Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Kevin Kelly: Ett manifest för optimism

💡 Kevin Kelly: Ett manifest för optimism

Kevin Kelly har grundat Wired och författat flera böcker, bland dem "The Inevitable". För Warp News lÀgger han fram sina argument för optimism.

Kevin Kelly
Kevin Kelly

Dela artikeln


Warp News producerar faktabaserade optimistiska nyheter. Den hÀr artikeln Àr till för vÄra Premium Supporters, men görs tillgÀnglig för alla tack vare deras stöd. LÀs mer om Premium Supporter hÀr och övervÀg att registrera dig.

Det finns tvÄ viktiga uppsÀttningar av orsaker till varför du borde vara optimistisk just nu. Det ena Àr den allmÀnna orsaken att vara optimistisk nÀrhelst tillfÀlle ges. Den andra anledningen Àr en handfull krafter som verkar i vÀrlden som ger specifika orsaker att vara optimistisk specifikt just nu, Är 2021.

Jag börjar med en handfull skÀl till varför vi borde anta optimismens hÄllning nÀr vi kan:

Förvisualisera framgÄng

Det Àr extremt svÄrt att skapa en önskvÀrd framtid utan att först förestÀlla sig den. Att mÄla upp en bild framför sig Àr det första steget i att skapa nÄgonting. För att skapa den framtid vi vill leva i, Àr ett viktigt steg att förestÀlla sig hur den framtiden kommer att vara och hur vi ska ta oss dit. Den genomförbara vÀgen för att lyckas Àr en form av optimism. Att tro att det Àr möjligt gör det mer sannolikt att det hÀnder.

NÀr hinder och motgÄngar uppstÄr - vilket de kommer att göra - tjÀnar tron pÄ framtiden som motivation. Historien Àr fylld med berÀttelser om mÀnniskor som optimistiskt trodde pÄ vad andra ansÄg osannolikt, eller till och med omöjligt. Eftersom vi inte kan förutse framtiden Àr optimism bara en tro - en instÀllning som kan vara felaktig. PÄ ytan kan en optimistisk tro verka lika giltig som en pessimismens hÄllning. Men vÄr historia, dÀr otroliga idéer har förverkligats, har visat oss att den optimistiska instÀllningen, tron att nÄgot Àr möjligt, Àr ett krav för att göra verklighet av nÄgot nytt. DÀrmed Àr optimismen mer kraftfull Àn pessimismen. PÄ lÄng sikt formar optimister framtiden.

Civilisation krÀver optimism

Civilisationer Àr beroende av en underförstÄdd grad av allmÀn optimism. Det Àr en samarbetsövning. Civilisationer förstÀrker och ackumulerar samarbete mellan frÀmlingar. Om du förvÀntar dig att du kan lita pÄ en frÀmling Àr det optimism. Om du förvÀntar dig att bli lurad eller sÄrad, Àr det pessimism. De samhÀllen som gör mest gott för den största delen av befolkningen, bygger pÄ mÀnniskor som blir litade pÄ i större utstrÀckning Àn de blir misstrodda; att de förvÀntar sig mer godhet Àn illvilja; de krÀver att mÀnniskor i allmÀnhet har mer hopp Àn rÀdsla.

SamhÀllen som har mer pessimism Àn optimism tenderar inte att blomstra. StandardinstÀllningen i alla blomstrande civilisationer Àr optimistisk: den fungerar utifrÄn antagandet att de flesta mÀnniskor, oftast, kommer att samarbeta. Man kan lita pÄ att de Àr Àrliga och att detta samarbete kommer att ge positiva resultat som uppgÄr till mer Àn summan av delarna. Civilisation krÀver förtroende; förtroende krÀver optimism; civilisation krÀver optimism.

LĂ„ngsiktighet

MÀnskligheten utvecklas genom att samla fördelar som verkar lÄngsiktigt. De bÀsta civilisationerna skapar saker som tar generationer att bygga och vars fördelar inte belönar byggarna utan deras efterlevande. Nuvarande privilegier kan faktiskt offras för större privilegier för framtida generationer. Det kallas att vara en god förfader.

För att vara en god förfader mÄste man anta att goda saker kan föras vidare. För att tÀnka lÄngsiktigt fÄr du alltsÄ inte vara pessimistisk. I ett verkligt sammanhang mÄste du lita pÄ framtiden - och det Àr det som Àr optimism. En optimistisk lÄngsiktighet gör det möjligt för oss att avstÄ frÄn lÀttvunna vinster pÄ kort sikt, sÄ att de kan ge bÀttre avkastning under en lÀngre tid. Det kan göra det möjligt för oss att betala ett pris nu för att vara redo för de oundvikliga katastrofer och skador som sÀkert kommer att komma över tid (pandemier, stormar, asteroidnedslag). Det innebÀr att vi i goda tider lÀgger undan överskott för hungersnöden som kommer att hÀnda. Optimism gör det möjligt för oss att uppnÄ goda och storslagna saker som övertrÀffar det en ensam generation kan uppnÄ.

Asymmetriska möjligheter

Alla bevis hittills tyder pÄ att det inte finns nÄgon grÀns för kunskap eller förbÀttring. Vi har inte pÄtrÀffat nÄgonting som vi inte kan förbÀttra. Varje frÄga som besvarats av vetenskapen genererar minst tvÄ nya frÄgor, tvÄ nya omrÄden bestÄende av saker vi kÀnner till att vi inte vet nÄgot om. PÄ detta sÀtt utvidgas vÄr okunskap snabbare Àn vÄr kunskap, vilket Àr nyttigt. DÀrför att bakom denna utvidgning finns en stor asymmetri: det man kan veta men inte vet kommer alltid vara större Àn vad vi redan vet, vilket innebÀr att det finns fler möjligheter som vÀntar pÄ att upptÀckas Àn vad som redan har upptÀckts. Denna asymmetri inom kunskapen Àr en anledning att vara optimistisk, för det betyder att det inte finns nÄgra grÀnser för vÄr förbÀttring. Vi kan alltid förestÀlla oss bÀttre sÀtt - och vi förbÀttrar ocksÄ alltid vad/vilka "vi" Àr. Optimism erkÀnner att vÄr potential för förbÀttring Àr oÀndlig i alla riktningar.

Historiska framsteg

En rimlig och rationell utvĂ€rdering av vetenskapliga bevis visar att framsteg har varit genomgĂ„ende genom vĂ„r historia. Framsteg Ă€r sĂ€rskilt tydligt under de senaste Ă„rhundradena sedan vetenskap började tillĂ€mpas. Bevisen visar entydigt att livslĂ€ngden, sĂ€kerheten, vĂ€lbefinnandet och möjligheterna för snittpersonen har ökat. SĂ„ i genomsnitt har den optimistiska synen varit korrekt under lĂ€ngre tidsramar. Det finns ingen garanti för att denna lĂ„nga epok av framsteg fortsĂ€tter. Det kan hĂ€nda att detta om tio Ă„rhundraden plötsligt tar slut. Även om ett sĂ„dant tvĂ€rt avbrott Ă€r möjligt, Ă€r det statistiskt mer troligt att utvecklingen kommer att fortsĂ€tta, Ă„tminstone under ytterligare flera decennier. Denna lĂ„nga och pĂ„gĂ„ende trend verkar i en skala lĂ„ngt bortom vĂ„r egen livstid. Det Ă€r ett fenomen som Ă€r mycket större Ă€n oss sjĂ€lva. Att vara optimistisk innebĂ€r att du ligger i linje med historiens lĂ„nga stig och Ă€r en del av nĂ„got mycket större Ă€n dig sjĂ€lv.

Djupare strömmar

Framsteg Àr dock inte den rÄdande synen 2021. SamhÀllets sprickor Àr mycket synliga och framtiden antas vara dyster. Det finns tre skÀl till varför mÀnniskor tenderar att tro att saker blir vÀrre snarare Àn bÀttre.

1) Utveckling handlar mest om vad som inte hÀnder. Utveckling innebÀr en 92-Äring som inte dog idag, en pojke som inte blev rÄnad pÄ vÀg till skolan, en 12-Ärig tjej som inte Àr gift med en 30-Ärig man och sÄ vidare. Det som inte intrÀffat kommer inte med pÄ nyheterna. Civilisationens bÀsta delar fÄr inte rubriker.

2) DÄliga saker hÀnder snabbt, medan bra saker tar lÀngre tid. SÄ nÀr vi frÄgar vad som har hÀnt under den senaste nyhetscykeln (de senaste fem minuterna) dyker bara snabba saker upp, som mestadels Àr dÄliga nyheter. Bra saker tar lÀngre tid Àn en nyhetscykel. SÄ merparten av nyheterna, i alla medier, Àven de mer ansvarsfulla, Àr dÄliga nyheter. Om tidningar och webbplatser bara uppdaterades vart 50:e Är skulle de kunna rapportera: lÀskunnighet har ökat, livslÀngden ökat, vÄldet minskar.

3) Lösningarna pÄ de flesta problem kommer att skapa nya problem. Men om vi kan skapa en procent fler lösningar Àn problem och den procenten ackumuleras över Ärtionden, sÄ Àr det lika med en civilisation. En procent av nÀstan vad som helst Àr osynligt i nuet, obemÀrkt bland allt buller. En sÄdan liten skillnad Àr egentligen bara synlig i ackumulering och ses i efterhand.

Optimism Àr dÀrför i sig svÄrt att se i verkligheten. Den Àr en djupare ström som krÀver att man rÀknar saker noga, inte bara lyssnar pÄ fÀngslande anekdoter. Optimism antas ocksÄ vara en framtidsriktad sak. Men optimismen kommer ocksÄ ur en djup inblick i det förflutna. Optimism ser bortom det ytliga för att ta sig an kÀrnan av djupare förÀndring.

Nyttig motstÄndskraft

Optimism ger lyckligare och mer motstÄndskraftiga mÀnniskor. Optimism ger mÀnniskor en större förmÄga att ta itu med svÄrigheter och mindre stress i sina liv. Optimism kan lÀras, sÀrskilt av barn. Det psykologiska temperamentet hos en optimist Àr inte ett konstant solskenshumör eller en polyanna-vanförestÀllning dÀr allt bara Àr hÀrligt. Snarare tror optimister att dÄliga saker uppstÄr genom tillfÀlliga orsaker som kan övervinnas, medan pessimister tror att dÄliga saker alltid hÀnder, och att om nÄgot bra hÀnder Àr det en tillfÀllighet.

Optimism innebÀr en omvÀndning av normaltillstÄnd, frÄn att tro att universum konspirerar mot dig, till att tro att universum konspirerar för dig. Studier gjorda av psykologer visar att de som anammar det optimistiska antagandet Àr mer tÄliga, bÀttre pÄ att anpassa sig och de frodas i högre grad som individer, medan den pessimistiske har det mer kÀmpigt. Alla föds med olika instÀllning, men ett barns antaganden kan pÄverkas mot en mer optimistisk och motstÄndskraftig syn genom förÀldraskap, trÀning och utbildning. I detta avseende Àr optimism en fÀrdighet som alla kan bli bÀttre pÄ. PÄ samhÀllsnivÄ Àr optimism ocksÄ en fÀrdighet som ger motstÄndskraft och anpassningsförmÄga.

Framtidens uppfinningsrikedom

Optimism Àr inte utopiskt. Det Àr protopiskt - en lÄngsam marsch mot inkrementell förbÀttring. Med tiden fortsÀtter vi att bli bÀttre, inte bara vad gÀller levnadsstandard utan ocksÄ vÄr förmÄga att lösa problem. Varje Är vet vi lite mer, dÀribland hur man löser saker, men kostnaden för den övergripande förbÀttringen Àr en anstormning av förvirrande nya problem som orsakas av framsteg. Vi kan lÀtt förestÀlla oss nÄgra av de fruktansvÀrda följderna i framtida scenarier, men de största och svÄraste problemen i framtiden ligger faktiskt utanför vÄr förmÄga att förutsÀga.

Vi kan inte ens förestÀlla oss det vÀrsta. Men oavsett hur svÄra vÀrldens framtida problem kommer att vara, kan vi och bör vi vara optimistiska eftersom att vÄra försök att förutspÄ framtida elÀnde inte tar hÀnsyn till vÄr förmÄga att lösa det. Den största anledningen till att vi borde (och kan) vara optimistiska Àr inte att vi ska lÄtsas som om planetomfattande sjukdomar och djupgÄende systematiska problem inte existerar. Vi borde vara optimistiska, inte för att vÄra problem Àr mindre Àn vi trodde, utan dÀrför att vÄr förmÄga att lösa dem Àr större Àn vi trodde.Det hÀr Àr skÀlen till att vi bör vara optimistiska nÀrhelst vi kan. Men förutom dessa allmÀnna orsaker finns det Àven orsaker att vara optimistiska just nu, Är 2021.

De kommande 25 Ären kommer sannolikt att vara en epok som utgörs av globala framsteg som övertrÀffar de prestationer som uppnÄtts de senaste 25 Ären. NÀsta generation mÀnniskor kommer uppleva i genomsnitt och sammanlagt - en levnadsstandard och möjligheter som kommer att nÄ en nivÄ som aldrig tidigare uppnÄtts pÄ den hÀr planeten. Fördelningen av dessa framsteg kommer fortfarande att vara ojÀmn, men alla regioner upplever mer framsteg Àn tidigare. Med tanke pÄ det fruktansvÀrda förra Äret verkar detta som ett vÀldigt optimistiskt pÄstÄende.

Men bevisen för ett nÀra förestÄende och vÀrldsomspÀnnande vÀlstÄnd - i genomsnitt - finns redan. Var och en av de sju trenderna jag listar hÀr Àr stora krafter som bara intrÀffar en gÄng pÄ en planet. Var och en av dem har en enorm fart bakom sig som Àr svÄr att matta av. Och de kommer att bygga upp fart och förankra sig under de kommande decennierna. Dessa sju krafter Àr som en medvind som driver framsteg och vÀlstÄnd och Àr vÀrda att vara optimistiska om.

1) Total urbanisering

Den levnadsstandard vi idag associerar med medelklass och dess utbredning Àr resultatet av flera hÀndelser som bara intrÀffar en gÄng pÄ varje planet, sÄsom massflytt till stÀder, kvinnors intrÀde i den formella arbetsekonomin och genomgripande automatisering av arbetskraft. Den första drivkraften för optimism Àr dÀrför helt enkelt en fortsÀttning och fullbordande av den pÄgÄende industriella revolutionen. Medan moderniseringen redan intrÀffat i de utvecklade lÀnderna har den fortfarande inte hunnit genomsyra mÄnga delar av vÀrlden som Àr under utveckling. Det kommer att Àndras de nÀrmaste 25 Ären, eftersom nÀstan alla som lever kommer att uppleva modernitet.

Cirka 90 procent av planetens invÄnare kommer att bo i stadsomrÄden och förlita sig pÄ storskalig infrastruktur som tillgÀngliggör vatten, mat, skydd, transport, utbildning och hÀlsovÄrd. Vi kommer att slutföra urbaniseringen av planeten, dÀr merparten av dess invÄnare bor i stadsomrÄden, vilket definieras som inom 20 km frÄn ett sjukhus eller vÄrdmottagning. Urbanisering ger fördelarna med tÀthet, till exempel högre bandbredd och en variation av jobb. Dessa förbÀttringar önskas av de flesta unga mÀnniskor runt om i vÀrlden. FrÄga dem vad deras dröm Àr och de kommer att berÀtta att de vill ha t-shirts och sneakers, ett luftkonditionerat rum med vatten och avlopp, wifi och att arbeta inom det omrÄde de sjÀlva vÀljer. Total urbanisering Àr mer Àn bara att göra livet bekvÀmt; tÀt urbanisering leder till mer, snabbare innovation och vÀlstÄnd för alla, Àven de utanför stadsomrÄdet. Viktigast Àr att denna vidstrÀckta modernitet, Àven om den Àr ett mÄl i sig, Àr en möjliggörande kraft som stödjer och möjliggör de nÀstföljande sex krafter som verkar för optimism.

2) Alla kopplas ihop

För första gÄngen i planetens historia kommer alla vuxna mÀnniskor att kopplas ihop. Utbredningen av anslutna enheter kommer sannolikt att nÄ 100 procent. Denna stora anslutning skapar en enorm kontinuerlig publik, en potentiell marknad som utgör en hel planet och ger möjligtvis grogrund för globala rörelser. Ett nystartat företag i ett litet land har bÀttre förutsÀttningar Àn nÄgonsin att nÄ en en enorm kundbas som uppgÄr till miljarder mÀnniskor.

En stor global publik finansierar inte bara stora kulturella skapelser, de ger ocksÄ hundratals miljoner nischmarknader, en vÀlsignelse för skapare, konst och handel i vilken stad som helst pÄ planeten. Global handel ökar, det globala utbytet av kultur förbÀttras (K-pop och K-drama överallt!), och de bÀsta metoderna sprids vÀrlden över. Universell anslutning Àr ett nytt verktyg för att utnyttja det intellektuella kapitalet som fördelats över Ätta miljarder mÀnniskor, oavsett var de bor. NÀr alla vuxna pÄ en planet sammankopplas kan de samarbeta i en omfattning och hastighet som aldrig tidigare varit möjligt. Befintliga stora institutioner förbÀttras ocksÄ av denna acceleration, medan helt nya former av samarbete nu Àr möjliga.

Under de kommande tvÄ decennierna kommer vi sannolikt att bevittna Ätminstone ett stort projekt skapat av en miljon mÀnniskor runt om i vÀrlden som arbetar tillsammans i realtid - en prestation möjliggjord av en allomfattande anslutning. NÀr alla Ätta miljarder mÀnniskor Àr sammankopplade har vi större chans att blomstra tillsammans.

3) AllmÀnt förekommande AI

Fram till den industriella revolutionen fick allt som mÀnniskor skapade, inklusive stÀder och vÀgar, göras med energi frÄn organiska muskler (mÀnniskor eller djur), som var drastiskt begrÀnsade. Med tillkomsten av billig konstgjord styrka kunde vi uppföra höga skyskrapor, jÀrnvÀgar som förenade kontinenter, enorma fabriker och masstillverkning - lÄngt utöver vad köttmusklerna kunnat uppnÄ. Vi har börjat göra detsamma med vÄra naturliga tankemuskler genom att sÄ artificiell intelligens vÀrlden över. Ett zoo med hundratals olika arter av nya typer av sinnen kommer att samarbeta med mÀnniskor för att lösa problem. Dessa icke-mÀnskliga sinnen (ibland med kroppar som vi kallar robotar) kommer att göra arbete mÀnniskor inte vill eller inte kan göra. MÀnniskor och AI kommer tillsammans att skapa nya drömmar och nya jobb.

Den lÄngsiktiga drivkraften för framsteg - automatisering av fysiska jobb - kommer att fortsÀtta och sedan börja ta över icke-fysiska sysslor ocksÄ. De tre frÀmsta konsekvenserna av AI kommer att vara befrielsen av mÀnniskor frÄn deras oönskade jobb samt explosionen av nya tjÀnster och tidigare omöjliga produkter som skapas tillsammans med AI, och nya yrken och önskvÀrda uppgifter för mÀnniskor. AI och robotar Àr utformade för effektivitet och produktivitet, medan dessa miljoner nya mÀnskliga jobb frÀmst Àr uppgifter dÀr ineffektivitet tolereras. För att utmÀrka sig i innovation, entreprenörskap, konst, omsorg, gÀstfrihet, vetenskap och upptÀckt mÄste mÀnniskor prova saker som inte fungerar, omfamna misslyckanden, uppmuntra smÄprat och lekfullhet - allt det Àr ineffektivt. Effektivitet Àr för robotar. StÀndigt nÀrvarande AI Àr den mest optimistiska kraften vi kan förestÀlla oss.

4) HĂ„llbar energi

Den industriella revolutionen drevs av förbrÀnningen av en begrÀnsad tillgÄng av lÀttÄtkomligt och billigt kol. VÀrldens befolkning och marknadsekonomi blomstrade parallellt med vÄr upptÀckt och anvÀndningen av kolbaserad energi. Det blev en tillfÀllig skjuts för vÄra framsteg. Under de kommande decennierna kommer vi stÀlla om till obegrÀnsad energi frÄn sol, vind, vatten och kÀrnkraft. Vi kan fördubbla vÄr energieffektivitet genom att helt enkelt stryka kolet frÄn vÄr ekonomi. I sjÀlva verket kan vi uppnÄ 50 procent av vad vi behöver för nÄ vÄra klimatmÄl genom att helt enkelt driva alla vÄra maskiner, ugnar och fordon med elektroner istÀllet för oxidering. Vi kommer att anvÀnda elektriska vÀrmepumpar istÀllet för att brÀnna kol i pannor, elmotorer istÀllet för heta jetmotorer, hÀftiga elbilar istÀllet för förorenande förbrÀnningsmotorer och lysdioder överallt.

Förutom att hjÀlpa till med klimatförÀndringar kommer elektrifiering av allt att ge otaliga möjligheter för företag och sysselsÀttning vid omstÀllningen av transport, boende och offentlig infrastruktur. Eftersom sÄ mÄnga av oss kommer att bo i stÀder (vilket ökar hÄllbarheten), ökar denna trend ocksÄ möjligheten att göra stadslivet grönare.

5) Accelererad innovation

Förutom att urbaniseringen och den omfattande uppkopplingen leder till en snabbare innovation, gör Àven nya inlörningsverktyg det, vilket ocksÄ pÄskyndar vÀlstÄnd för fler.
Detta Àr en orsak till optimism. AI-teknologier, framsteg inom den vetenskapliga metoden och hÀftig anvÀndning av prosumermedia sÄsom dagens YouTube, pÄskyndar kunskapens spridningshastighet och utbredning. I synnerhet YouTube och Yoktu (i Kina) Àr underskattade inlÀrningsverktyg som bidrar till denna allt snabbare spridning. Det handlar inte bara om sminkhandledningar och videor frÄn verkstadsmakare. HjÀrnkirurger laddar upp sina senaste tekniker till YouTube som andra hjÀrnkirurger tar del av, bygger vidare pÄ och i sin tur delar i sina videor inom nÄgra dagar. NÀstan varje vetenskapligt samtal eller branschpresentation spelas in och delas brett och analyseras och förklaras ofta av en annan YouTube-video. Hittills har medveten och systemisk innovation varit en gissningslek som vissa gÄnger lyckas och andra inte. Detta Àr nÄgot man ibland sett inom vetenskap och teknik; nyligen överfört till teknikföretag. Men avsiktlig systematisk innovation har fortfarande saknats inom regeringar, utbildning, militÀr, sociala tjÀnster och medborgerlig infrastruktur. För första gÄngen tillÀmpas innovation medvetet och effektivt i hela samhÀllet, och i framtiden kommer dess nÀrvaro vara förvÀntad.

Innovation inom vilket omrĂ„de som helst Ă€r den nya normen, Ă„tminstone normen att strĂ€va efter. En utveckling och tillĂ€mpning av ”Best Practice” inom innovation samt universell anslutning och nya medier inklusive förstĂ€rkt verklighet (AR) i kombination med smarta glasögon Ă€r alla verktyg för snabbare inlĂ€rning. Dessa verktyg börjar ge oss mĂ€tvĂ€rden för att mĂ€ta verkligt lĂ€rande och dĂ€rmed sĂ€tt att optimera lĂ€rande i olika situationer. I synnerhet kommer sjĂ€lva utbildningen att förstĂ€rkas av AI, teknik och globalisering, tills lĂ€randet strĂ€cker sig bortom skolans grĂ€nser och livslĂ„ngt lĂ€rande integreras i arbete och privatliv. NĂ€r lĂ€randet accelererar gör allt annat ocksĂ„ det.

6) Bioteknik

För första gÄngen kommer vi att kunna konstruera biologi, bÄde av oss sjÀlva och andra arter, bÄde naturligt förekommande och av mÀnniskor skapta. Detta har varit en lÄngt stÄende förhoppning om teknik - och det kommer att ta Ärhundraden att förverkliga - men processen Àr redan igÄng.

Bevittna hur snabbt vi mÀnniskor skapade Covid-19-vacciner och den enorma skillnad mellan liv och död de gjorde.VÄrt svar pÄ pandemin bör vara en orsak till optimism snarare Àn förtvivlan. Mycket av denna framgÄng beror pÄ att vi storskaligt samlat genetisk data, och detta kommer att fortsÀtta och gÄ allt snabbare. Ytterligare ökad kontroll över vÄra levande biologiska system pÄ den mest fundamentala nivÄn, kommer att ge stora framsteg i för vÄr egen livslÀngd och vÄrt vÀlbefinnande. Men denna revolution ger oss ocksÄ förmÄgan att skapa nya material, nya former, nya varor, nya livsmedel som vi bara har drömt om tidigare.

Ett litet exempel Àr dödsfritt kött odlat frÄn djurceller, som har ett annat ekologiskt fotavtryck och potential att smaka Ànnu bÀttre Àn naturligt kött frÄn avlivade djur. Under de kommande tvÄ decennierna kommer vi sannolikt att kunna sÀlja proxyfisk odlad frÄn fiskceller och stoppa skörden av vild fisk innan den utrotas. Att etablera stora vildmarksparker utan fiske i havet skulle vara en enorm vÀlsignelse för planeten. Bioteknikens fördelar uppstÄr mycket lÄngsammare Àn för andra tekniker, men Àr i gengÀld mycket större. Bioteknikens framvÀxt kan vara den bÀsta anledningen till att vara optimistisk.

7) Generationsskifte

Den vĂ€rldsomspĂ€nnande Boomer-generationen kommer att gĂ„ i pension och bli uppsagd om 25 Ă„r. NĂ€sta generation kommer att bli vuxen. Det hĂ€r Ă€r goda nyheter för vĂ€rlden, för de unga har bĂ€ttre idĂ©er och ambitionen att se till att dessa förverkligas. Över hela vĂ€rlden kommer denna nya generation att ha vuxit upp och studerat samma lĂ€roplan i skolan. Deras lĂ€roböcker innehĂ„ller alltid matematik, naturvetenskap, historia, litteratur och vanligtvis idag engelska.

Den nya generationer kommer pĂ„skynda sitt lĂ€rande genom att de har tillgĂ„ng till gratis online-uppslagsverk, bibliotek med gratis tillgĂ„ng till skannade böcker och en hel vĂ€rld av videohandledningsmaterial. ÖronsnĂ€ckor med universell översĂ€ttningsförmĂ„ga i realtid - som kommer att finnas tillgĂ€nglig om nĂ„gra Ă„r - kommer att frigöra den kompetens som besitts av miljarder av denna generations unga.

MĂ„nga fantastiska ungdomar pĂ„ avlĂ€gsna platser kan skaffa de fĂ€rdigheter som efterfrĂ„gas av en avlĂ€gsen arbetsgivare - förutom engelska. Med universell realtidsöversĂ€ttning Ă€r detta inte lĂ€ngre ett problem, och de kan enkelt gĂ„ med i den globala ekonomin -vilket ökar vĂ€lstĂ„ndet för dem och alla andra. För det mesta har denna generation sina mĂ„l uppstĂ€llda i inspiration av vĂ€rldens bĂ€sta hjĂ€rnor. De vet vad som Ă€r möjligt. Om generationshistoria Ă€r nĂ„gon guide, kommer denna globala generation att vara mycket samhĂ€llsorienterad och bestĂ„ av ivriga byggare. De Ă€r mer optimistiska Ă€n Boomers och ber inte om lov. En undersökning frĂ„n World Economic Forum frĂ„gade 26 000 ungdomar i Ă„ldrarna 18-35 om vĂ€rlden var full av möjligheter eller hinder. Över 70 procent av dessa millenialls var optimistiska och trodde (korrekt skulle jag sĂ€ga) att det fanns fler möjligheter Ă€n hinder.

En invĂ€ndning: Jag pratar om vĂ€rldens tillstĂ„nd och dess framtid i termer av genomsnittlighet. Även en extremt frisk person kommer att ha lokala sjukdomar och smĂ„ skador pĂ„ sina kropp vid varje givet tillfĂ€lle. Faktum Ă€r att nĂ„gra av de hĂ€lsosammaste mĂ€nniskorna pĂ„ planeten - professionella idrottare - har stĂ€ndiga smĂ€rtor och skador som en följd av deras extraordinĂ€ra prestationer. Lokala skador Ă€r normen. PĂ„ samma sĂ€tt kommer inte alla regioner att uppleva samma hĂ€lsa Ă€ven i en vĂ€rld av obestridlig framsteg. Delar av vĂ€rlden kan drabbas av krig, sjukdomar, hungersnöd, oroligheter i tider av vĂ€lstĂ„nd. Det kan vara vĂ€ldigt dystert i vissa omrĂ„den, dĂ€r pessimism verkar helt lĂ€mpligt. Historien visar att dessa dystra tider Ă€r tillfĂ€lliga, och att i genomsnitt kommer bĂ€ttre tider att komma. Grunden för optimism Ă€r en pĂ„ lĂ€ngre sikt och det handlar om en fördjupad analys. Baserat pĂ„ bevisen borde vi kunna förestĂ€lla oss framsteg i storleksordningen tvĂ„ decennier runt om för planeten för den genomsnittliga personen, Ă€ven om det finns Ă€rr av ojĂ€mlikhet pĂ„ vissa hĂ„ll.

Civilisation Àr ett vÀrdigt mÄl att strÀva efter. För att bygga upp en bÀttre civilisation Àr optimism den mest rationella, realistiska och hjÀlpsamma instÀllningen att anamma just nu. Orsakerna till optimism Àr sÄ starka att jag tror att vi har en moralisk skyldighet att vara sÄ optimistiska som möjligt. Som individer skulle vi vara mer motstÄndskraftiga och nöjda genom att anpassa oss till nÄgot större Àn oss sjÀlva. Som samhÀlle skulle vi bli bÀttre förfÀder och förvaltare av det vi har Àrvt frÄn tidigare generationer. Och vi skulle vara bÀttre förberedda pÄ bÀsta möjliga framtid som vi kan förestÀlla oss.

Kevin Kelly Àr grundare av magasinet Wired och författare till flera böcker, bland dem The Inevitable. Hans TED-talks har setts över sju miljoner gÄnger.


Warp News producerar faktabaserade optimistiska nyheter. Den hÀr artikeln Àr till för vÄra Premium Supporters, men görs tillgÀnglig för alla tack vare deras stöd. LÀs mer om Premium Supporter hÀr och övervÀg att registrera dig.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.