Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Saker som kommer hamna i pessimistarkivet

💡 Arge optimistens funderingar: Saker som kommer hamna i pessimistarkivet

Ge det 15 Är sÄ kommer Pessimists Archive ha tvÄ nya kategorier: Sociala medier och skÀrmtid. Folk kommer fnissa Ät alla överdrivna rekommendationer, skÀrmförbud i skolorna och förundras hur naiva vi var.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

🚼 Sociala medier och skĂ€rmtid

“Radion fĂ„r skulden för allt" — den rubriken frĂ„n Pittsburgh Sun Telegraph 1931 sammanfattar bevakningen av den banbrytande tekniken, skriver Ulrika Gerth i boken Naiva pessimister.

SÄ var det. Radio skylldes för döda fÄglar, skilsmÀssor, extremvÀder, regn, sömnbrist, dÄliga skolresultat och mycket mer. Kolla sjÀlva i Pessimists Archive.

GÄng pÄ gÄng rullar dessa teknikpaniker över oss. NÀr jag vÀxte upp pÄ 1980- och 90-talen var det först videovÄld, sedan tv-spel som skulle fördÀrva oss.

Inte sÀllan lutar sig kritikerna mot forskning. Tidiga forskningsresultat ger dem rÀtt, menar de.

Men sÄ lugnar det ner sig, forskningen hinner studera lÄngsiktiga effekter och korrigera för tidiga snÀva och ofta felaktiga resultat. Och kommer fram till nya resultat, som att barn som spelar dataspel har högre IQ.

Det Ă€r det emellertid fĂ„ som uppfattar, men det hindrar oss inte frĂ„n att fnissa Ă„t hur dumma de var förr. Höhö, att de var sĂ„ korkad att de trodde att radiovĂ„gor dödade fĂ„glar! đŸ€Ł

Jag tror att dagens pÄstÄtt negativa effekter av sociala medier och dito frÄn skÀrmar kommer gÄ samma vÀg och hamna i pessimistarkivet.

Förra veckan publicerade vi tvÄ sÄdana nyheter:

FÄ saker har noll negativa effekter, sÀkert inte heller radion, eller skÀrmar och sociala medier. Men vÄr fantasi drar ivÀg med oss och bÄde anekdotiska bevis och forskningsresultat övertolkas. Vi glömmer bort de positiva effekterna och hur vi anpassar oss och lÀr oss hantera det nya pÄ ett bra sÀtt.

Dessutom finns det folk som gör en karriÀr av att prata om farorna och de Àr ofta vÀltaliga och övertygande. Eller i fallet sociala medier, sÄ har ju traditionella medier ett stark egenintresse att sabla ner pÄ de som tagit en stor del av deras reklamintÀkter.

Ge det 15 Är sÄ kommer Pessimists Archive ha tvÄ nya kategorier: Sociala medier och skÀrmtid. Folk kommer fnissa Ät alla överdrivna rekommendationer, skÀrmförbud i skolorna och förundras hur naiva vi var.


❗ Mer frĂ„n pessimistarkivet

Alla frÄn Pessimists Archive.






Mathias Sundin
Arge optimisten

đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr

đŸŠŸ GĂ„ kursen Bli en kentaur

En praktiskt inriktad kurs för dig som vill komma igĂ„ng med ChatGPT och liknande AI-verktyg. Du fĂ„r ocksĂ„ skapa en egen AI-assistent.

LÀs mer hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.