Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Saker som kommer hamna i pessimistarkivet

💡 Arge optimistens funderingar: Saker som kommer hamna i pessimistarkivet

Ge det 15 år så kommer Pessimists Archive ha två nya kategorier: Sociala medier och skärmtid. Folk kommer fnissa åt alla överdrivna rekommendationer, skärmförbud i skolorna och förundras hur naiva vi var.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

🚮 Sociala medier och skärmtid

“Radion får skulden för allt" — den rubriken från Pittsburgh Sun Telegraph 1931 sammanfattar bevakningen av den banbrytande tekniken, skriver Ulrika Gerth i boken Naiva pessimister.

Så var det. Radio skylldes för döda fåglar, skilsmässor, extremväder, regn, sömnbrist, dåliga skolresultat och mycket mer. Kolla själva i Pessimists Archive.

Gång på gång rullar dessa teknikpaniker över oss. När jag växte upp på 1980- och 90-talen var det först videovåld, sedan tv-spel som skulle fördärva oss.

Inte sällan lutar sig kritikerna mot forskning. Tidiga forskningsresultat ger dem rätt, menar de.

Men så lugnar det ner sig, forskningen hinner studera långsiktiga effekter och korrigera för tidiga snäva och ofta felaktiga resultat. Och kommer fram till nya resultat, som att barn som spelar dataspel har högre IQ.

Det är det emellertid få som uppfattar, men det hindrar oss inte från att fnissa åt hur dumma de var förr. Höhö, att de var så korkad att de trodde att radiovågor dödade fåglar! 🤣

Jag tror att dagens påstått negativa effekter av sociala medier och dito från skärmar kommer gå samma väg och hamna i pessimistarkivet.

Förra veckan publicerade vi två sådana nyheter:

Få saker har noll negativa effekter, säkert inte heller radion, eller skärmar och sociala medier. Men vår fantasi drar iväg med oss och både anekdotiska bevis och forskningsresultat övertolkas. Vi glömmer bort de positiva effekterna och hur vi anpassar oss och lär oss hantera det nya på ett bra sätt.

Dessutom finns det folk som gör en karriär av att prata om farorna och de är ofta vältaliga och övertygande. Eller i fallet sociala medier, så har ju traditionella medier ett stark egenintresse att sabla ner på de som tagit en stor del av deras reklamintäkter.

Ge det 15 år så kommer Pessimists Archive ha två nya kategorier: Sociala medier och skärmtid. Folk kommer fnissa åt alla överdrivna rekommendationer, skärmförbud i skolorna och förundras hur naiva vi var.


❗ Mer från pessimistarkivet

Alla från Pessimists Archive.


Mathias Sundin
Arge optimisten

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Första boken där en människa, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den här

🦾 Gå kursen Bli en kentaur

En praktiskt inriktad kurs för dig som vill komma igång med ChatGPT och liknande AI-verktyg. Du får också skapa en egen AI-assistent.

Läs mer här


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.