Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Att lĂ„ta befintliga trĂ€d vĂ€xa kan lagra en tredjedel av vĂ„ra koldioxidutslĂ€pp

🌳 Att lĂ„ta befintliga trĂ€d vĂ€xa kan lagra en tredjedel av vĂ„ra koldioxidutslĂ€pp

Forskarna uppskattar att detta skulle kunna motsvara ungefÀr en tredjedel av den koldioxid som mÀnniskan hittills har tillfört atmosfÀren, med potential att lagra sÄ mycket som 228 miljarder ton koldioxid.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Om befintliga trĂ€d fĂ„r vĂ€xa till full storlek kan de lagra betydande mĂ€ngder koldioxid.
  • En ny studie betonar vikten av att skydda skogar snarare Ă€n att plantera nya.

En fÀrsk studie med ett stort forskarteam föreslÄr att genom att lÄta befintliga trÀd vÀxa till full storlek kan teoretiskt sett en betydande mÀngd koldioxid avlÀgsnas frÄn atmosfÀren, skriver New Scientist.

Forskarna uppskattar att detta skulle kunna motsvara ungefÀr en tredjedel av den koldioxid som mÀnniskan hittills har tillfört atmosfÀren, med potential att lagra sÄ mycket som 228 miljarder ton koldioxid.

Återupplivar diskussionen om trĂ€dens roll

Denna studie vĂ€cker liv i diskussionerna om trĂ€dens roll i hanteringen av klimatförĂ€ndringarna. En debatt som drog igĂ„ng efter ett paper frĂ„n 2019 av Thomas Crowther och hans team vid ETH ZĂŒrich. Den studien föreslog att Ă„terskogning av omrĂ„den utanför befintliga skogar kunde lagra över 200 miljarder ton koldixoid, men kritiserades för att potentiellt ha överdrivit denna kapacitet.
Kontroversen eskalerade ytterligare nÀr dessa resultat tolkades som stöd för initiativ med massplantering av trÀd, vilket kan ha negativ inverkan pÄ biologisk mÄngfald och lokalsamhÀllen. Crowther sjÀlv har uttryckt oro över denna förenkling och noterat dess skadliga effekter pÄ miljörörelsen.

Skydda och lÄta befintliga trÀd vÀxa

Som svar genomförde Crowther och hans kollegor en omfattande översyn med hjÀlp av olika datauppsÀttningar och modeller, inklusive satellitmÀtningar av skogstÀckning och markbaserade data frÄn över en miljon skogsomrÄden globalt. Deras resultat tyder pÄ att befintliga skogsekosystem kan lagra avsevÀrt mer koldioxid om de skyddas och tillÄts nÄ mognad. Dock sÀger de ocksÄ att en stor del av denna potentiella tillvÀxt skulle behöva ske i omrÄden som för nÀrvarande upptas av stads- eller jordbruksutvecklingar, vilket gör det till en osannolik möjlighet.

Dessutom identifierade de en möjlighet att lagra ytterligare koldioxid genom att Äterskapa skogar i omrÄden dÀr de har avlÀgsnats men som inte för nÀrvarande anvÀnds för stÀder eller jordbruk. Studien flyttar fokus frÄn att plantera nya skogar till att skydda och ÄterstÀlla befintliga skogar, en förÀndring som vÀlkomnats av vissa forskare, Àven om frÄgor kring genomförbarheten av dessa ÄtgÀrder kvarstÄr.

Denna forskning understryker potentialen i skydd av och ÄterstÀllande av skogar för koldioxidupptagning, men pekar ocksÄ pÄ komplexiteten i att realisera denna potential, inklusive ekologiska, sociala och praktiska utmaningar.

Tidslinjen för betydande koldioxidackumulering i dessa skogar strÀcker sig över decennier, om inte Ärhundraden, vilket indikerar att Àven om skogsskydd Àr ett vÀrdefullt verktyg för att mildra klimatförÀndringar, Àr det inte en snabb lösning.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

Nyhetstips: Odd Bolin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.