Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎮 Datorspel kan göra barn intelligentare

🎮 Datorspel kan göra barn intelligentare

Barn som spelar mer datorspel än genomsnittet ökar också sin IQ-poäng mer än andra barn.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att spela datorspel kan höja ett barns intelligens visar en studie. De barn som spelade mer datorspel än genomsnittet ökade sin intelligens med ungefär 2,5 IQ-poäng mer än andra barn.

Studien utfördes av forskare från Karolinska Institutet och Vrije Universiteit Amsterdam. 9 000 barn fick genomföra psykologiska tester som gav ett mått på deras generella kognitiva förmåga vid 9–10 års ålder. Efter två år fick barnen upprepa testerna.

Forskarna studerade sedan hur barnens IQ-poäng hade förändrats och jämförde det med hur mycket tid barnen ägnade åt datorspel och andra skärmaktiviteter. I snitt ägnade barnen 2,5 timmar om dagen åt tv-tittande, en halvtimme åt sociala medier och en timme till datorspel.

De barn som spelade mer datorspel höjde sin IQ mer än de som låg på eller under genomsnittet. För de andra aktiviteterna gick det inte att se någon påverkan alls.

– Vi har inte undersökt skärmvanors effekter på fysisk aktivitet, sömn, välmående eller skolprestation och kan därför inte säga något om det. Men resultaten ger stöd för att skärmtid över lag inte har någon negativ effekt på barns kognitiva förmåga, och att datorspelande tvärtom kan bidra till högre intelligens. Detta är i linje med flera experimentella studier av datorspelande, säger Torkel Klingberg, professor vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Resultaten antyder att intelligens inte är en konstant egenskap, utan påverkas av miljöfaktorer. Något som forskarna nu vill titta närmare på.

– Vi kommer nu gå vidare och undersöka effekten av andra miljöfaktorer samt hur de kognitiva effekterna relaterar till hjärnans utveckling under barndomen, säger Torkel Klingberg.

Läs hela studien här.

👩‍💻 Unga är de största teknikoptimisterna
Det är främst unga amerikaner som är optimistiska inför ny teknik som elfordon och smarta hem. Det här visar en ny undersökning av Momentive.

Coverfoto: Indivisible Gaming


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.