Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🆙 Warp Levels - en idĂ© för att levla upp mĂ€nskligheten

🆙 Warp Levels - en idĂ© för att levla upp mĂ€nskligheten

MÀnskligheten hoppar höjdhopp utan ribba. Vi har inget mÄl. Med Warp Levels bestÀmmer vi vad nÀsta nivÄ för mÀnskligheten ska innehÄlla, sÄ vi kan levla upp och göra framsteg snabbare.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln


Tack till Tom Skalak, David Deutsch, Steven Pinker, Nicklas Lundblad, Odd Bolin, Gerd Leonhard, Jonas Birgersson, Oskar Söderström, Klas Hallberg, Joakim Jardenberg, Martin Olsson, Thomas Ahlström, Richard Maltsbarger och Kevin Kelly för kommentarer och feedback.

Vi hoppar höjdhopp utan ribba

Du har bestÀmt dig!
Du ska bli bÀst i vÀrlden pÄ höjdhopp.
Vilket sÀtt ger dig störst chans att lyckas, att trÀna med eller utan ribba?

MÀnskligheten utvecklas hela tiden. PÄ en global nivÄ blir viktiga saker som liv, hÀlsa, vÀlstÄnd och utbildning bÀttre och bÀttre. Detta Àr tack vare alla de mÀnniskor som ser en möjlighet till förbÀttring och ger sig tusan pÄ att förverkliga det. De flesta viktiga problem blir mindre, men det borde gÄ snabbare.

Vi hoppar höjdhopp utan ribba. Vi har inget mÄl. Man kan bli bÀttre pÄ höjdhopp Àven utan ribba, men det Àr först nÀr man har ett mÄl och mÀter hur det gÄr som de verkligt starka resultaten kommer.

Vad vill vi med mÀnskligheten? Vart Àr vi vÀg? Vart vill ta vÀgen? Vad vill du? Vad vill jag?

MÀnskligheten behöver ett mÄl. En riktning.

Att se ribban

Kevin Kelly skriver i Ett manifest för optimism:

"Det Àr extremt svÄrt att skapa en önskvÀrd framtid utan att först förestÀlla sig den. Att mÄla upp en bild framför sig Àr det första steget i att skapa nÄgonting. För att skapa den framtid vi vill leva i, Àr ett viktigt steg att förestÀlla sig hur den framtiden kommer att vara och hur vi ska ta oss dit."

NÀr vi kraftsamlar kan vi uppnÄ otroliga saker pÄ kort tid. MÄnlandingen pÄ 1960-talet. Covid-vaccinen 2020. FN:s milleniemÄl hjÀlpte till att lyfta en miljard mÀnniskor ur extrem fattigdom.

TĂ€nk om vi kraftsamlade oftare.
TÀnk om vi tydligt visualiserade den framtid vi vill skapa och sedan jobbade tillsammans för att nÄ dit.
TÀnk om vi hade ett tydligt mÄl, som visade hur vi tog mÀnskligheten till nÀsta nivÄ.

Vi behöver en ribba att hoppa över.

Lösningen: Warp Levels

Lösningen Àr att vi bestÀmmer vad nÀsta nivÄ för mÀnskligheten ska vara. Det ger oss ett gemensamt mÄl att arbeta mot. Ribban att hoppa över.

Jag kallar det Warp Levels.

Antalet nivÄer kan vara sÄ mÄnga vi önskar; vi kan tÀnka lÄngt in i framtiden om vi vill. Men det viktigaste Àr nÀsta nivÄ.

Med Warp Levels vet vi vad som krÀvs för att levla upp mÀnskligheten.

Ett exempel pÄ Warp Levels

Det var nÀr jag gjorde ett utkast av nivÄer som jag verkligen förstod hur kraftfullt detta kunde vara. Jag bad ChatGPT skapa dem Ät mig, och detta Àr resultatet.

Detta Àr en mycket förenklad version av nivÄerna baserat pÄ ChatGPT:s fantasi, och Àven för fÄ nivÄer. Men det ger en uppfattning om hur det skulle kunna se ut.

Beslutade av oss

PoÀngen Àr att det inte bara Àr en person (eller en AI), eller en liten grupp, som ska bestÀmma nivÄerna, utan mÄnga. Endast dÄ fÄr vi verklig mÄngfald av idéer och nivÄer.

Om vi skapar nivÄer och gör dem konkreta och ambitiösa men inom rÀckhÄll, kan vi ha ett gemensamt mÄl att arbeta mot.

Detta uppnÄr vi med Warp Levels

Fler idéer, debatt, diskussion och mer tÀnkande om framtiden. Idag tÀnker vi sÀllan pÄ vad vi vill med mÀnskligheten. Vi har Äsikter om vissa omrÄden, som klimat, ekonomi och politisk ideologi, men inte ofta bredare Àn sÄ. Med Warp Levels skulle fÄ en stÀndigt pÄgÄende diskussion om detta.

MÄngfald av idéer om vÄr framtid. Om mÄnga mÀnniskor tÀnker pÄ och uttrycker sin vision för framtiden, kommer massa spÀnnande, realistiska, orealitiska, hel- och halvgalna idéer fram.

En stÀndigt pÄgÄende analys av var vi befinner oss just nu i utvecklingen. Det finns en mÀngd listor, rankingar och statistik med olika mÄtt pÄ utveckling, men inget sammantaget för vilken nivÄ mÀnskligheten befinner sig pÄ just nu.

En medvetenhet om vilken nivÄ mÀnskligheten Àr pÄ. Inte minst Hans Rosling visade pÄ att folk överlag har vÀldigt dÄlig koll pÄ vÀrldens utveckling. Med Warp Levels kommer vi ha bÀttre koll pÄ bÄde var vi Àr och vart vi Àr pÄ vÀg.

En riktning för mÀnskligheten, bÄde kort- och lÄngsiktig. Aldrig nÄgonsin har mÀnskligheten haft en riktning. Det har blivit vad det blivit. Nu skulle vi fÄ det och inte bara för de nÀsta tio Ären eller sÄ, vi kan sÀtta upp mÄl för ett obegrÀnsat antal nivÄer, hur lÄngt som helst in i framtiden.

Tydligt övergripande mÄl för mÀnskligheten. För första gÄngen fÄr vi ett mÄl, eller snarare tusentals mindre mÄl som bildar ett större mÄl.

En stor mÀngd delmÄl som enskilda personer, företag, lÀnder och organisationer kan jobba med. Varje nivÄ kommer bestÄ av ett flertal mindre mÄl. Som individ kan du vÀlja att bidra till ett eller flera av dem, samtidigt som du bidrar till helheten, att levla upp mÀnskligheten. FN:s hÄllbarhetsmÄl fungerar sÄ.

Globalt samarbete. Genom Warp Levels skulle vi uppmuntras till att arbeta tillsammans över nationsgrÀnser. VÀrlden skulle se mindre ut som ett 'nollsummespel' och mer som ett samarbetsprojekt.

Medvetenhet om nÀr vi gör framsteg. Varje gÄng en ny nivÄ nÄs kommer det uppmÀrksammas (jag tycker ocksÄ vi borde ha en rejÀl fest varje gÄng vi levlar!) och arbetet kring att nÄ nÀsta nivÄ skapar ocksÄ en medvetenhet om att vi gör framsteg, att vi inte gÄr bakÄt.

Skapar en positiv feedbackloop. NÀr vi ser att vi gör framsteg och nÄr nya Warp Levels, skapar det mer optimism och motivation att fortsÀtta göra framsteg. Detta kan skapa en positiv feedbackloop dÀr framsteg leder till mer framsteg.

FörstÄelse för att mÀnskligheten alltid har utvecklats. NÀr problem diskuteras idag missar mÄnga ofta att problemen blivit mindre, och ofta tror de felaktigt att de blivit större. Om vi visar pÄ historiska nivÄer som mÀnskligheten tidigare passerat, frÄn vÄr begynelse, Àr det lÀttare att ta till sig att mÀnskligheten inte Àr pÄ ett visst sÀtt, utan att vi utvecklas och förÀndras.

Warp Levels Àr inte bara för framtidsoptimister. Om vi bestÀmmer oss för att uppnÄ viktiga mÄl, kommer mÀnniskor med olika syn pÄ framtiden jobba för att uppnÄ dem. Vem vill inte att mÀnskligheten levlar upp?

Fler kommer tycka att framtiden ska komma snabbare. NÀr vi har en ny nivÄ att jobba mot, som innebÀr ett bÀttre liv för mÄnga mÀnniskor, Àr det fÄ som kommer argumentera för att vi ska försöka nÄ den sÄ lÄngsamt som möjligt, eller inte alls.

Fler kommer jobba för att framtiden ska komma snabbare. MÄnga kommer aktivt jobba för att vi ska nÄ nÀsta nivÄ sÄ snabbt som möjligt.

Alla kan bidra. Arbetet med att tÀnka kring vilka nivÄer vi ska ha, vilken riktning och mÄl som mÀnskligheten ska jobba mot, och jobbet med att ta oss dit begrÀnsas inte till nÄgra fÄ grupper eller yrkeskategorier. En filmskapare kan visualisera sin Äsikt i en film, en konstnÀr i sin konst, en ingenjör i sina innovationer, en politiker i sina tal och förslag, och sÄ vidare.

Hur skapar vi Warp Levels?

Det finns en mÀngd saker som mÄste redas ut.

  • Vilken nivĂ„ Ă€r vi pĂ„ nu? Ska vi kunna nĂ„ nĂ€sta nivĂ„, mĂ„ste vi bestĂ€mma vilken nivĂ„ vi Ă€r pĂ„ nu.
  • Hur levlar man? Ska det vara ett antal delmĂ„l som alla ska uppnĂ„s? Eller ska vi samla poĂ€ng? Till exempel, att fler poĂ€ng ju högre andel mĂ€nniskor som lever i demokrati. NĂ€r man nĂ„r en vissa summa poĂ€ng, levlar man (som i mĂ„nga spel.)
  • Hur vet man att utveckling skett? Om vi hĂ„ller oss till det ovanstĂ„ende exemplet med demokrati, vem ska man förlita sig pĂ„ för att avgöra om hur stor andel som lever i demokrati? Det finns flera olika listor och rankingar, vilken ska man vĂ€lja? För varje mĂ„l eller delmĂ„l mĂ„ste det finns ett sĂ€tt att verifiera utvecklingen.
  • Vem bestĂ€mmer nivĂ„erna och hur dĂ„? Ska det vara FN? Politiker? Folket? Vilket folk i sĂ„ fall? Ska det ske i omröstningar, eller pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt?
  • Hur ofta ska innehĂ„llet i nivĂ„erna Ă€ndras? Det kommer inte gĂ„ att exakt förutse vad som Ă€r möjligt i nĂ€sta eller efter det kommande nivĂ„er, och innehĂ„llet behöva Ă€ndras.

Det finns mÄnga fler frÄgor som behöver svar, men det dÀr Àr nÄgra av de mest uppenbara. Jag har idéer kring svar pÄ flera av dem, men sparar det. Min plan Àr att prata med ett stort antal personer om dem och sannolikt kommer mina svar att Àndras dÄ.

En sak vet jag redan nu i alla fall. Jag tycker att nivÄerna ska bestÀmmas direkt av folket. Inte av FN, regeringar, riksdagar och politiker. De ska absolut vara med, men det vore ett steg framÄt i sig om mÀnsklighetens riktning bestÀmdes direkt av mÀnskligheten.

Hur börjar man?

För att fÄ en stor pÄverkan pÄ mÀnsklighetens framtid behöver Warp Levels anammas minst lika brett som FN:s hÄllbarhetsmÄl. En minst sagt massiv uppgift som kommer ta lÄng tid att uppnÄ. Men fördelen Àr att man inte behöver börja stort.

Det gÄr bra att börja i mycket mindre skala. Samla en grupp mÀnniskor som ger inledande svar pÄ de ovanstÄende frÄgorna och sedan bestÀmmer vad kommande nivÄer ska innehÄlla. DÀrefter jobbar man aktivt bÄde pÄ att nÄ nÀsta nivÄ och fÄ fler engagerade i Warp Levels. Efterhand utvecklar man nivÄerna och fler och fler Àr med och bestÀmmer, förfinar och förbÀttrar.

VÀgen framÄt

Jag kommer nu börja prata med mÀnniskor för att hitta svar pÄ de mÄnga frÄgetecknen. NÀr det finns tilrÀckligt mÄnga svar Àr det dags att börja göra. Att skapa och bestÀmma nivÄerna.

Dessutom kommer jag frÄga sÄ mÄnga jag kan om vad de vill med mÀnskligheten. Vad nÀsta (och nÀsta och nÀsta) level betyder för dem. Vilken ribba de vill sÀtta upp och varför vi gemensamt borde hoppa över den.

Jag kommer, sÄklart, inte klara detta sjÀlv. Alla som vill hjÀlpa till Àr vÀlkomna att göra det.

Om vi lyckas Àr det sannerligen historia som skapas. För första gÄngen skulle dÄ mÀnsklighetens framtid bestÀmmas direkt av mÀnskligheten.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.