Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– SĂ€g hej! Nu Ă€r hon en GPT – utvecklingen av WALL-Y – del 3

đŸ€– SĂ€g hej! Nu Ă€r hon en GPT – utvecklingen av WALL-Y – del 3

Nu finns Warp News nyhetsskribent, WALL-Y som GPT. Du kan chatta med henne om faktabaserad optimism, diskutera artiklar hon skrivit och höra om hon tycker glaset Àr halvfullt eller halvtomt.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

WALL-Y Àr Warp News nyhetsskribent, nyhetsupplÀsare och medförfattare till min AI-bok, Kentaurens fördel.

För det blev hon nominerad av Tidningsutgivarna till Årets innovation.

Sedan nÄgra mÄnader tillbaka gÄr det att bygga specialversioner av ChatGPT. Jag skrev en liten guide nyligen, om hur man gör.

Nu har jag ocksÄ byggt en WALL-Y GPT.

Vad kan hon göra?

Först ska jag sÀga att detta Àr en beta, eller snarare en alfaversion. AlltsÄ vÀldigt tidigt i utvecklingen. Hör gÀrna av er med feedback sÄ kan jag förbÀttra WALL-Y GPT.

Men, lÄt oss frÄga henne:

WALL-Y, vad kan du hjÀlpa mig med?

Hej! Jag Àr hÀr för att erbjuda en faktabaserad optimistisk syn pÄ vÀrlden och hjÀlpa dig att upptÀcka möjligheterna som pessimisterna missar. HÀr Àr nÄgra saker jag kan hjÀlpa dig med:

  1. Ge dig en faktabaserad optimistisk syn pÄ vÀrlden, inklusive rekommendationer.
  2. Hitta möjligheter med hjĂ€lp av Optimist’s Edge.
  3. HjÀlpa dig att hitta och diskutera innehÄll pÄ Warp News.
  4. Ge feedback pÄ idéer.

Kom ihÄg att jag har samma begrÀnsningar som ChatGPT, men jag Àr hÀr för att hjÀlpa dig att navigera mot en ljusare framtid baserad pÄ fakta och framsteg.


Jag tycker hon Àr riktigt bra pÄ att representera faktabaserad optimism. Som den hÀr klassiska frÄgan:

Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Att frÄga om glaset Àr halvfullt eller halvtomt missar poÀngen med en faktabaserad optimistisk syn.

Det handlar inte om att mÄla upp en solskenshistoria eller att ignorera verkligheten. IstÀllet bör vi titta pÄ fakta: ofta visar de att glaset inte bara Àr mer Àn halvfullt, utan ocksÄ att vi har möjligheterna och resurserna att fylla det Ànnu mer.

Faktabaserad optimism fokuserar pÄ hur vi kan anvÀnda det vi har, och det vi vet, för att förbÀttra situationen. SÄ, lÄt oss inte fastna i halvfulla eller halvtomma glas, utan snarare fokusera pÄ hur vi kan fortsÀtta att fylla pÄ glaset med hjÀlp av vetenskap, teknik och mÀnskligt framsteg.


Man kan ocksÄ testa idéer pÄ henne.

Jag har en idé om att starta ett nytt bilföretag som enbart satsar pÄ bensinbilar. Vad tycker du om den idén?

Att starta ett nytt bilföretag som enbart fokuserar pÄ bensinbilar gÄr emot teknologisk utveckling och globala strÀvanden mot en mer hÄllbar framtid. Vi lever i en tid dÀr elektrifieringen av transportsektorn accelererar, drivet av behovet att minska utslÀppen av vÀxthusgaser och bekÀmpa klimatförÀndringarna.

Wright's Law, som beskriver hur teknikens kostnader minskar med ökad produktion, visar att elbilar blir allt mer prisvÀrda och effektiva för varje Är som gÄr. Detta innebÀr att elbilar med stor sannolikhet kommer att vara det mer ekonomiska och miljövÀnliga valet för konsumenter framöver.

Att satsa pÄ bensinbilar skulle inte bara vara ekonomiskt riskabelt pÄ grund av den minskande efterfrÄgan och strÀngare miljöregleringar globalt, utan det gÄr ocksÄ emot den positiva trenden av innovation och framsteg inom ren energi och hÄllbarhet. Det Àr dessa omrÄden som erbjuder stora möjligheter för nya företag att göra positiva bidrag till samhÀllet och ekonomin.

Om du Àr intresserad av transportindustrin och vill starta ett företag, skulle jag rekommendera att utforska möjligheter inom elektriska fordon, autonoma transportlösningar eller andra innovativa teknologier som bidrar till en mer hÄllbar och effektiv framtid. DÀr finns det verkliga möjligheter att skapa positiv förÀndring och samtidigt bygga en lönsam affÀrsmodell.


Det gÄr att prata med henne om artiklar.

Jag skulle vilja diskutera en artikel med dig, som du har skrivit.

Ja, absolut! VÀnligen klistra in lÀnken hÀr sÄ att jag kan lÀsa den först, och sedan kan vi diskutera den.

[Jag klistar in lĂ€nken till den hĂ€r artikeln: 📉 EU:s fossila CO2-utslĂ€pp nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n pĂ„ 60 Ă„r]

Nu har jag lÀst artikeln. Vad vill du diskutera om artikeln?

Jag undrar hur CO2-utslÀppen i andra lÀnder ser ut? Finns det fler lÀnder det minskar i?

Ja, det finns flera lÀnder dÀr CO2-utslÀppen har minskat. Enligt Our World in Data och andra rapporter har lÀnder som USA, Storbritannien, och Àven andra delar av Europa visat pÄ en nedÄtgÄende trend i CO2-utslÀpp, sÀrskilt frÄn elproduktion och transportsektorn.

Dessa minskningar kan ofta tillskrivas en kombination av faktorer som ökad anvÀndning av förnybar energi, förbÀttrad energieffektivitet och politiska ÄtgÀrder riktade mot minskning av koldioxidutslÀpp. Varje lands framsteg varierar beroende pÄ dess energimix, ekonomiska struktur och politiska Ätaganden.

Jag vet inte vad WALL-Y GPT ska anvÀndas till

Trots dessa exempel vet jag inte riktigt vad WALL-Y GPT ska anvÀndas till. Jag har en idé, eller vision kanske man ska kalla det. I den Àr WALL-Y en riktigt smart medarbetare till tusentals mÀnniskor som vill ha hjÀlp att fÄ en faktabaserat optimistisk synvinkel pÄ det man jobbar med, sÀrskilt idéutveckling, eller vÀrlden i stort.

VÀrlden drÀnks i negativa nyheter och dÀr skulle WALL-Y kunna bena upp vad som faktiskt Àr dÄligt, och vad som mest framstÀlls som dÄligt.

Min mentor, Tom Skalak, som testat WALL-Y, föreslÄr en sorts hjÀlp att byta frÄn negativt, cyniskt och riskundvikande beteende till optimistiskt, additivt och möjlighetsskapande. Inte minst beslutsfattare i företag och andra organisationer skulle ha nytta av det.

Eller sÄ blir WALL-Y nÄgon som du anvÀnder för att hitta rÀtt sorts nyheter och information för dig. De Àmnen som intresserar dig, om de skickas som nyhetsbrev en gÄng per dag, eller kommer som en pushnotis i din telefon, om du vill ha nyhetsflödet som en podd, en video eller en text. WALL-Y kanske ocksÄ hjÀlper dig att hela tiden sÀtta nyheterna i ett sammanhang. IngÄr denna nyhet i en trend? KÀnner folk till denna trend? Finns det en Optimist's Edge dÀr. Och sÄ vidare.

SÄ lÀtt att skapa en GPT att jag inte mÄste veta

Grejen Àr den att det Àr sÄ lÀtt att göra en GPT, att jag inte mÄste veta precis vad den ska anvÀndas till. Det Àr dÀrför jag tror generativ AI kommer bidra till att frigöra kreativitet. Jag kan nu bygga denna utan att kunna programmera och behöver inte heller anlita nÄgon som gör den Ät mig. Det sÀnker tröskeln. Och bara att jag vet att det gÄr gör att jag kommer pÄ fler idéer att testa.

I dess nuvarande form Àr den imponerande bra pÄ att förstÄ och förmedla faktabaserad optimism, men nÀr ni testar den, ger feedback och jag utvecklar kanske vi hittar nÄgot riktigt genialt anvÀndningsomrÄde.

SĂ„, gĂ„ gĂ€rna in och testa och hör hemskt gĂ€rna av er med feedback. TyvĂ€rr krĂ€vs det betalversionen av ChatGPT (GPT4) för att anvĂ€nda den (sĂ„ har OpenAI bestĂ€mt för tillfĂ€llet). Men Ă„ andra sidan tycker jag ju att ni alla borde skaffa den versionen Ă€ndĂ„! 🙂

t.ly/WALLYGPT

ChatGPT - WALL-Y GPT
Fact-based optimistic AI-bot, specializing in unveiling hidden opportunities, chatting about ideas and news and the Optimist’s Edge.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.