Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍚 Kött-ris: Gryn med tillsatt muskel stĂ€rker proteininnehĂ„llet

🍚 Kött-ris: Gryn med tillsatt muskel stĂ€rker proteininnehĂ„llet

Detta nya ris-nötkött har lite högre fett- och proteininnehÄll Àn standardris och kan bidra till att minska miljöpÄverkan frÄn köttproduktion.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har anvĂ€nt ris som stödstruktur för att odla nötköttsmuskel- och fettceller, vilket resulterat i en Ă€tbar kombination av ris och nötkött med en "nötaktig" smak som kan tillagas pĂ„ samma sĂ€tt som vanligt ris.
  • Detta nya ris-nötkött har lite högre fett- och proteininnehĂ„ll Ă€n standardris och kan bidra till att minska miljöpĂ„verkan frĂ„n köttproduktion.
  • Sydkoreanska forskare bakom projektet hoppas att kött-riset kan anvĂ€ndas som kosttillskott i livsmedelsosĂ€kra samhĂ€llen och dĂ€rmed minska miljöavtrycket frĂ„n nötköttsuppfödning.

En banbrytande metod för att odla kött

Ett team av sydkoreanska forskare har utvecklat en innovativ metod för att odla nötköttsmuskel- och fettceller pÄ ris, vilket skapar en ny form av livsmedel kÀnd som kött-ris. Denna produkt, som beskrivs i en studie publicerad i tidskriften Matter, kombinerar risets nÀringsvÀrde med högre fett- och proteininnehÄll frÄn nötkött, vilket skapar en nyttig och hÄllbar matkÀlla.

Forskningen anvÀnder ris som en stödstruktur för att odla djurceller i laboratoriemiljö, dÀr cellerna badas i ett tillvÀxtmedium. Genom att anvÀnda ris som stödstruktur kan nÀring lÀggas till riset, vilket ger en produkt med nÄgot högre fett- och proteininnehÄll jÀmfört med standardris.

Hopp för livsmedelsosÀkra samhÀllen

Projektet leds av forskare i Sydkorea som ser en potential för kött-riset att anvÀndas som ett kosttillskott i samhÀllen dÀr livsmedelssÀkerheten Àr lÄg. Detta nya livsmedel kan ocksÄ bidra till att minska den miljöpÄverkan som uppkommer frÄn uppfödning av nötkreatur för köttproduktion.

Utvecklingsprocessen

Forskargruppen försökte initialt odla nötkötts celler direkt i risets porösa hÄligheter, men cellerna fÀste inte vÀl till kornet. Genom att belÀgga orisade riskorn med fiskgelatin och det vanligt förekommande livsmedelstillsatsen mikrobiellt transglutaminas förbÀttrades cellernas fÀstning och tillvÀxt. Efter belÀggningen planterades bovina muskel- och fettceller pÄ riskornen, som sedan odlades i tillvÀxtmediet i ungefÀr en vecka.

NÀringsinnehÄll och framtidsutsikter

NÀringsinnehÄllet i det hybrida riset skiljer sig nÄgot frÄn vanligt ris, med 0,01 gram mer fett och 0,31 gram mer protein per 100 grams portion, vilket motsvarar en 7 procent ökning av fettinnehÄllet och 9 procent ökning av proteininnehÄllet. Forskarteamet undersöker möjligheter att öka bÄde mÀngden bovina celler och risets fettinnehÄll, vilket kan vara utmanande eftersom fettceller inte vÀxer lika vÀl som muskelceller.

Kostnaden för att producera 1 kilogram av detta ris uppskattas till 2,23 dollar, jÀmförbart med vanligt ris, som liger pÄ 2,20 dollar per kilogram, och betydligt billigare Àn nötkött (14,88 dollar per kilogram). Forskningen pekar pÄ att det hybrida riset skulle kunna ha ett lÀgre utslÀppsavtryck Àn uppfött nötkött, vilket gör det till en potentiellt billigare och mer effektiv nÀringskÀlla Àn större stycken laboratorieodlat kött.

KĂ€lla: Nature

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.