Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 23 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n februari

💡 23 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n februari

📈 Personer med Downs syndrom lever mer Ă€n dubbelt sĂ„ lĂ€nge idag. 🩟 Kap Verde nĂ„r milstolpe – fritt frĂ„n malaria. ⚡ Rekordminskning av utslĂ€pp frĂ„n EU:s energisektor. 🌚 Ett privat företag lyckas landa pĂ„ mĂ„nen för första gĂ„ngen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp News skriver faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mĂ€nskliga framsteg – och mĂ€nniskorna som skapar dem. Om du inte redan Ă€r prenumerant kan du bli det hĂ€r.

Nyheten frÄn februari som trÀffade mitt i veka livet var hur mycket bÀttre mÀnniskor med Downs syndrom har fÄtt det.

  • LivslĂ€ngden för personer med Downs syndrom har ökat frĂ„n 25 Ă„r 1983 till cirka 60 Ă„r idag.
  • Antalet personer som lever sjĂ€lvstĂ€ndigt och vĂ€ljer att gifta sig vĂ€xer.
  • IQ har ökat med 20 poĂ€ng.
  • Majoriteten lĂ€r sig lĂ€sa och skriva.

Men mycket annat bra och spÀnnande hÀnde ocksÄ. För första gÄngen lyckades ett privat företag att landa pÄ mÄnen. Ena benet gick av och farkosten lutar, men tycks fungera. Kap Verde Àr fritt frÄn malaria. Och sÄ har vi lyckats lÀsa 2000 Är gamla papyrusrullar, tack vare en smart tÀvling och AI.

Det kan ocksÄ vara vÀrt att pÄpeka att elbilsförsÀljningen slog rekord globalt, över en miljon sÄlda.

Scrolla ner lite sÄ hittar ni alla mÄnadens faktabaserade optimistiska nyheter.

Mathias Sundin
Arge optimisten


HjÀlp gÀrna vÀnner och bekanta att hopescrolla genom att dela den hÀr sammanfattningen med dem och i sociala medier.

💡 MĂ„nadens faktabaserade optimistiska nyheter

🌌 Privat kapsel Ă„tervĂ€nder till jorden med rymdodlad antiviral medicin ombord

Varda Space Industries kapsel har landat i Utah efter nÀstan Ätta mÄnader i omloppsbana. Kapseln innehÄller kristaller av en antiviral medicin som odlats i rymden.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒČ FrĂ„n förlust till Ă„terhĂ€mtning: Skogarna vĂ€xer igen

Kina, EU, USA och Indien har tillsammans planterat skog som skulle kunna tÀcka Bangladesh. Globalt kan skogarna nu suga upp omkring 200 miljoner ton koldioxid per Är, vilket Àr mer Àn vad som slÀpps ut genom avskogning.

LÀs mer pÄ Warp News

🌊 Ett hav pĂ„ Mars: Is upptĂ€ckt som rĂ€cker för att tĂ€cka hela planeten med vatten

Europeiska rymdorganisationens Mars Express har upptÀckt tillrÀckligt med is för att tÀcka hela planeten i ett grunt hav om det smÀlte. Isen Àr begravd vid Mars ekvator och Àr över 3,7 kilometer tjock.

LÀs mer pÄ Warp News

🩏 VĂ€rldens första IVF-graviditet hos noshörning kan rĂ€dda arten

Forskare har uppnÄtt vÀrldens första IVF-graviditet hos en noshörning, vilket öppnar nya möjligheter för att rÀdda den nordlig vita noshörningen frÄn utrotning.

LÀs mer pÄ Warp News

🚭 TobaksanvĂ€ndningen minskar globalt (ner 40% pĂ„ 2000-talet)

Global tobaksanvÀndning har minskat, frÄn en av tre vuxna Är 2000 till en av fem idag. 150 lÀnder har framgÄngsrikt minskat tobaksanvÀndningen.

LÀs mer pÄ Warp News

🚗 Elbilar ökade i januari jĂ€mfört med förra Ă„ret

Nyregistreringen av elbilar i januari ökade med 17 procent, jÀmfört med samma mÄnad Äret innan. Det gör det till den nÀst bÀsta januarimÄnaden hittills för elbilar.

LÀs mer pÄ Warp News

🏆 Vesuviusutmaningen löst! Vi kan lĂ€sa den första bokrullen

För tvÄ tusen Är sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott. De gÄr inte att rulla upp utan att förstöras. Men tack vare Vesuviusutmaningen har flera tÀvlande lag lyckats lÀsa rullarna ÀndÄ. Det vinnande laget belönades med 700 000 dollar för sin banbrytande insats.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŠŸ Oslo köper ChatGPT till 110 000 elever och lĂ€rare

Introduktionen av ChatGPT i skolan kan jÀmförs med införandet av lÀroboken, menar Trond Ingebretsen, divisionsdirektör i Utdanningsetaten.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒ± Vi Ă€r nĂ€ra att skapa det första artificiella vĂ€xtgenomet

Forskare har skapat delvis syntetisk version av mossa för industriellt bruk. Kan leda till nya metoder för att producera mediciner och andra produkter.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒ JĂ€ttepandor i det vilda har nĂ€stan fördubblats

Det finns nu cirka 1 900 jÀttepandor i det vilda, jÀmfört med cirka 1 100 under 1980-talet. Internationella naturvÄrdsunionen har förbÀttrat jÀttepandans status frÄn "utrotningshotad" till "sÄrbar".

LÀs mer pÄ Warp News

📉 EU:s fossila CO2-utslĂ€pp nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n pĂ„ 60 Ă„r

EU-lÀnderna minskade sina koldioxidutslÀpp frÄn fossila brÀnslen med 8 procent 2023 jÀmfört med 2022. Mer Àn hÀlften av minskningen i utslÀpp kom frÄn anvÀndningen av renare el.

LÀs mer pÄ Warp News

🐩 Guamkungsfiskaren kan snart vara fri i naturen efter 30 Ă„rs frĂ„nvaro

NÀstan 140 Guamkungsfiskaren lever idag i 25 anlÀggningar vÀrlden över. Men planen Àr att de snart Àven kommer finnas fritt i naturen.

LÀs mer pÄ Warp News

💉 "Möjligt att utrota malaria om tio Ă„r"

Nya vacciner mot malaria hyllas som ett av de viktigaste vetenskapliga framstegen. Vaccinen Mosquirix och R21 minskar bÄde förekomst och dödlighet av malaria.

LÀs mer pÄ Warp News

🍚 Kött-ris: Gryn med tillsatt muskel stĂ€rker proteininnehĂ„llet

Detta nya ris-nötkött har lite högre fett- och proteininnehÄll Àn standardris och kan bidra till att minska miljöpÄverkan frÄn köttproduktion.

LÀs mer pÄ Warp News

💔 Minskad dödlighet i hjĂ€rtsjukdomar och stroke i USA

Dödligheten frÄn hjÀrt-kÀrlsjukdomar har minskat med 4.7 procent frÄn 2010 till 2020. Antalet mÀnniskor i USA som dör av hjÀrtinfarkt varje Är har minskat frÄn 1 pÄ 2 till nu 1 pÄ 8. Stroke har ocksÄ minskat. Det var den tredje ledande dödsorsaken 1938 men Àr nu pÄ femte plats.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 Snabb fattigdomsminskning i Bangladesh

Fattigdomen i Bangladesh har minskat avsevÀrt, med en sÀnkning av den moderata fattigdomsnivÄn frÄn 24.3 procent 2016 till 18.7 procent 2022. Extrem fattigdom har minskat frÄn 12.9 procent till 5.6 procent.

LÀs mer pÄ Warp News

📈 Personer med Downs syndrom lever mer Ă€n dubbelt sĂ„ lĂ€nge idag

LivslÀngden för personer med Downs syndrom har ökat frÄn 25 Är 1983 till cirka 60 Är idag. Andra viktiga framsteg Àr ökad IQ med 20 poÀng och majoriteten lÀr sig lÀsa och skriva. Antalet personer med Downs syndrom som lever sjÀlvstÀndigt och vÀljer att gifta sig vÀxer.

LÀs mer pÄ Warp News

🩟 Kap Verde nĂ„r milstolpe – fritt frĂ„n malaria

Kap Verde har förklarats fritt frÄn malaria av WHO. Inga fall av lokal överföring har rapporterats pÄ tre Är, tack vare förstÀrkta hÀlso- och sjukvÄrdssystem samt ökad tillgÄng till diagnos och behandling.

LÀs mer pÄ Warp News

🍌 Genetiskt modifierad banan motstĂ„ndskraftig mot panamasjuka godkĂ€nd för konsumtion i Australien

Australiensiska forskare har utvecklat en genetiskt modifierad banan som Àr nÀstan immun mot panamasjukan. Panamasjukan Àr en svampsjukdom som förhindrar banantrÀd frÄn att ta upp nÀringsÀmnen och sÄ smÄningom dödar vÀxten. Bananen Àr den första genmodifierade frukten som godkÀnts.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ”« USA: Kraftig minskning av mord under 2023

USA Àr pÄ vÀg mot en rekordminskning av mord, enligt FBI. Av nio vÄlds- och egendomsbrottskategorier Àr det endast stöld av motorfordon som har ökat.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 FörsĂ€ljningen av elbilar slog rekord med över 1 miljon sĂ„lda i januari

En ökning med 69 procent jÀmfört med föregÄende Är. I EU, EFTA och Storbritannien ökade försÀljningen med 29 procent Är till Är, medan USA och Kanada sÄg en ökning pÄ 41 procent och nÀstan en fördubbling i Kina.

LÀs mer pÄ Warp News

🌚 Ett privat företag lyckas landa pĂ„ mĂ„nen för första gĂ„ngen

Intuitive Machines har lyckats mjuklanda en robotlandare pÄ mÄnen. Senast en amerikansk farkost landade pÄ mÄnen var 1972. Det Àr första gÄngen ett privat företag lyckas landa pÄ mÄnen utan att krascha.

LÀs mer pÄ Warp News

⚡ Rekordminskning av utslĂ€pp frĂ„n EU:s energisektor – förnybart över 40%

Fossila brÀnslen minskade med 19 procent till den lÀgsta nivÄn nÄgonsin. UtslÀppen frÄn kraftsektorn har nu nÀstan halverats (-46 procent) sedan deras topp 2007. För första gÄngen stod vind och sol för mer Àn en fjÀrdedel av EU:s elektricitet.

LÀs mer pÄ Warp News

Krönikor och andra texter

💡 Tomorrowland

Om jag sÄg ett barn med en jetpack flyga över mig, skulle jag tro att allt Àr möjligt. Jag skulle bli inspirerad. Gör inte det vÀrlden till en bÀttre plats?

LÀs pÄ Warp News

đŸ€– SĂ€g hej! Nu Ă€r hon en GPT – utvecklingen av WALL-Y – del 3

Nu finns Warp News nyhetsskribent, WALL-Y som GPT. Du kan chatta med henne om faktabaserad optimism, diskutera artiklar hon skrivit och höra om hon tycker glaset Àr halvfullt eller halvtomt.

LÀs pÄ Warp News

đŸ€” Men var det inte Kina som skulle uppfinna ChatGPT? Ni sa ju det

Kina kommer vinna AI-racet! Det var till nyligen en vanligt torgförd farhĂ„ga. Men den har inte hörts mycket sedan ChatGPT slĂ€pptes. Återigen underskattades röriga demokratier och överskattades planerade diktaturer.

LÀs pÄ Warp News

đŸŠŸ Boosta anvĂ€ndandet av AI med vĂ„r tids hem-pc-reform – rapport frĂ„n AI-kommissionens första möte

Vad ska vi satsa pÄ för att ledande i AI-eran? Det diskuterade vi pÄ mötet med AI-kommissionen. Mitt fokus Àr att snabbt öka anvÀndandet. Det var framgÄngen pÄ 90-talet med internet och kommer vara det n med AI. Och jag har en idé om hur.

LÀs pÄ Warp News

🆙 Warp Levels: SĂ„ vill Hannes Sapiens Sjöblad levla upp mĂ€nskligheten

Hannes Sjöblad ser framför sig inte bara de köttkroppar vi Àr idag, utan en rik flora av olika sorters livsformer och organismer. Alla ihopkopplade med varandra dÀr vi kan dela allt mer av vÄra idéer, kÀnslor och tankar med varandra.

LÀs pÄ Warp News

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att skapa en GPT (din egen specialversion av ChatGPT)

Nu gÄr det att bygga specialversioner av ChatGPT. Det Àr kraftfullt men busenkelt och alla kan göra det. HÀr Àr nÄgra tips för att komma igÄng.

LÀs pÄ Warp News

✉ FĂ„ en dos faktabaserad, gratis, optimism en gĂ„ng i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ€ Behöver ni framtidstro pĂ„ ert event?

Boka den arge optimsten.

LÀs mer om arge optimisten pÄ mathiassundin.org.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.