Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Mjölk utan kor

💡 Optimist's Edge: Mjölk utan kor

En fabrik i Danmark kan ersÀtta nio procent av danska kor. Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i bioreaktorer genom precisionsfermentering. Foodtech-bolag över hela vÀrlden arbetar nu hÄrt för att skapa en framtid dÀr kossorna blir överflödiga.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Det finns en stark uppfattning att mjölk frĂ„n kor Ă€r nĂ„gonting naturligt för oss mĂ€nniskor – till skillnad frĂ„n sĂ„dan som Ă€r framstĂ€lld i bioreaktorer av mĂ€nniskor i labbrockar.

I Warp News undersökning Àr uppfattningen tydlig: hela 81 procent svarar nej pÄ frÄgan om de skulle kunna tÀnka sig att dricka mjölk skapad i en bioreaktor.

Men dagens mjölk Ă€r inte heller en produkt som Ă€r fri frĂ„n processteknik – tvĂ€rtom hĂ€nder det ganska mycket pĂ„ vĂ€gen frĂ„n ko till bord.

Det Ă€r inte ovanligt att vara skeptisk till nya innovationer som till en början ter sig bĂ„de onödiga och omöjliga. Men inom kort kan vi njuta av produkter som ter sig identiska med den gamla mjölken – med betydligt lĂ€gre pĂ„verkan pĂ„ djur, klimat, mark- och vattenanvĂ€ndning samt hĂ€lsa.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

  • Tekniken kallas precisionsfermentering – bryggningsprocessen sker i bioreaktorer med hjĂ€lp av mikroorganismer – exempelvis alger eller jĂ€st – som programmeras att skapa protein. SvĂ„righeten Ă€r att pĂ„ konstgjord vĂ€g skala upp produktionen av kasein och vassle, men utvecklingen gĂ„r fort framĂ„t.
  • Det handlar inte bara om mjölk – har man skapat ett vĂ€lfungerande mjölkprotein enligt konstens alla regler Ă€r det fritt fram att experimentera med ost, yoghurt, glass och andra mejeriprodukter. DĂ€rför vĂ€xer branschen kraftigt nu.
  • Marknaden Ă€r gigantisk – konsultbyrĂ„n BCG estimerar att 11 procent av den globala konsumtionen av Ă€gg, mjölk, kött och fisk kommer att ersĂ€ttas av alternativa proteinkĂ€llor till 2035. Det lĂ„ter kanske inte sĂ„ mycket (och det finns mer optimistiska scenarier), men om man betĂ€nker att 2020 Ă„rs nivĂ„er lĂ„g pĂ„ 574 miljoner ton, finns det en betydande marknad att tĂ€cka.
  • Det behövs alternativ – FN:s livsmedelsorgan FAO estimerar att efterfrĂ„gan pĂ„ animaliskt protein kommer att öka mellan 50-100 procent fram till 2050.
  • Forskning och idealism – det Ă€r tydligt att det cellbaserade jordbruket till stor del drivs av lika delar klimatengagerade eldsjĂ€lar och nördiga labbrĂ„ttor. Kombinationen Ă€r ganska spĂ€nnande.
  • Mjölk utan bieffekter – Sveriges mjölkbönder arbetar enligt gedigna lagar kring djurvĂ€lfĂ€rd, renlighet och antibiotika. SĂ„ Ă€r inte fallet i alla lĂ€nder. En viktig poĂ€ng Ă€r att de nya produkterna blir fria frĂ„n laktos, antibiotika, hormoner och kemikalier.

Vilka utmaningar finns det?

  • Kostsamt – det Ă€r fortsatt dyrt och komplicerat att skala upp produktionen. Att brygga mjölk i bioreaktorer Ă€r förstĂ„s förenat med höga investeringskostnader, men i takt med att volymerna kan skalas upp kommer kostnaderna sjunka vĂ€sentligt – precis som med de flesta nya innovationer.
  • Vad ska det heta? En utmaning Ă€r begreppsdjungeln. I EU klubbades 2020 en ny lag som sĂ€ger att vĂ€xtbaserade mejerisubstitut inte lĂ€ngre fĂ„r kallas för mjölk, yoghurt, och sĂ„ vidare. Men vad innebĂ€r det för den hĂ€r typen av bolag? Mjölk och ost producerad genom precisionsfermentering Ă€r ju de facto mjölk och ost, eftersom de innehĂ„ller mjölkprotein. Och dĂ€rmed mĂ„ste allergiker informeras om att produkten innehĂ„ller riktig mjölk.
  • Konsumenter Ă€r skeptiska – en rapport frĂ„n FoodHack poĂ€ngterar att det finns en viktig tröskel i att övertyga konsumenterna om den nya mjölkens förtrĂ€fflighet (de 81 procent hĂ€r ovan som Ă€r skeptiska).

Vad sÀger experten?

Daniel Skavén Ruben Àr Warp News foodtech-expert. Utöver sitt jobb pÄ den vÀxtbaserade ostutmanaren Stockeld Dreamery Àr han flitig rÄdgivare och investerare i en rad olika startups pÄ omrÄdet. Han menar att flera av de viktiga pusselbitarna kring den nya mjölken hÄller pÄ att falla pÄ plats.

– MĂ„nga aktörer fĂ„r nu ihop bĂ„de nĂ€ringsinnehĂ„ll, funktionalitet och smak. Priset och uppskalningen Ă€r de sista faktorerna som kommer ta lite lĂ€ngre tid.

Varför Àr det hÀr en viktig produkt i framtiden?

– Med tanke pĂ„ att det finns ungefĂ€r 300 miljoner mjölkkor i vĂ€rlden som bara kan producera mjölk under fyra Ă„rs tid, finns det en enorm potential för alternativ. MĂ€nniskan har alltid anvĂ€nt sig av djur i sin utveckling – Ă€ndĂ„ tills det kommit fram tekniker som varit mer resurseffektiva (exempelvis valoljan som ersattes av fotogenet, som ersattes av glödlampan). Med den kommande globala befolkningsökningen Ă€r det uppenbart att det finns en stor marknad för icke-animalisk mjölk som har exakt samma egenskaper som den gamla varan.

Vilka andra produkter ser du framöver?

– Jag trĂ€ffar bolag som utvecklar allt frĂ„n insektsfria fĂ€rgĂ€mnen, till fossilfritt gödsel och foie gras  frĂ„n bioreaktorer. Vissa innovationer kommer ta ett par Ă„r, medan andra tar decennier, men allt pekar i samma riktning – matsystemet kommer att omdanas.

Missa inte Daniels nyhetsbrev FoodTech Weekly

💡 Optimist's Edge

💡
Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i fabriker, utan kor, och ge billigare, miljövÀnligare och bÀttre mjölk.

Med ett ökat klimatengagemang, sjunkande kostnader, ökande forskningsfinansiering och vÀxande befolkning, kommer de hÄllbara mjölkalternativen med all sannolikhet bara bli fler och bÀttre.

Den bryggda mjölken kommer bli resurseffektiv. Trots att processen Ă€r kostsam i dag, krĂ€ver den mĂ„ngfaldigt mindre mark, vattenförbrukning, fossila brĂ€nslen – och levande djur som slĂ€pper ut vĂ€xthusgaser sĂ„som metan.

Genom att titta pÄ dagens trender kan vi konstatera att branschen befinner sig precis i början av den exponentiella warp-kurvan, men allt pekar pÄ att de kommande 10 Ären kommer att bli mycket intressanta.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Oavsett om du Àr nyfiken konsument, ambitiös student eller investerare pÄ jakt efter framtidens hetaste branscher, Àr det hÀr en sektor att hÄlla ögonen pÄ.

Alla bolag som överlever den hÀr första utvecklingsfasen kommer sÄ smÄningom bli scaleups som behöver allt frÄn forskare och ingenjörer, till experter inom logistik, varumÀrkesbyggande, förpackningar och nutrition.

Enligt BCG:s rapport kan den alternativa proteinmarknaden vara vÀrd 290 miljarder dollar 2035.

Kapitalet flödar kraftigt in i ekosystemet för alternativa proteiner. Ett exempel Àr israeliska startupen Remilk, som nyligen tagit in 1,2 miljarder kronor för att bygga en produktionsanlÀggning för odlad mjölk i Danmark pÄ 70 000 kvadratmeter.

Investeringar i konventionell djurindustri sĂ„som mjölkindustrin riskerar att bli “stranded assets”, strandade tillgĂ„ngar, pĂ„ grund av den snabba tekniska utvecklingen.

Christian von Essen


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.