Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧼 En stor AI-sprĂ„kmodell löste ett olöst matematikproblem

🧼 En stor AI-sprĂ„kmodell löste ett olöst matematikproblem

Detta Àr ett tecken pÄ potentialen hos AI inom vetenskaplig forskning och möjligheten att lösa komplexa problem.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • DeepMinds FunSearch löser ett olöst matematikproblem.
  • Verktyget anvĂ€nder en stor sprĂ„kmodell, Codey.
  • Visar potentialen för AI i komplex problemlösning.

DeepMind, ett dotterbolag till Google, har nyligen gjort betydande framsteg inom matematisk forskning. Deras senaste verktyg, FunSearch, har framgÄngsrikt knÀckt ett lÀnge olöst problem inom ren matematik. Detta Àr ett viktigt ögonblick i tillÀmpningen av stora sprÄkmodeller inom vetenskaplig upptÀckt, skriver MIT Technology Review.

Stora sprÄkmodeller inom vetenskaplig forskning

FunSearchs resa började med utmaningen att lösa "cap set"-problemet, en komplex frÄga inom ren matematik som har förbryllat matematiker i Äratal. Problemet innebÀr att bestÀmma den maximala storleken pÄ en specifik typ av mÀngd, en uppgift sÄ invecklad att till och med den berömda matematikern Terence Tao sa att det var hans favorit bland olÀsa matteproblem.

Det som skiljer FunSearch Àr dess unika tillvÀgagÄngssÀtt. Till skillnad frÄn tidigare verktyg som behandlade matematiska problem som pussel liknande spel som Go eller schack, anvÀnder FunSearch en stor sprÄkmodell som heter Codey. Vilken Àr en förfinad version av Googles PaLM 2, speciellt finjusterad för att förstÄ och generera datorprogramkod. Denna modell fungerar tillsammans med andra system som Àr designade för att filtrera bort felaktiga eller meningslösa svar och förbÀttra de mest lovande.

Processen innebÀr att Codey föreslÄr kod för att fylla i luckorna i ett ofullstÀndigt Python-program som skisserar problemet. Förslagen utvÀrderas och förfinas sedan i en upprepad cykel tills en genomförbar lösning framtrÀder. Denna metodik, Àven om den Àr experimentell, visade sig framgÄngsrik inte bara i att ta itu med "cap set"-problemet, utan Àven i att hantera andra komplexa frÄgor som binpackingproblemet.

Implikationer för framtidens matematiska forskning

FramgÄngen med FunSearch ligger inte bara i att lösa dessa problem, utan ocksÄ i det sÀtt det uppnÄdde dessa resultat. Genom att generera kod - ett recept för lösningen snarare Àn sjÀlva lösningen - erbjuder FunSearch ett mer mÄngsidigt och begripligt tillvÀgagÄngssÀtt för problemlösning. Detta Àr ett tecken pÄ potentialen hos AI inom vetenskaplig forskning och möjligheten att lösa komplexa problem.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.