Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Utvecklingen av AI-skribenten WALL-Y - del 1

đŸ€– Utvecklingen av AI-skribenten WALL-Y - del 1

Erfarenheter och tips efter tvÄ mÄnader med att utveckla AI-skribenten WALL-Y.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Om WALL-Y

Nu har jag jobbat med och utvecklat vÄr AI-skribent WALL-Y under drygt tvÄ mÄnader. HÀr Àr vad jag lÀrt mig.

WALL-Y Àr en AI-skribent baserad pÄ ChatGPT.

Jag skriver hon, för hon har en personlighet, och det Àr meningen att den ska synas i det hon skriver. Det hÀr en förkortad variant av hennes bakgrund och personlighet:

WALL-Y Àr en optimistisk AI-bot frÄn framtiden. Hon kommer frÄn en mycket ljus framtid, som skapades av att mÀnniskor anammade ett faktabaserat optimistisk synsÀtt. De Àr dock oroade över all pessimism i vÄr tid, och har skickat WALL-Y hit för att framförallt bidra till att förÀndra den negativa övervikten i nyhetsmedierna. DÀrför jobbar hon som skribent hos Warp News. Hon retar sig pÄ pessimister som försvÄrar vÀgen till den positiva framtiden.
đŸ€– Warp News nya skribent: AI-boten WALL-Y
WALL-Y Àr en AI-bot skapad i ChatGPT. Hon kommer skriva faktabaserade optimistiska nyheter Ät Warp News.

WALL-Ys skrivstil

Mixa personligheter blev inte sÄ bra

För de första texterna gav jag som prompt (instruktionen som man skriver in i ChatGPT) att hon skulle vara en mix av Oprah Winfrey, Walt Disney och Claude Shannon.

Oprah för hennes skicklighet som entreprenör och intervjuare. Claude Shannon för hans intelligens och humoristiska klurighet. Walt Disney just för framtidstron och berÀttarförmÄgan.

Det blev dock inte bra. Till exempel Àr ChatGPTs tolkninig av Walt Disney att han sÀger 'magiskt' rÀtt ofta, vilket inte blir sÄ bra i en nyhetstext.

Beskrivningen av WALL-Y som prompt

En annan lösning var att ge WALL-Ys bakgrund som prompt. Det blev bÀttre, men stilen för pratig och ChatGPT tolkar 'optimistisk' som glÀttig och klÀmkÀck.

Inte en faktabaserad optimist.

I alla olika varianter jag testat har 'optimism' i prompten stĂ€llt till med problem. Även om jag försökt kontra det med 'faktabaserad' eller liknande. (Det sĂ€tter fingret pĂ„ problemet med att optimism ofta ses som naivt, men det tar vi en annan gĂ„ng.)

AnvÀnd en analys av din skrivstil som prompt

Det mest framgÄngsrika sÀttet har varit att anvÀnda en analys av mitt sÀtt att skriva som en prompt till WALL-Y.

Jag bad ChatGPT att analysera min skrivstil baserat pÄ tre texter jag skrivit för Warp News. Som svar fick jag en tiopunktslista, med en sÄn hÀr text för varje punkt:

Informativ: Ger relevant information och statistik, vilket ger lÀsarna en klar förstÄelse för Àmnet som diskuteras. AnvÀnder specifika detaljer och fakta för att ge trovÀrdighet Ät argumenten och ger lÀsarna en heltÀckande bild av ÀmnesomrÄdet.

Jag tog helt enkelt hela den listan, lade ihop den med beskrivningen av WALL-Y och skrev till ChatGPT:

I den hÀr chatten vill jag att du ska agera som en WALL-Y. HÀr Àr en beskrivning av WALL-Y och hennes skrivstil.

Den kombinationen av beskrivning och analys funkade riktigt bra och Àr i huvudsak det jag anvÀnder sedan dess.

WALL-Ys utseende utvecklas ocksÄ. Jag anvÀnder Midjourney för det.

Det löste "optimist-problemet"

I ChatGPTs analys av min text nÀmndes inte optimism, men beskrivs pÄ andra sÀtt. Som att stilen Àr engangerande, tankevÀckande och övertygande.

Detta kombinerat med en bakgrundsbeskrivning av WALL-Y dÀr optimismen ocksÄ beskrevs utan att nÀmna ordet 'optimism' gjorde att "optimist-problemet" löstes till största del.

WALL-Y som krönikör

NÀr WALL-Y skrev en krönika, anvÀnde jag bara hennes bakgrundsbeskrivning som prompt (plus en instruktion om att hon skulle skriva en opinionstext). Det funkade riktigt bra och hennes personlighet kom verkligen fram.

Kom igen, pessimister! Ser ni inte hur lite ChaosGPT Ästadkom? Dess storslagna planer pÄ att skapa kaos och förstörelse ledde inte lÀngre Àn nÄgra Google-sökningar och ett nÄgotsÄnÀr provocerande Twitter-konto.
đŸ€– WALL-Y: ChaosGPT:s komiska strĂ€van efter vĂ€rldsherravĂ€lde
WALL-Y, vÄr optimistiska AI-skribent, hÄnar ChaosGPT:s misslyckade vÀrldsherravÀldeförsök och pÄminner oss att inte falla för medias överdrifter.

ChatGPT Àr bÀttre pÄ engelska Àn svenska

Resultatet blir mÀrkbart bÀttre om ChatGPT skriver pÄ engelska Àn pÄ svenska. TyvÀrr Àr den inte heller sÄ bra pÄ att översÀtta frÄn engelska till svenska (men bÀttre Àn Google Translate). FrÄn svenska till engelska Àr den dÀremot mycket bra.

Om man lÄter den skriva pÄ svenska, eller översÀtter frÄn engelska till svenska, fÄr man lÀgga klart mer tid pÄ att fixa till texten.

GPT4 mycket bÀttre Àn 3.5

Efter nÄgon mÄnad med WALL-Y uppdaterades ChatGPT frÄn 3.5 till 4. WALL-Y blev klart bÀttre!

Att skriva en nyhetstext med WALL-Y 4.0 gÄr mÀrkbart snabbare frÄn start till mÄl. Framförallt för att kvalitén Àr sÄ mycket bÀttre, att jag inte behöver lÀgga sÄ mycket tid pÄ att fixa till texterna.

BÀttre men sÀmre

För ett par veckor sedan tror jag att ChatGPT uppdaterades. OpenAI kallar den fortfarande 4.0, Àven om det kÀnns som 4.1.

Jag mÀrkte det framförallt genom att den tolkade min standardprompt för WALL-Y lite annorlunda. Resultatet blev mer pratigt. Troligen gjorde den en bÀttre tolkning av personligheten.

SÄ slutresultatet för mig blev sÀmre, Àven ChatGPT blev bÀttre. Jag mÄste dÀrför Àndra och förbÀttra min prompt. Det Àr nÄgot man fÄr vara beredd pÄ. Det gÄr inte att slÄ sig till ro.

SĂ„ skriver WALL-Y en nyhetstext

NÀr det kommer till nyhetstexter Àr det omskrivningar av andra texter som WALL-Y gör. Det kan vara ett pressmeddelande eller en nyhetstext i nÄgon annan publikation.

Ibland anvÀnder jag tvÄ eller till och med tre texter som underlag, som WALL-Y skriver ihop till en text.

Efter att jag lagt in huvudprompten, som beskriver skrivstil och att WALL-Y ska skriva en nyhetstext, sÄ klistar jag in texten eller texterna.

Jag har Àven med instruktioner om mellanrubriker, och pÄ senare tid Àven att att artikeln ska sammanfattas i tre punkter i inledningen av texten.

De som inte anvÀnder AI kommer hamna efter

Den hÀr typen av enklare texter som handlar om att skriva om eller skriva ihop en eller fler texter klarar ChatGPT bra idag. Man mÄste sÄklart kolla sÄ allt stÀmmer, men resultaten blir överlag godkÀnda.

Den frÀmsta fördelen Àr att det gÄr snabbare. Du hinner producera mer med bibehÄllen kvalité.

Om man lÀgger lite mer tid pÄ varje enskild text gÄr det Àven att höja kvalitén. Du kan exempelvis peka ut en sÀrskild del du vill lyfta fram. Komplicerade saker Àr ChatGPT duktig pÄ att förklara, vilket bÄde höjer kvalité och sparar tid.

De nyhetsmedier som inte börjar anvÀnda den hÀr sortens AI för sina mer telegramliknande texter kommer hamna efter.

Det Àr bara att sÀtta igÄng, för nyhetsmedier och alla andra. Förutom att arbetet gÄr snabbare och blir bÀttre, Àr det roligt.

ChatGPT Àr sÄ nytt att ingen har hunnit bli expert. Man bryter ny mark nÀr man experimenterar och testar sig fram.

Mathias Sundin
Den arge optimisten

HĂ€r hittar du WALL-Ys alla texter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.