Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Starship exploderade, men tog ett kliv framåt

🚀 Starship exploderade, men tog ett kliv framåt

Nyhetsmedia fokuserar på explosionerna, och ger en skev bild av framstegen som gjordes vid den andra testflygningen av Starship.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Som så ofta klarar inte nyhetsmedia av att förmedla vad som verkligen har hänt, utan lyfter bara fram det negativa.

När SpaceX enorma raket, den klart mest kraftfulla som någonsin byggts, sköts upp och explodera efter några minuter handlar rubrikerna bara om explosionen.

Nature
AP
TT

Att ett så stort steg framåt i raketutvecklingen tar flera tester innan det lyckas är inget konstigt. Det är utgångspunkten. Raketen flög längre denna gång, den genomförde en lyckad separation mellan raketstegen och alla motorer funkade som de skulle. Dessutom höll raketrampen för den enorma kraften från motorerna denna gång, vilket den inte gjorde senast.

Naturligtvis hade det bästa varit om raketen lyckats genomföra alla planerade steg, åkt ett och ett halvt varv runt jorden och första steget hade plumsat ner i havet. Men det mest troliga i utvecklingen av vilken produkt som helst är att de tidiga versionerna har fel i sig, som uppenbarar sig först när man testar dem i skarpt läge.

Detta är inte svårt att fånga i en rubrik och ingress, och det finns några positiva exempel där ute. Den här rubriken i New York Times är perfekt. Den visar på framstegen – och att den exploderade.

Starships betydelse för mänskligheten

Starship är inte vilken ny raket som helst. Den inleder en ny era för mänskligheten.

Från min artikel i april 2023, inför det första försöket med Starship:

Starship är den första raket som är byggd som ett flygplan. Inte till utseendet, utan hur den ska användas: Starta, landa, tanka, kör igen. Med Starship kommer kostnaden för att skjuta upp något i rymden att börja minska dramatiskt. Från 100 000 kronor för ett kilo till rymden, till 100 kronor. En tusendel av kostnaden.

Vi kommer att gå från några tusen satelliter till miljontals. Från en rymdstation till tusentals. Och inte bara för tio personer, utan enorma strukturer där miljoner människor kan bo.

Forskare slår volter bara de tänker på möjligheterna. Gigantiska rymdteleskop och billigare utforskning av solsystemet.

Det ger oss möjlighet att på allvar etablera mänskligheten i rymden, på andra planeter och månar. På vår egen måne, och på Mars såklart.

🚀 En ny era: Före och efter Starship
Inte bara en ny rymdera inleds, utan möjligen en ny era för mänskligheten.

När man tänker på vilket stort kliv Starship är, förstår man hur svårt det är att bygga och skjuta upp en sån här raket. Det är inte konstigt att det inte går vid första, eller andra, försöket.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.