Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Nytt malariavaccin fĂ„r WHO:s godkĂ€nnande – en malariafri framtid i sikte?

💉 Nytt malariavaccin fĂ„r WHO:s godkĂ€nnande – en malariafri framtid i sikte?

Det Àr det andra vaccinet i sitt slag, som förvÀntas öka tillgÄngen avsevÀrt och rÀdda otaliga liv i Afrika. Ett monumentalt steg mot en malariabefriad framtid, sÀger WHO.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • WHO rekommenderar ett nytt malariavaccin, R21/Matrix-M, för barns vaccination.
  • Det andra vaccinet i sitt slag, som förvĂ€ntas öka tillgĂ„ngen avsevĂ€rt och rĂ€dda otaliga liv i Afrika.
  • Ett monumentalt steg mot en malariabefriad framtid, sĂ€ger WHO.

Ett stort steg

VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) har nyligen godkÀnt ett nytt vaccin, R21/Matrix-M, som syftar till att förebygga malaria hos barn.

Denna rekommendation kom efter omfattande överlÀggningar av WHO:s strategiska rÄdgivande grupp för vaccination och malariapolitiska rÄdgivningsgruppen under deras halvÄrsvisa möte som hölls i slutet av september.

Det nya vaccinet, R21, Àr det andra i sitt slag som fÄr WHO:s godkÀnnande, efter RTS,S/AS01-vaccinet, som rekommenderades 2021.

BĂ„da vaccinerna har visat sig vara effektiva för att förebygga malaria hos barn, en grupp som drabbas hĂ„rt av denna myggburna sjukdom, sĂ€rskilt i Afrikaregionen dĂ€r nĂ€stan en halv miljon barn dör av malaria varje Ă„r​​.

HjÀlper till att minska underskottet pÄ vaccin

EfterfrÄgan pÄ malariavacciner har skjutit i höjden, vilket har skapat ett tillgÄngsunderskott som det nya R21-vaccinet förvÀntas ÄtgÀrda tillrÀckligt. Genom att lÀgga till R21 i listan över WHO-rekommenderade malariavacciner Àr det troligt att det kommer att finnas tillrÀckligt med vaccin för att tÀcka alla barn som bor i malariadrabbade omrÄden.

Detta tillĂ€gg ses som ett viktigt verktyg för att skydda fler barn snabbt och komma nĂ€rmare mĂ„let att utrota malaria​.

Malarias historiska dödlighet

Malarias rykte som en hÀnsynslös mördare Àr inte obefogat. Historiskt sett tror man att malaria har krÀvt ett astronomiskt antal liv, med vissa pÄstÄenden som tyder pÄ att det dödade hÀlften av alla mÀnniskor som nÄgonsin levt.

Men en nÀrmare granskning visar att Àven om malaria otvivelaktigt har varit en formidabel fiende, kan det faktiska antalet dödsfall vara nÀrmare fyra till fem procent av vÀrldsbefolkningen.

Sjukdomen Àr fortfarande ett stort hot idag, med 216 miljoner rapporterade fall 2016, vilket ledde till mellan 445 000 och 731 000 dödsfall. Dessa siffror, Àven om de Àr en liten förbÀttring frÄn de 839 000 dödsfallen Är 2000, understryker malarias obevekliga natur och det brÄdskande behovet av effektiva vacciner som R21.

Hög effektivitet pÄ nya vaccinet

R21-vaccinet har visat en anmÀrkningsvÀrd verkan, sÀrskilt nÀr det ges strax före den höga överföringssÀsongen, vilket minskar symtomatiska malariatillfÀllen med 75 procent under de följande 12 mÄnaderna.

Dessutom behöll vaccinet sin verkan med en fjĂ€rde dos som gavs ett Ă„r efter den ursprungliga tre-dos-regimen. Denna höga verkningsgrad Ă€r liknande den hos RTS,S-vaccinet nĂ€r det ges sĂ€songsmĂ€ssigt​.

Kostnadseffektiviteten hos R21, prissatt mellan US$ 2 – US$ 4 per dos, tillsammans med dess förvĂ€ntade höga inverkan över olika malariatransmissionsinstĂ€llningar, placerar det som en betydande tillgĂ„ng i den globala kampen mot malaria.

Med minst 28 lĂ€nder i Afrika som förbereder sig för att införa ett WHO-rekommenderat malariavaccin som en del av sina nationella vaccinationsprogram, och ett betydande stöd frĂ„n Gavi, Vaccine Alliance, verkar horisonten lite ljusare i kampen mot denna urĂ„ldriga motstĂ„ndare​.

Blicka framÄt

De nÀsta stegen för R21/Matrix-M-vaccinet inkluderar att slutföra den pÄgÄende WHO-förkvalificeringen, vilket skulle möjliggöra en bredare utrullning och internationell upphandling av vaccinet. Med en berÀknad tillgÀnglighet i mitten av 2024 stÄr R21-vaccinet som ett hoppets ljus för mÄnga lÀnder som brottas med malarias gissel, ett betydande steg mot en friskare framtid fri frÄn malarias ok.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.