Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 BlĂ„valar Ă„tervĂ€nder till Indiska oceanen

🐳 BlĂ„valar Ă„tervĂ€nder till Indiska oceanen

Forskare har hittat blÄvalar i Seychellerna, och att denna plats troligen anvÀnds för fortplantning. Det globala förbudet mot valfÄngst och ökade bevarandeinsatser har banat vÀg för en gradvis ÄterhÀmtning av blÄvalspopulationerna.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Forskare har hittat blĂ„valar i Seychellerna, och att denna plats troligen anvĂ€nds för fortplantning.
  • Akustisk övervakning visar en betydande nĂ€rvaro av dessa valar i regionen.
  • Bevarandeinsatser visar positiv inverkan pĂ„ hotade arter.

BlÄvalen, jordens största djur, har hittat ett hem igen i en region av Indiska oceanen, dÀr de tidigare decimerades av valfÄngst. Denna upptÀckt, gjord av forskare och filmskapare i Seychellerna, visar pÄ en potentiell plats för fortplantning för dessa majestÀtiska varelser, skriver BBC.

Akustisk övervakning

Ett Ärs undervattensljudinspelning har gett avgörande bevis för blÄvalarnas utökade nÀrvaro i omrÄdet. AnvÀndningen av en "ljudfÀlla" nÀra Seychellerna fÄngade de distinkta, lÄgfrekventa sÄngerna frÄn blÄvalarna, frÀmst under mars och april. Detta akustiska bevis tyder pÄ att regionen kan vara kritisk för arten, potentiellt som en plats för fortplantning eller som en barnkammare.

Denna observation Àr ett bevis pÄ naturens motstÄndskraft nÀr den fÄr en chans att ÄterhÀmta sig. Det globala förbudet mot valfÄngst och ökade bevarandeinsatser har banat vÀg för en gradvis ÄterhÀmtning av blÄvalspopulationerna.

Seychellerna: Ett fristad för marint liv

Seychellerna har blivit en fristad för marint liv, delvis tack vare ett unikt "skuld för natur"-utbyte. Detta avtal har lett till att stora delar av dess havsomrÄden formellt skyddas, och skapar en tillflyktsort för en mÄngfald av marina arter, inklusive blÄvalen. De relativt lÄga nivÄerna av ljudföroreningar och skeppstrafik i dessa vatten erbjuder en idealisk miljö för dessa havets jÀttar.

NÀr forskare arbetar för att förstÄ Seychellernas betydelse för blÄvalen, förblir det en prioritet att skydda dessa vatten frÄn potentiella hot. Att förstÄ anledningarna bakom blÄvalarnas nÀrvaro i denna region och skydda dem frÄn mÀnniskoskapade störningar kommer att vara avgörande för deras fortsatta ÄterhÀmtning och bevarande.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.