Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Boosta anvĂ€ndandet av AI med vĂ„r tids hem-pc-reform – rapport frĂ„n AI-kommissionens första möte

đŸŠŸ Boosta anvĂ€ndandet av AI med vĂ„r tids hem-pc-reform – rapport frĂ„n AI-kommissionens första möte

Vad ska vi satsa pÄ för att ledande i AI-eran? Det diskuterade vi pÄ mötet med AI-kommissionen. Mitt fokus Àr att snabbt öka anvÀndandet. Det var framgÄngen pÄ 90-talet med internet och kommer vara det med AI. Och jag har en idé om hur.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Min ambition Àr att ni ska kunna hÀnga med i AI-kommissionens arbete, och vÀldigt gÀrna komma med idéer och inspel. Jag kommer inte avslöja vad som sÀgs pÄ mötena, ledamöterna mÄste kunna prata fritt och tÀnka högt utan att det "hamnar i tidningen." Men arbetet i sig Àr inte hemligt, tvÀrtom sÄ Àr en viktig del av arbetet att bidra till diskussionen om AI.

Ericsson vÀrdar för första mötet

Vi vÀlkomnades till Ericssons högkvarter i Kista utanför Stockholm av företagets CTO, Erik Ekudden. Ericssons vd, Börje Ekholm, hade varit tvungen att studsa ivÀg till Asien med kort varsel, men var med via lÀnk pÄ mötet.

I samband med mötet presenterade vi nyheten att en grupp tunga företrĂ€dare bildar en högnivĂ„expertgrupp, som ska bistĂ„ kommissionen i arbetet. DĂ€r ingĂ„r just Börje Ekholm tillsammans med Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Mats Granryd, styrelseordförande Vattenfall, Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige, Magnus Tyreman, tidigare Europachef McKinsey, Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket och Nils Öberg, generaldirektör FörsĂ€kringskassan.

Erik Ekudden gick bland annat igenom utbyggnaden av 5G, dÀr Sverige och Europa slÀpar efter USA och Kina.

Vi fick ocksÄ en tour i Ericssons besökscenter, med gamla telefoner, privata 5G-nÀt och stora 5G-master.

Ericsson visade sÄklart ocksÄ ett antal olika AI-lösningar de har. BÄde ute i sjÀlva masterna, men ocksÄ internt. Bland annat hade de tidigt byggt egna ChatGPT-lösningar, Àven innan ChatGPT slÀpptes till allmÀnheten.

Fisk-AI

Med pÄ mötet var ocksÄ ABB och Vattenfall. De senare visade upp en ovÀntad AI-lösning: FiskigenkÀnning.

Vid vattenkraftdammar behöver man kunna hÄlla koll pÄ att fiskar kan ta sig förbi dammarna i sÀrskilda fisktrappor. Vilket alltsÄ enklast görs med kameror och ansiktsigenkÀnning, fast för fiskar.

MÄnga idéer

Efter förmiddagens presentationer hade AI-kommissionen sitt eget möte efter en salladslunch. Anslöt dÄ gjorde bland andra Volvos vd, Martin Lundstedt, som kom direkt frÄn en presskonferens dÀr han slagit svenskt rekord i utdelning till aktieÀgarna: 36 miljarder kronor.

Mötet var en aningen rörigt, dÄ alla ledamöter bubblar av idéer och tankar. Ordförande Carl-Henric Svanberg Àr mÄn om att det Àr vi som kommission som formar vÄra förslag tillsammans. Det kan ju lÄta som en sjÀlvklarhet, men bÄde ni och jag vet sÀkert av erfarenhet att ibland lÄtsas en ordförande vara intresserad av andras Äsikter, men tÀnker diktera allt sjÀlv. I det hÀr fallet visar han bÄde i ord och handling att han förvÀntar sig en gemensam insats.

AI-kommissionens huvuduppdrag frÄn regeringen Àr att lÀgga förslag som stÀrker svensk konkurrenskraft. Anledningen att vi pratade med Ericsson, Vattenfall och ABB Àr att fÄ koll pÄ en del grundförutsÀttningar, som just energiförsörjning och den breda digitaliseringen av samhÀllet.

Mer specifikt pratade vi ocksÄ om Sveriges position inom AI. Var finns vi pÄ vÀrdekedjan och vad kan vi bli ledande inom?

Marcus Matteby, IT-direktör i Sundsvalls kommun pitchar en idé.

HÀr Àr mina tankar som jag delade med mig av pÄ mötet:

Sveriges möjlighet

 • I utvecklandet av AI-modeller ligger Sverige inte i tĂ€ten, och det Ă€r svĂ„rt att komma ifatt.
 • Men nĂ€r det kommer till anvĂ€ndandet har vi goda förutsĂ€ttningar att ligga lĂ€ngst fram, om vi gör rĂ€tt nu och agerar snabbt.
 • Generativ AI Ă€r en ny plattform, som kommer fĂ„ samma eller större betydelse som internet och persondatorn.
 • Det Ă€r inte tekniken eller dess tillgĂ€nglighet som Ă€r bromsklossen, utan förstĂ„elsen för att, och hur, vi ska anvĂ€nda generativ AI.
 • Om Sverige blir det land i vĂ€rlden som gör den resan snabbast kommer det ha en stor positiv effekt pĂ„ svensk konkurrenskraft.
 • Men det Ă€r bara första steget. Det andra steget Ă€r Ă€nnu intressantare. Generativ AI frigör kreativitet. Dyslektiker kan skriva. Tondöva kan skapa musik.
 • NĂ€r denna kreativitet börjar strömma ur miljontals huvuden kommer stora mĂ€ngder nytt att skapas. Vad det blir vet vi inte, men mĂ„nga kommer bli företag, varav nĂ„gra enorma företag. Ett nytt Ericsson eller Spotify, eller varför inte vĂ€rldens första miljardföretag som bara har en anstĂ€lld.
 • Om Sverige blir det land i vĂ€rlden som börjar anvĂ€nda generativ AI snabbast – och bĂ€st – sĂ„ kommer en hög andel av allt detta nya skapas hĂ€r.

Inspireras av IT-undret

Vi kan lÀra och inspireras av 90-talet. DÄ gjorde Sverige denna resa, fast inom IT. Ett flertal faktorer bidrog till det, men i huvudsak tre:

 • En generellt positiv diskussion om IT, kryddad med stora visioner och evangelister.
 • Politisk vilja och handlingskraft (inte minst tack vare ovanstĂ„ende punkt.)
 • VĂ€rldsledande i anvĂ€ndade av IT genom hem-pc-reformen och snabb utbyggnad av bredband.

Det funkade. En mÀngd dotcom-företag startades. Internationella medier besökte Sverige och förundrades. En svensk IT-ambassadör Äkte runt i vÀrlden och ambassaderna ordnade trÀffar dÀr det svenska IT-undret lyftes fram.

Hur fÄr vi till ett AI-under?

Förslagen mĂ„ste anpassas efter vĂ„r tid, men samma logik gĂ€ller nu som dĂ„. Om Sverige blir det land som Ă€r AI-tĂ€tast i vĂ€rlden, dĂ€r högst andel av medborgarna anvĂ€nder AI – ett kentaursamhĂ€lle – kan vi skapa ett svenskt AI-under.

 • Inför ett AI-avdrag. Varje svensk fĂ„r nĂ„gra hundra kronor i mĂ„naden (avdrag, check eller annan lösning) som endast kan spenderas pĂ„ ChatGPT, Midjourney, Copilot, Gemini  eller nĂ„gon annan AI-tjĂ€nst.
  • SĂ€tt upp en digital plattform dĂ€r mĂ€nniskor kan vĂ€lja mellan ett antal utvalda AI-tjĂ€nster. (DĂ€r kan ocksĂ„ introduktioner till tjĂ€nsterna finnas.)
 • Motsvarande satsning för offentlig sektor.

Jag har nÄgra fler idéer, men mitt fokus Àr pÄ detta AI-avdrag. Hem-pc-reformen bidrog till att en miljon svenskar fick en dator hemma. Den snabba bredbandsutbyggnaden gjorde att de hade ett bra internet att surfa pÄ. Staten sa inte Ät dem vad de skulle göra med datorn, utan litade pÄ deras egen kreativitet. Det var briljant och gÄr att upprepa i AI-eran.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Tack till er som jag fÄtt bolla idéer med och ta del av era kunskaper: Tomas Ohlin, Eva Lindencrona, Christer Sturmark, Jonas Birgersson, Joakim Jardenberg, Christer Andersson, Tom Skalak och Arnold Andersson.

đŸŠŸ Vad kan AI-kommissionen lĂ€ra av det svenska IT-undret?
Newsweek utsÄg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bÀst bredband i hela vÀrlden. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och mÄnga andra unicorns. Vad kan vi lÀra av det nÀr vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.