Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Starship exploderade, men tog ett kliv framĂ„t

🚀 Starship exploderade, men tog ett kliv framĂ„t

Nyhetsmedia fokuserar pÄ explosionerna, och ger en skev bild av framstegen som gjordes vid den andra testflygningen av Starship.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Som sÄ ofta klarar inte nyhetsmedia av att förmedla vad som verkligen har hÀnt, utan lyfter bara fram det negativa.

NÀr SpaceX enorma raket, den klart mest kraftfulla som nÄgonsin byggts, sköts upp och explodera efter nÄgra minuter handlar rubrikerna bara om explosionen.

Nature
AP
TT

Att ett sÄ stort steg framÄt i raketutvecklingen tar flera tester innan det lyckas Àr inget konstigt. Det Àr utgÄngspunkten. Raketen flög lÀngre denna gÄng, den genomförde en lyckad separation mellan raketstegen och alla motorer funkade som de skulle. Dessutom höll raketrampen för den enorma kraften frÄn motorerna denna gÄng, vilket den inte gjorde senast.

Naturligtvis hade det bÀsta varit om raketen lyckats genomföra alla planerade steg, Äkt ett och ett halvt varv runt jorden och första steget hade plumsat ner i havet. Men det mest troliga i utvecklingen av vilken produkt som helst Àr att de tidiga versionerna har fel i sig, som uppenbarar sig först nÀr man testar dem i skarpt lÀge.

Detta Ă€r inte svĂ„rt att fĂ„nga i en rubrik och ingress, och det finns nĂ„gra positiva exempel dĂ€r ute. Den hĂ€r rubriken i New York Times Ă€r perfekt. Den visar pĂ„ framstegen – och att den exploderade.

Starships betydelse för mÀnskligheten

Starship Àr inte vilken ny raket som helst. Den inleder en ny era för mÀnskligheten.

FrÄn min artikel i april 2023, inför det första försöket med Starship:

Starship Ă€r den första raket som Ă€r byggd som ett flygplan. Inte till utseendet, utan hur den ska anvĂ€ndas: Starta, landa, tanka, kör igen. Med Starship kommer kostnaden för att skjuta upp nĂ„got i rymden att börja minska dramatiskt. FrĂ„n 100 000 kronor för ett kilo till rymden, till 100 kronor. En tusendel av kostnaden.

Vi kommer att gÄ frÄn nÄgra tusen satelliter till miljontals. FrÄn en rymdstation till tusentals. Och inte bara för tio personer, utan enorma strukturer dÀr miljoner mÀnniskor kan bo.

Forskare slÄr volter bara de tÀnker pÄ möjligheterna. Gigantiska rymdteleskop och billigare utforskning av solsystemet.

Det ger oss möjlighet att pÄ allvar etablera mÀnskligheten i rymden, pÄ andra planeter och mÄnar. PÄ vÄr egen mÄne, och pÄ Mars sÄklart.

🚀 En ny era: Före och efter Starship
Inte bara en ny rymdera inleds, utan möjligen en ny era för mÀnskligheten.

NÀr man tÀnker pÄ vilket stort kliv Starship Àr, förstÄr man hur svÄrt det Àr att bygga och skjuta upp en sÄn hÀr raket. Det Àr inte konstigt att det inte gÄr vid första, eller andra, försöket.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.