Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☂️ Fuglesang & Hassler föreslår en försäkring för klimatet

☂️ Fuglesang & Hassler föreslår en försäkring för klimatet

Ett rymdparasoll för att minska inflödet från solen, som en plan B, i fall inte plan A funkar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Vi har tid att ställa om för att lösa klimatförändringarna, innan de får för allvarliga konsekvenser. Inte så att vi kan rulla tummarna, tempot behöver öka i omställningen. Men vad gör vi om omställningen går för långsamt, eller att det nuvarande klimatmodellerna är fel och temperaturen plötsligt ökar snabbare än förväntat?

Då behövs en plan B, menar Christer Fuglesang och John Hassler, professorer i rymdfart respektive ekonomi. Fuglesang är ju som bekant också astronaut och förste svensk i rymden (och Warp Premium Supporter!)

Idén presenterade de för tre år sedan, och sedan dess har förslaget fördjupats.

Professor John Hassler. Foto: Felicia Margineau/FSC

På konferensen Insure the Climate, arrangerad av Fuglesang Space Center i samarbete med Rotary, utvecklade de tankarna.

Temperaturökningen på jorden beror ju på att vi mängden koldioxid och andra växthusgaser har ökat i atmosfären. Filten har blivit tjockare, som John Hassler uttrycker det. En tjockare filt innebär att mindre värme kan lämna jorden och det blir varmare här.

Om vi då, som sagt, inte hinner fixa filten i tid, skulle vi istället kunna skugga solen lite och minska inflödet av solljus. Mindre solljus innebär såklart mindre värme och lägre temperatur.

OK, hur skuggar man solen? Genom ett rymdparasoll!

Professor Christer Fuglesang. Foto: Felicia Margineau/FSC

Eller rättare sagt ett gigantiskt solsegel sammansatt av tiotusentals små solsegel. Det placeras på Lagrangepunkt, L1. Den ligger en hundradel av vägen till solen, vilket är omkring fyra gånger avståndet från jorden till månen. Vid denna punkt utjämnas gravitationskrafterna från solen, jorden och månen. Om parasollerna placeras här kan de följa jordens bana runt solen med minimala styrkrafter och kontinuerligt tillhandahålla den önskade skuggningen av jorden.

Från jorden skulle parasollerna inte vara synliga för blotta ögat och inte heller kasta någon märkbar skugga.

Professor Marcello Romano. Foto: Felicia Margineau/FSC

På konferensen visade Fuglesang hur han fördjupat förslaget, exempelvis med en ännu mer exakt placering vid L1 och vilka material som rymdparasollet kan byggas av. På plats fanns också en italiensk professor, Marcello Romano, som bland annat jobbat med solsegel.

Är det dyrt?

John Hassler blev inblandad i detta när Christer Fugelsang ringde honom för några år sedan, då han fått idén och gjort en första konstnadsberäkning. Han landade på 3-5 biljoner dollar.

"Är det mycket?", frågade Fuglesang, när han nådde Hassler på telefon.
"Nej", svarade Hassler.

Det är såklart mycket pengar, men inte utspritt över 20 år och sett i relation till 100 biljoner dollar i global årlig BNP.

Vi har tidigare beskrivit konceptet i denna Optimist's Edge-artikel:

💡 Optimist’s Edge: Rymdparasoll för att bromsa den globala uppvärmningen
Christer Fuglesang: Ett enormt solsegel mellan jorden och solen skulle kunna bromsa jordens temperaturökning tillräckligt mycket för att ge oss tid att förvandla oss till ett hållbart samhälle.

En grundförutsättning för att genomföra idén, är sjunkande kostnader för att skjuta upp saker i rymden. Även detta har vi täckt i en tidigare artikel:

💡 Optimist’s Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare
💡 Om bara några år kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare än idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

Just därför kommer vi lösa klimatproblemet

När jag satt där på konferensen och lyssnade fascinerandes jag över mänskligheten.

Christer Fuglesang kom på idén med ett rymdparasoll när han satt och läste en bok om fysik. Som astronaut och professor i rymdfart tänkte han såklart på rymden. Men han är inte ensam. Flera har haft samma idé, med lite variationer. Forskning pågår på flera ställen runt om i världen. Fuglesangs studenter har fördjupat och utvecklat idén. John Hassler, med sina djupa kunskaper om klimat och ekonomi, bidrar med sitt perspektiv.

Det här är anledningen till att vi människor är fenomenala på att lösa problem och innovera. Denna mix av kunskaper, idéer och synsätt är extremt kraftfull. Särskilt när vi har ett tydligt mål och gärna också tidspress. Då utvecklar vi nya vacciner på rekordtid, eller landar på månen.

Just det vi kan åstadkomma med Warp Levels:

🆙 Warp Levels - en idé för att levla upp mänskligheten
Mänskligheten hoppar höjdhopp utan ribba. Vi har inget mål. Med Warp Levels bestämmer vi vad nästa nivå för mänskligheten ska innehålla, så vi kan levla upp och göra framsteg snabbare.

Vi bestämmer vad nästa nivå för mänskligheten ska vara. Det ger oss ett gemensamt mål att arbeta mot. En ribba att hoppa över. Med Warp Levels vet vi vad som krävs för att levla upp mänskligheten.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.