent av alla indiska noshörningar finns, ökade antalet noshörningar med 274 individer pÄ ett Är.

En anledning till ökningen Àr att noshörningarna fick mÄnga ungar nÀr de fick vara mer i fred. MÄnga nationalparker dÀr noshörningarna finns var stÀngda för besökare under pandemin.

Att noshörningarna lyckats ÄterhÀmta sig sÄ bra beror ocksÄ pÄ att tjuvskyttet minskat mycket under Ären. 2013 dödades 41 indiska noshörningar av tjuvskyttar. I fjol var det bara en enda noshörning som blev skjuten.

En ytterligare anledning till att det gÄr sÄ bra för den indiska noshörningen Àr att det finns gott om mat. De lokala samhÀllena i de omrÄden dÀr det finns noshörningar fÄr betalt för att rensa bort invasiva arter. Det gör att de lokala grÀssorterna, som noshörningarna Àter, fÄr mer plats att vÀxa pÄ.

🩏 Nytt hopp för Sumatranoshörningen
I ett reservat i Indonesien har det fötts en Sumatranoshörningskalv - vilket ger nytt hopp för den extremt hotade arten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.