Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Förnybar energi ökade globalt med 50 procent under 2023

⚡ Förnybar energi ökade globalt med 50 procent under 2023

Världen upplever den snabbaste expansionen av förnybar energi på tre decennier. Solenergi utgjorde tre fjärdedelar av den nya kapaciteten. Priset på solpaneler med nästan 50 procent, jämfört med 2022.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Världens kapacitet för förnybar energi ökade med 50 procent under 2023.
  • Solenergi utgjorde tre fjärdedelar av den nya kapaciteten.
  • Priset på solpaneler med nästan 50 procent, jämfört med 2022.

En ny era för förnybar energi

Världen upplever den snabbaste expansionen av förnybar energi på tre decennier. Under 2023 ökade kapaciteten med nästan 510 gigawatt. Solenergi stod för tre fjärdedelar av denna ökning. Detta framkommer i IEA:s årliga marknadsrapport om förnybar energi, "Renewables 2023".

Samtidigt sjönk priset på solpaneler med nästan 50 procent, jämfört med 2022.

Kina ledde utvecklingen och installerade lika mycket solenergi under 2023 som hela världen gjorde under 2022. Dessutom ökade Kinas vindkraft med 66 procent jämfört med föregående år. Europeiska unionen, USA och Brasilien nådde också rekordnivåer i tillväxt av förnybar energi.

Övergång till en grön framtid

Globalt förväntas kapaciteten för förnybar energi växa till 7 300 gigawatt under perioden 2023-2028. Solenergi och vindkraft står för 95 procent av denna expansion. Förnybar energi kommer att överträffa kol som den största källan för global elproduktion i början av 2025. Trots denna tillväxt behöver världen ytterligare ansträngningar för att nå målet om att tredubbla kapaciteten till 2030, som fastställdes under COP28.

Utmaningar och möjligheter

Rapporten belyser även de utmaningar som återstår. För att uppnå målet om tredubbling till 2030 behöver politik och marknadsförhållanden fortsätta att stödja tillväxten. Vind- och solenergi är idag billigare än nya fossila bränsleanläggningar i nästan alla länder och billigare än befintliga fossila anläggningar i de flesta länder.

Den som har haft mest rätt

En som förutsåg denna utveckling för över tio år sedan (och blev utskrattad som resultat) är Tony Seba. Återigen levererar han prognoser som vittnar om dramatiska förändringar.

😮 Den naive Tony Seba har haft mer rätt än någon annan (så lyssna på vad han säger nu)
Mänskligheten står inför sina största förändring någonsin, menar Tony Seba. En naiv, korkad optimist, menar en del. Men Seba har gång på fått rätt och hans belackare fel. En tips är att denna gång lyssna på honom.

Källa: International Energy Agency (IEA)


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.