Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€đŸ’» Nya studier: Ingen negativ inverkan pĂ„ mental hĂ€lsa frĂ„n internet och sociala medier

đŸ‘©â€đŸ’» Nya studier: Ingen negativ inverkan pĂ„ mental hĂ€lsa frĂ„n internet och sociala medier

I motsats till vanliga farhÄgor tyder nya studier pÄ att den globala anvÀndningen av internet inte har lett till försÀmrad mental hÀlsa.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Inga bevis för negativ inverkan frĂ„n internet pĂ„ psykiskt vĂ€lbefinnande.
  • Studier visar blandade och smĂ„skaliga förĂ€ndringar i globalt vĂ€lbefinnande under de senaste tvĂ„ decennierna.

Internets inverkan pÄ mental hÀlsa har varit omdebatterat under de senaste tvÄ decennierna. I motsats till vanliga farhÄgor tyder nya studier pÄ att den globala anvÀndningen av internet inte har lett till försÀmrad mental hÀlsa.

Denna artikel belyser tvÄ omfattande studier som fokuserar pÄ sambandet mellan anvÀndningen av internet och förÀndringar i globalt vÀlbefinnande och mental hÀlsa.

Studie 1: Analyserar globalt vÀlbefinnande

Den första studien analyserade psykiskt vÀlbefinnande i 168 lÀnder frÄn 2005 till 2022. Forskningen, som involverade över tvÄ miljoner individer, bedömde livstillfredsstÀllelse, positiva upplevelser och negativa upplevelser. Data, jÀmförda med statistik för anvÀndning av internet och mobilt bredband, avslöjade endast mindre och inkonsekventa förÀndringar i globalt vÀlbefinnande.

Dessa resultat ifrÄgasÀtter uppfattningen att spridningen av internet har breda skadliga psykologiska effekter.

Studie 2: Mental hÀlsa i fokus

Den andra studien utvidgade undersökningen till mental hÀlsa, genom att analysera metaanalytiska rÀntor av Ängest, depression och sjÀlvskadebeteende i 202 lÀnder. Resultaten visade minimala förÀndringar i dessa mentala hÀlsoindikatorer över tid. I studien fann man ingen signifikant korrelation mellan anvÀndningen av internetteknik och mental hÀlsa, vilket ifrÄgasÀtter pÄstÄenden om att internetanvÀndning Àr en stor bidragande faktor till försÀmring i mental hÀlsa.

BĂ„da studierna visade variationer mellan lĂ€nder och Ă„ldrar. Även om det fanns smĂ„ trender som indikerade att unga individer kan pĂ„verkas mer av anvĂ€ndningen av internet, var dessa samband smĂ„ och inte konsekvent observerade över olika mentala hĂ€lsoutfall.

Slutsats: Ingen negativ inverkan

Sammanfattningsvis visar den omfattande analysen över dessa tvÄ studier att anvÀndningen av internet inte har haft nÄgon negativ inverkan pÄ globalt vÀlbefinnande och mental hÀlsa.

Dessa resultat antyder att Àven om internet kan spela en roll i enskilda fall av mental hÀlsa, Àr det inte en dominerande faktor pÄ en global nivÄ.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.