Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩏 VĂ€rldens första IVF-graviditet hos noshörning kan rĂ€dda arten

🩏 VĂ€rldens första IVF-graviditet hos noshörning kan rĂ€dda arten

Forskare har uppnÄtt vÀrldens första IVF-graviditet hos en noshörning, vilket öppnar nya möjligheter för att rÀdda den nordlig vita noshörningen frÄn utrotning.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har uppnĂ„tt vĂ€rldens första IVF-graviditet hos en noshörning, vilket öppnar nya möjligheter för att rĂ€dda den nordlig vita noshörningen frĂ„n utrotning.
  • Genom att anvĂ€nda en surrogatmoder frĂ„n en sydlig vit noshörning har man lyckats överföra ett laboratorieframstĂ€llt embryo, med planer pĂ„ att upprepa processen för nordlig vita noshörningen.
  • Projektet Biorescue, som arbetar med att rĂ€dda arten, ser detta som ett stort steg framĂ„t och Ă€r hoppfulla om att kunna Ă„terskapa den nordliga vita noshörningen genom liknande metoder.

Ett genombrott inom fertilitetsvetenskapen

Forskare har gjort ett framsteg i bevarandet av den nordliga vita noshörningen, en art som stÄr pÄ randen till utrotning, med endast tvÄ kvarlevande individer. Genom vÀrldens första lyckade IVF-graviditet hos en noshörning, dÀr ett laboratorieframstÀllt embryo överfördes till en surrogatmoder frÄn en nÀra beslÀktad underart, den sydliga vita noshörningen, har man banat vÀg för nya metoder att rÀdda arten.

Den nordliga vita noshörningen, som en gÄng strövade över centrala Afrika, har decimerats till följd av illegal tjuvjakt, driven av efterfrÄgan pÄ noshörningshorn. Med de tvÄ sista överlevande honorna, Najin och hennes dotter Fatu, ansÄgs arten tekniskt utrotad. Men Biorescue-projektet har anvÀnt banbrytande fertilitetsvetenskap för att försöka rÀdda dessa djur.

Utmaningar och framsteg

Att uppnÄ den första framgÄngsrika embryoöverföringen hos en noshörning var inte utan problem. Projektet krÀvde Är av forskning och mÄnga försök; det tog 13 försök att uppnÄ den första livskraftiga IVF-graviditeten med hjÀlp av sydliga vita noshörningar. Surrogatmodern dog av en infektion, men detta bekrÀftade att tekniken fungerar och att en livskraftig graviditet genom IVF hos noshörningar Àr möjlig.

NÀsta steg: Att rÀdda den nordliga vita noshörningen

Med endast 30 bevarade embryon av den nordliga vita noshörningen, lagrade i flytande kvÀve i Tyskland och Italien, stÄr forskarna inför nÀsta utmaning: att genomföra en liknande process för att försöka skapa livskraftiga norra vita noshörningskalvar. Dessa embryon skapades med hjÀlp av Àgg frÄn Fatu och sperma frÄn tvÄ manliga norra vita noshörningar som samlats in före deras död. Eftersom de tvÄ sista överlevande inte kan bÀra en graviditet, planerar teamet att anvÀnda en surrogatmoder frÄn den sydliga vita noshörningen.

KĂ€lla: BBC

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.