Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Vad kan AI-kommissionen lĂ€ra av det svenska IT-undret?

đŸŠŸ Vad kan AI-kommissionen lĂ€ra av det svenska IT-undret?

Newsweek utsÄg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bÀst bredband i hela vÀrlden. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och mÄnga andra unicorns. Vad kan vi lÀra av det nÀr vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

1994

Det Àr kris i Sverige. Kraftiga budgetnedskÀrningar. Arbetslösheten ökar. Efter 500 procents rÀnta fick staten ge upp och den svenska kronan flyter. Eller sjunker, snarare. Krispaketen staplas pÄ varandra. Det Àr deppigt i Sverige.

Men nÄgot Àr pÄ gÄng, Àven om det knappt mÀrks Àn.

Eva Lindencrona Ohlin bjuder in till möte med Tim Berners-Lee i Stockholm. NÄgra Är tidigare hade han skapat the World Wide Web. Det kom tio personer.

2000

Bara sex Är senare Àr Newsweek pÄ besök i Stockholm och utnÀmner den svenska huvudstaden till "the European capital of the Internet."

De fascineras av Jonas Birgersson, Christer Sturmark och andra IT-entreprenörer och noterar skillnaden: "The Swedish economy, a wreck less than 10 years ago, has bounced back."

Artikeln publicerades den 6 februari 2000. Datumet Àr intressant eftersom dotcom-bubblan sprack exakt en mÄnad senare. Den 6 mars 2000 nÄdde Stockholmsbörsen sin dittills högsta nivÄ. DÄ hade den stigit 80 procent pÄ fem mÄnader. Dagen efter inleds en dramatisk nedgÄng, den största i svensk historia. Större Àn Kreugerkraschen.

Men det som sprack var en finansbubbla med galna vÀrderingar. Idéerna som IT-evangelisterna spred, sprack inte. TvÀrtom.

Jonas Birgersson 2022, med boken Bubblan som aldrig sprack.

2003

Skype startas av svensken Niclas Zennström och dansken Janus Friis. Det blir Sveriges och Europas första riktigt framgÄngsrika internetföretag. Den första enhöringen, eller unicornen som det heter pÄ svengelska. En startup med en vÀrdering pÄ över en miljard dollar.

Betydelsen av Skype Àr stor. Som förebild, men ocksÄ katalysator till hundratals andra startups. Alumnis frÄn Skype har startat 950 bolag, i 50 lÀnder, som har 65 000 anstÀllda och ett ekosystemsvÀrde pÄ över 30 000 miljarder kronor.

För Sverige var Skype starten pÄ en lÄng rad framgÄngsrika startups. Spotify, men ocksÄ en hel drös andra enhörningar. I över tio Är har Stockholm varit den stad som producerat nÀst flest enhörningar, efter Silicon Valley, mÀtt per invÄnare.

2021 var det Bloombergs tur att besöka Stockholm och fascineras över det svenska startupundret: From Spotify to Minecraft, Sweden Proves Fertile Ground for Unicorns

Även om man inte mĂ€ter per invĂ„nare ligger Sverige högt upp. PĂ„ fjĂ€rde plats i antalet unicorns i Europa.

Vad gjorde Sverige rÀtt?

PÄ DN Debatt pekar nÄgra debattörer pÄ att Sverige pÄ senare Är har börjat tappa tempo nÀr det kommer till digitalisering och internet, och frÄgar sig vad vi har gjort fel.

Det Àr en intressant frÄga, som ocksÄ diskuterades pÄ AI-kommissionens senaste möte.

Min ingÄngsvinkel Àr en annan: Vad gjorde Sverige rÀtt pÄ 90-talet? Och kan vi lÀra nÄgot för dagens AI-era?

Det Àr nÄgot jag tÀnkt kring i minst tio Är. Under mitt första Är i riksdagen besökte jag ett 40-tal startups, venture capital-företag och personer aktiva i svenska startupscenen för att försöka förstÄ just det. Efter att jag blev ledamot i AI-kommissionen har jag fördjupat mig ytterligare.

Jag började hemma hos Eva Lindencrona Ohlin, hon som 1994 bjöd in till möte med Tim Berners-Lee. Förutom det Àr hon Sveriges första kvinnliga doktor i datasystemvetenskap, och bitrÀdande generaldirektör för Vinnova.

Hon har bakat en ljuvlig kaka och jag förstör nÀstan den goda stÀmningen nÀr jag halar fram nÄgra kanelbullesemlor frÄn Willys.

Eva var inte jÀttepigg pÄ att vara med pÄ bild, sÄ det blir en pÄ de kontroversiella semlorna istÀllet.

Men hennes make, Tomas Ohlin, och jag delar pÄ en och Àr gemensamt förvÄnande över hur goda de Àr.

Tomas Ohlin kÀnner jag eftersom han Àr Warp Premium Supporter och i dessa sammanhang en perfekt person att prata med. Tomas Àr en av Sveriges IT-pionjÀrer, "utstÀlld" i Sveriges Internetmuseum. Han bidrog till att pÄ 70- och 80-talet lÀgga grunden till det som skulle bli det svenska IT-undret. Bland annat har han importerat det första sociala mediet till Sverige, la grunden för KOM-systemet, föreslog lÀkarvÄrd pÄ distans och förde in "text-tv-internet".

Dessutom var han kanslichef och huvudsekretare i den första svenska IT-kommissionen, 1994.

"Den mest hÀftiga kommission som vi haft", sÀger han.

En sak jag fastnar i under vÄr diskussion var hur positiv tongÄngarna kring IT och internet var pÄ 1990-talet. Till och med i nyhetsmedia. Eller icke-negativ, som Eva pÄpekar. Trots att Sverige alltsÄ befann sig i en allvarlig kris, spillde det inte över pÄ IT.

Litade pÄ medborgarna att anvÀnda IT

NÄgot som en annan IT-pionjÀr bekrÀftar. Christer Sturmark Àr idag förlÀggare pÄ Fri Tanke förlag, men pÄ 1990-talet var han en av de tre ledande IT-entreprenörerna och debattörerna (ihop med Jonas Birgersson och Johan Stael von Holstein.)

Vi ses pÄ SoHo House och han ger interiörer frÄn de IT-kommissioner han deltog i pÄ 90-talet och början pÄ 2000-talet. En av dessa kommissioner lade fram förslaget om en hem-pc-reform.

Christer Sturmark skrev den första svenska boken om internet. Bild: Internetmuseum.

Det var egentligen en omöjlig politisk reform. Staten lade fyra miljarder skattekronor pÄ att subventionera att folk skaffade pc hemma. Man krÀvde inte att de skulle anvÀnda dem till att öka sin produktivetet, eller nÄgot sÄnt. Staten litade pÄ att de skulle göra nÄgot bra med dem.

En miljon mÀnniskor fick tillgÄng till dator via hem-pc-reformen. Samtidigt började Sverige bygga ut bredband i rasande takt, frÀmst tack vare Jonas Birgersson.

Svenskarna blev datortÀtast och bredbandstÀtast i vÀrlden. Det i kombination med att evangelisterna vÄga drömma om internets framtid och berÀtta om dessa visioner gjorde att det dÀr i hemmen lades en grund för Skype, Spotify, Klarna, Minecraft, Kry och andra enhörningar.

Vad kan AI-kommissionen lÀra av 90-talet?

Debattörerna pÄ DN Debatt skriver att "lagom rÀcker inte för att skapa ett svenskt AI-under."

Det hÄller jag med om. Och för att uppnÄ det kan vi inspireras av 90-talet.

Vi Àr nu i samma lÀge, i början pÄ ett paradigmskifte. DÄ var det internet, nu Àr det generativ AI.

Om vi fÄr svenskarna att anvÀnda generativ AI mer Àn nÄgra andra, före alla andra, kommer vi att vinna.

Generativ AI frigör kreativitet. Den som inte kan skriva, rita, programmera, designa eller skapa musik, kan nu det. Det land som först och bÀst slÀpper loss den kreativiteten vinner.

Den slÀpps loss genom att svenskarna blir kentaurer, att vi blir ett kentaursamhÀlle. HÀlften mÀnniska-hÀlften maskin.

Om svenskarna blir de som anvÀnder generativ AI allra mest kommer vi snart igen fÄ besök av de stora internationella medierna som fascineras över det svenska AI-undret.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.