Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤧 Första stegen mot ett universellt influensavaccin

🤧 Första stegen mot ett universellt influensavaccin

Är vi äntligen på väg att få ett universellt skydd mot influensa?

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Lovande, nya framsteg inom forskning om influensavaccin.
  • Utmaningar inkluderar influensavirusets snabba mutation och vårt immunsystems respons.
  • Nya vaccinkandidater visar potential att övervinna dessa hinder.

Jakten på ett mer effektivt influensavaccin gör framsteg, trots de komplexa utmaningar som influensavirusets snabba mutation och komplexiteten i människans immunologi innebär, skriver Wired.

Influensans tendens att ständigt mutera utgör ett betydande hinder i vaccinutvecklingen. Varje år formuleras nya vacciner baserade på cirkulerande stammar, men deras effektivitet varierar kraftigt, påverkad av virusets förmåga att förändras över tid. Detta har lett till en samordnad ansträngning att utveckla ett mer universellt influensavaccin, ett som förblir effektivt trots virusets mutationer.

Tydliga framsteg

En kandidat utvecklad av National Institutes of Health är för närvarande i fas 1 av kliniska försök, medan andra kandidater från Moderna och team vid Mount Sinai School of Medicine och University of Pennsylvania har visat lovande resultat. De representerar en blandning av ingenjörskonst och vetenskaplig innovation, som använder avancerade virologiska verktyg.

Det ideala universella vaccinet skulle inte bara vara mer effektivt mot ett bredare spektrum av influensastammar utan också erbjuda skydd under en längre period. Drömmen är också att täcka pandemiska virus, som skiljer sig avsevärt från de vanliga mutationerna av influensaviruset.

Utforskar olika strategier

Forskare utforskar olika strategier för att övervinna dessa utmaningar. Vissa fokuserar på att presentera flera versioner av influensavirusets yttre proteiner för immunsystemet, medan andra, som Peter Paleses team vid Mount Sinai, skapar kimeriska virus för att exponera mindre föränderliga komponenter av viruset för immunsystemet.

Modernas tillvägagångssätt, som använder mRNA-teknik, innebär att formulera vacciner som uppmanar immunsystemet att producera antigen och därefter utveckla antikroppar mot dem. Denna metod, kombinerad med inkluderingen av ytterligare influensavirusproteiner, kan representera steg mot ett mer universellt influensavaccin.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.