Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 Betydande minskning av fattigdom i USA, enligt ny rapport

📉 Betydande minskning av fattigdom i USA, enligt ny rapport

I en ny rapport framkommer det att fattigdomen i USA har minskat markant sedan 1980, med en nedgÄng pÄ 27 procentenheter. Denna trend fortsatte under perioden 2020-2022, trots pandemin.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskning visar 27 procentenheters minskning av fattigdom sedan 1980.
  • Konsumtionsbaserade mĂ€tningar av fattigdom ger en mer noggrann bild av ekonomiskt vĂ€lbefinnande Ă€n inkomstbaserade mĂ€tningar.
  • Perioden 2020-2022 visar pĂ„ en stadig minskning av fattigdom trots pandemin.

Nytt perspektiv pÄ fattigdomsmÀtning

En ny rapport frÄn University of Notre Dame, University of Chicago och Baylor University har visat pÄ en dramatisk minskning av fattigdom i USA, vilket stÄr i stark kontrast till de officiella siffrorna frÄn USA:s folkrÀkningsbyrÄ. Forskarna anvÀnder konsumtionsbaserade mÀtningar istÀllet för inkomstbaserade för att fÄ en mer exakt bild av fattigdom.

Mellan 1980 och 2022 sjönk konsumtionsfattigdomen frÄn 33,8 procent till 6,0 procent, en minskning med 27 procentenheter. Detta skiljer sig markant frÄn den officiella fattigdomsgraden som endast visar en minskning pÄ 1,5 procentenheter under samma period.

Orsaker till skillnader i fattigdomsmÀtning

Tre huvudfaktorer bidrar till skillnaden mellan konsumtions- och officiella fattigdomsmÄtt: felaktiga justeringar av den federala fattigdomsgrÀnsen för inflation, en begrÀnsad definition av inkomst och partiska mÄtt pÄ familjeresurser. Forskarna betonar att konsumtion, som mÀter vad familjer kan köpa i form av mat, bostÀder, transport och andra varor och tjÀnster, ger en bÀttre indikation pÄ ekonomiskt vÀlbefinnande Àn inkomst, som kan variera av skÀl som inte Àr relaterade till vÀlbefinnande.

Under den aktuella perioden, sÀrskilt under pandemin, uppvisade konsumtionsbaserad fattigdom inte samma fluktuationer som inkomstbaserad fattigdom. Detta pekar pÄ att konsumtionsbaserade mÄtt ger en mer stabil och tillförlitlig bild av ekonomiskt vÀlbefinnande.

KĂ€lla: University of Notre Dame

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.