Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Vesuviusutmaningen löst! Vi kan lĂ€sa den första bokrullen

🏆 Vesuviusutmaningen löst! Vi kan lĂ€sa den första bokrullen

För tvÄ tusen Är sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott. De gÄr inte att rulla upp utan att förstöras. Men tack vare Vesuviusutmaningen har flera tÀvlande lag lyckats lÀsa rullarna ÀndÄ. Det vinnande laget belönades med 700 000 dollar för sin banbrytande insats.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • För tvĂ„ tusen Ă„r sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott.
  • De gĂ„r inte att rulla upp utan att förstöras. Men tack vare Vesuviusutmaningen har flera tĂ€vlande lag lyckats lĂ€sa rullarna Ă€ndĂ„.
  • Det vinnande laget belönades med 700 000 dollar för sin banbrytande insats.

LÀst för första gÄngen pÄ 2000 Är

För tvÄ tusen Är sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott, som Àven begrave Pompeii. Dessa bokrullar, kÀnda som Herculaneum Papyri, har varit en gÄta för forskare sedan de upptÀcktes pÄ 1700-talet. Problemet har varit att rullarna Àr förkolnade till den grad att de inte kan öppnas utan att förstöras.

Den 15 mars 2023 lanserade Nat Friedman, Daniel Gross och Brent Seales Vesuviusutmaningen för att lösa detta problem. Utmaningen resulterade i att bokrullar frÄn Institut de France avbildades vid partikelacceleratorn Diamond Light Source nÀra Oxford. Dessa högupplösta CT-skanningar av bokrullarna, tillsammans med mer Àn 1 miljon dollar i priser frÄn generösa donatorer, ledde till banbrytande framsteg.

Brent Seales, Seth Parker och Michael Drakopoulos.Foto: Vesuvius Challenge

Det vinnande bidraget

Efter noggrann granskning av inlĂ€mningarna, stod det klart att ett team bestĂ„ende av Youssef Nader, Luke Farritor och Julian Schilliger övertrĂ€ffade alla andra. Deras bidrag Ă„terstĂ€llde text frĂ„n bokrullarna med en noggrannhet som vida överskred utmaningens krav. De lyckades inte bara uppfylla kravet pĂ„ fyra stycken texter med 140 tecken var, utan tillhandahöll Ă€ven ytterligare elva kolumner med text – mer Ă€n 2000 tecken totalt.

0:00
/0:06

Det vinnande bidraget innehöll resultat frÄn tre olika modellarkitekturer, vilket stÀrkte fynden frÄn varandra. Det starkaste beviset kom ofta frÄn en modell baserad pÄ TimeSformer. För att förhindra överanpassning och hallucination inkluderades resultat frÄn flera arkitekturer, en studie över olika in/ut-fönsterstorlekar, etikettslÀpning och varierande valideringsvikter. Den vinnande inkdetekteringskoden har offentliggjorts som öppen kÀllkod pÄ GitHub.

Vad stÄr det i bokrullen?

Hittills har man lÀst cirka fem procent av den första bokrullen. Det preliminÀra arbetet frÄn ett team av papyrologer har visat att denna bokrulle innehÄller aldrig tidigare sedda texter frÄn antiken. Texten behandlar nöjen, korrekt förstÄtt som det högsta goda inom epikurisk filosofi, och erbjuder en fascinerande inblick i frÄgor om livets nöjen och vad som gör livet vÀrt att leva.

NĂ€sta del av Vesuviusutmaningen

Efter framgÄngen med Vesuviusutmaningen 2023 Àr mÄlet för 2024 att lÀsa 90 procent av alla fyra skannade bokrullar och lÀgga grunden för att lÀsa alla 800 bokrullar.

Utmaningen ligger i att automatisera processen för att spÄra papyrusskiktens yta inuti skriftrullen, vilket idag Àr en manuell och kostsam process.

PristÀvlingar Àr ett smart sÀtt att accelerera innovation

PristÀvlingar accelerar innovation genom att bÄde crowdsourca idéer och finanseringen.

I mÄnga pristÀvlingar Àr summan som investeras av samtliga lag ofta avsevÀrt mycket större Àn prissumman. Inte sÀllan 10 eller 20 gÄnger större. För The Orteig Prize 16 gÄnger. Man fÄr med andra ord mycket pang för pengarna.

Ännu viktigare Ă€r mĂ„ngfalden av idĂ©er. Vid "vanlig" innovation Ă€r det oftast de som jobbar inom ett omrĂ„de som pysslar med det, men vid en tĂ€vling fĂ„r andra chansen att testa sina idĂ©er. 

En rÀtt utformad pristÀvling attraherar mÄnga hjÀrnor och pengapÄsar och pressar innovationen framÄt.

💡 Optimist’s Edge: PristĂ€vlingar accelererar innovation
💡 PristĂ€vlingar accelererar innovation genom att bĂ„de crowdsourca idĂ©er och finanseringen.

LÀs mer om Vesuvius Challenge pÄ scrollprize.org.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.