Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☢️ Rolls-Royce planerar ny kärnkraft i Sverige - kan bli SMR i Marviken

☢️ Rolls-Royce planerar ny kärnkraft i Sverige - kan bli SMR i Marviken

Rolls-Royce har under flera årtionden byggt små kärnkraftsreaktorer som bland annat finns på brittiska atomubåtar. Nu planerar de att börja bygga små modulära reaktorer på land också, och några av dessa kan hamna i Marviken, utanför Norrköping.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Tidningen Näringslivet avslöjar att Rolls-Royce går vidare i planerna på att bygga ny kärnkraft i Sverige. Rolls-Royce och iPower Group, som äger det gamla kärnkraftverket i Marviken utanför Norrköping, undertecknade en överenskommelse för ett år sedan. Då om att utvärdera möjligheterna till att placera så modulära reaktorer, SMR, där. Nu går man vidare i samarbetet.

"Nu tar vi nästa steg. Det handlar både om att inleda och fördjupa dialoger med personer och organisationer som berörs av planerna, förbereda tillståndsprocesser, samt ta fram en komplett teknisk analys och en slutgiltig affärsplan för att attrahera rätt investerare för att sedan kunna ta projektet vidare," säger entreprenören och iPowers Groups vd Niclas Adler till Tidningen Näringslivet.

Rolls-Royce har lång erfarenhet av små kärnreaktorer och tillhandahåller dessa bland annat till Storbritanniens atomubåtar. Sedan 2015 utvecklar man också SMR som ska stå på land. Det är två till fyra stycken sådana som skulle kunna hamna i Marviken.

Bild: UK SMR

Förra veckan kunde vi berätta att Swedish Biofuels också planerar att etablera sig i Marviken-området, för att tillverka grönt flygbränsle.

✈️ Satsning på grönt flygbränsle i Norrköping: “Det här är döden för flygskammen”
Swedish Biofuel miljardsatsar på grönt flygbränsle och börjar projektera för en fabrik i Norrköping.

Enligt världens största databas för stora projekt, finns kärnkraft på plats tre över de projekt som oftast drar över i kostnad och tid. En anledning är att så lite av bygget serietillverkas, vilket alltså skulle kunna åtgärdas med SMR. Så mycket som möjligt av en sådan reaktor kommer byggas i fabrik och skeppas till sin destination.

Läs mer om hur man bygger smart, i tid och inom budget i vår Optimist's Edge-artikel:

💡 Optimist’s Edge: Så blir stora projekt klara i tid och inom budget (lär från Pixar)
Ynka 0,5 procent av alla stora projekt går i mål enligt plan och inom budget. Har pessimisterna ÄNTLIGEN hittat något de har rätt om? Det skulle man kunna tro, men…

Mathias Sundin
Arge optimisten

Jag var under flera år kommunpolitiker i Norrköping.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.