Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🆙 Warp Levels: SĂ„ vill Hannes Sapiens Sjöblad levla upp mĂ€nskligheten

🆙 Warp Levels: SĂ„ vill Hannes Sapiens Sjöblad levla upp mĂ€nskligheten

Hannes Sjöblad ser framför sig inte bara de köttkroppar vi Àr idag, utan en rik flora av olika sorters livsformer och organismer. Alla ihopkopplade med varandra dÀr vi kan dela allt mer av vÄra idéer, kÀnslor och tankar med varandra.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp Levels Àr idén om att vi ska levla upp mÀnskligheten, genom att bestÀmma vilken nÀsta nivÄ Àr som vi ska uppnÄ. Om vi gemensamt bestÀmmer vad nÀsta nivÄ innehÄller och sedan jobbar för att nÄ dit kommer vi snabbare kunna besegra svÄra problem och skapa stora möjligheter.

Det första steget för att förverkliga idén om Warp Levels Àr att börja fundera pÄ vad de kommande nivÄerna ska innehÄlla. DÀrför inleder jag nu en serie samtal med mÀnniskor som har intressanta idéer om detta.

Pappa, serieentreprenör och transhumanist

Först ut Àr Hannes Sapiens Sjöblad. En person som tÀnkt mycket och garanterad okonventionellt om vÄr framtid. Han Àr pappa, serieentreprenör och transhumanist. Det betyder att han vill anvÀnda teknik för att övervinna mÀnniskokroppens svagheter. Han lever som han lÀr och Àr biohacker och har ett par olika chip under huden för att bland annat mÀta sin kroppstemperatur.

Vi slÄr oss ner i ett konferensrum i Epicenter, dÀr han jobbar. Han vill ha tillgÄng till en whiteboard, förklarar han. Rummets belysning Àr programmerad att efterlikna en aprildag i SkÄne.

"Vad kan vara mer idealt?" frÄgar han. Bahamas tÀnker jag, men hÄller tyst.

PÄ whiteboarden boxar han in utrymmet för Warp Levels som vi kan uppnÄ pÄ 20-30 Ärs sikt. Bortom nuvarande FN-mÄl men inom nuvarande generationers beslutsmakt.

Hans startpunkt Ă€r att vi – mĂ€nskligheten och all vĂ„r uppkopplade teknik – Ă€r pĂ„ vĂ€g att bilda ett hive mind. En kollektiv intelligens som kan fungera och reagera i realtid och som omfattar hela planeten och allt pĂ„ den.

"Internet Àr ett primitivt förstadie, eftersom kommunikationen fortfarande i stor utstrÀckning sker genom vÄra lÄngsamma aphÀnder", sÀger han.

Vi har dock kommit en bra bit pĂ„ vĂ€g. TvĂ„ tredjedelar av mĂ€nskligheten Ă€r online och vi har gĂ„tt frĂ„n "six degrees of separation" pĂ„ 1940-talet till att det tack vare smartphones och sociala medier i genomsnitt bara Ă€r tre bekantskapsled mellan alla (uppkopplade) mĂ€nniskor idag.  Trenden Ă€r stark, vi gĂ„r emot att alla pĂ„ jorden bara Ă€r ett kontaktsteg ifrĂ„n alla andra, inom tio till tjugo Ă„r, tror Hannes. DĂ„ skulle det vara möjligt med nĂ„gon sorts direktkontakt mellan alla mĂ€nniskor.

Det som kÀnnetecknar hive mind Àr att det idag omfattar fem-sex miljarder mÀnniskor och 15 miljarder uppkopplade enheter. AlltifrÄn datorer till bilar och vÀdersatelliter knyter samman jorden i ett allt tÀtare informationsnÀtverk.

Det som ÄterstÄr Àr att riva köttbarriÀren som ligger mellan vÄr tankevÀrld och vÀrden utanför. DÄ kan vi bli uppkopplade pÄ riktigt, menar Hannes. Och dÄ kan strömmarna i hive mind inte bara omfatta information utan ocksÄ sinnesintryck och kÀnslor.

En av mÄnga vinster med detta Àr en realtidsöverblick över vÄr kÀnsla.

"Wearables Àr kul, men de sitter utanpÄ och missar mycket. Jag vill att vi kopplar upp varje organ, blodsocker och andra processer i kroppen."

Om vi mÀnniskor och vÄra kroppar Àr uppkopplade mot ett hive mind, men ocksÄ allt annat pÄ jorden Àr det, sÄ skulle bidra till att göra vÄr kollektiva intelligens mycket mer intelligent. FrÄn skÀrmarna framför nÀsan, till direkt tillgÄng till informationsflödena.

"Vi Àr klokare tillsammans. Vi minskar konflikt ju nÀrmare kontakt vi har och vi blir ocksÄ bÀttre koordinerade," sÀger Hannes.

DÀrför vill Hannes Sjöblad att ett mÄl som ska finnas med i kommande nivÄer Àr hur vÀl integrerade vi Àr med varandra i vÄr strÀvan mot en kollektiv intelligens.

Levla upp vÄra kroppar

Men mÀnsklig förbÀttring omfattar inte bara att koppla ihop saker, vi kan förbÀttra det som kopplas ihop ocksÄ, framför allt oss sjÀlva. Hannes ser fyra huvudsakliga dimensioner nÀr det kommer till att uppgradera oss mÀnniskor:

1) HÀlsa. MÀta hur vi mÄr och kunna förebygga problem.
2) SinnesförstÀrkning. Skönhet som vi kan uppleva, men som Àr stÀngd för oss idag (som bÀttre luktsinne och syn.)
3) Kognitiva förbÀttringar. Minska biases, bÀttre nÀrminne, fatta klokare beslut.
4) Moralisk uppgradering. Etiskt bÀttre individer.

Ett omrĂ„de dĂ€r vi borde levla mĂ€nskligheten, Ă€r att eliminera alla genetiska sjukdomar.

"En dag ska vi ur hela den mÀnskliga genpoolen tagit bort alla cystisk fibros, bröstcancergener och andra genetiska sjukdomar."

Men det gÄr alldeles för lÄngsamt inom gentekniken. Det finns ett stort sÀkerhetstÀnk, men samtidigt inget mÄl att jobba mot. Utan nÄgot positivt att uppnÄ tar sÀkerhetstÀnket över och vi blir överdrivet försiktiga.

"MÀnskligheten har med stor möda framgÄngsrikt eliminerat andra sjukdomar som smittkoppor, men cystisk fibros ska vi tydligen ha kvar?" Ingen gör planer pÄ hur vi skall fasa ut de genetiska sjukdomarna.

Bota sjukdomar Àr en sak, men vi skall inte heller bortse frÄn möjligheten att skapa en ny och större mÄngfald av kroppar och mÀnniskor. Funktionsvariation i dess bÀsta bemÀrkelse. En kropp mÄste inte bara ha tvÄ armar och ben, ett hjÀrta och en hjÀrna och dö efter 80 Är.

"NÄgon kanske vill ha alvöron, en annan vill kunna hÄlla andan lÀnge under vatten. NÄgon tredje vill kunna gÄ i ide för att göra det möjligt att resa under mycket lÄng tid i rymden."

BÀttre integrerad kollektiv intelligens gör oss smartare

Om jag ska försöka mig pÄ att sammanfatta hur Hannes Sjöblad vill levla upp mÀnskligheten, sÄ handlar det om att göra vÄr kollektiva intelligens bredare och djupare.

I sisÄdÀr hundratusen Är har vi byggt vÄr kollektiva intelligens. Det samhÀlle vi har vilar pÄ ackumulerad kunskap, som nu finns pÄ kilskriftstavlor, papyrusrullar, i böcker, pÄ internet, i vetenskap och i institutioner.

Genom att addera fler hjÀrnor, men ocksÄ saker, och Àven andra livsformer bÄde biologiska och artificiella till detta kollektiv blir vi smartare och Àn mer kraftfulla. Vi kan anvÀnda denna ökande intelligens till att lösa svÄra problem, skapa nya möjligheter och utöka mÄngfalden av vilka vi Àr.

Han ser framför sig inte bara de köttkroppar vi Àr idag, utan en rik flora av olika sorters livsformer och organismer. Alla ihopkopplade med varandra dÀr vi kan dela allt mer av vÄra idéer, kÀnslor och tankar.

Att utöka och integrera allt detta i den kollektiva intelligensen och medvetandet bör dÀrför vara en nÀsta nivÄ för mÀnskligheten.

🆙 Warp Levels - en idĂ© för att levla upp mĂ€nskligheten
MÀnskligheten hoppar höjdhopp utan ribba. Vi har inget mÄl. Med Warp Levels bestÀmmer vi vad nÀsta nivÄ för mÀnskligheten ska innehÄlla, sÄ vi kan levla upp och göra framsteg snabbare.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.