Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Rabarbersaft nyckel till Ă„tervinning av elbilsbatterier

đŸŒ± Rabarbersaft nyckel till Ă„tervinning av elbilsbatterier

Metoden gör det möjligt att Ätervinna 100 procent aluminium och 98 procent litium ur förbrukade elbilsbatterier.  Det krÀvs inga dyra eller skadliga kemikalier i processen utan istÀllet anvÀnds oxalsyra, som bland annat finns i rabarber.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

  • Forskare pĂ„ Chalmers har kommit pĂ„ ett nytt och effektivt sĂ€tt att Ă„tervinna metaller frĂ„n elbilsbatterier. 
  • Metoden gör det möjligt att Ă„tervinna 100 procent aluminium och 98 procent litium ur förbrukade elbilsbatterier. 
  • Det krĂ€vs inga dyra eller skadliga kemikalier i processen utan istĂ€llet anvĂ€nds oxalsyra, som bland annat finns i rabarber.

I Chalmers batteriÄtervinningslabb visar Léa Rouquette och forskningsledaren Martina Petranikova hur den nya metoden fungerar. I labbet finns uttjÀnta bilbattericeller och i dragskÄpet finns deras krossade innehÄll i form av ett finmalt svart pulver som löses i en genomskinlig vÀtska, oxalsyra. Det Àr miljövÀnlig ingrediens som Àven Äterfinns i vÀxter som rabarber och spenat.

Fotograf: Anna-Lena Lundqvist

LĂ©a Rouquette blandar vĂ€tska och pulver i nĂ„got som pĂ„minner om en köksmixer. Även om det ser lĂ€tt ut, nĂ€stan som om hon skulle koka kaffe, Ă€r det exakta tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet unikt och ett nyligen publicerat vetenskapligt genombrott. Genom att finjustera temperatur, koncentration och tid har forskarna tagit fram ett nytt recept för att anvĂ€nda oxalsyra.

"Hittills har ingen lyckats hitta exakt rĂ€tt förutsĂ€ttningar för att separera sĂ„ hĂ€r mycket litium med oxalsyra och dessutom fĂ„ bort allt aluminium samtidigt, sĂ€ger LĂ©a Rouquette," doktorand vid institutionen för kemi och kemiteknik pĂ„ Chalmers. 

LĂ©a Rouquette, doktorand, institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers. Fotograf: Henrik Sandsjö

OmvÀnd ordning mot andra metoder

Den vĂ€tskebaserade Ă„tervinningsmetoden kallas för hydrometallurgi. I traditionell hydrometallurgi tar man först bort det ”orena” i materialet som aluminium och koppar och efter det kan man ta vara pĂ„ vĂ€rdefulla metaller som litium, kobolt, nickel och mangan. Även om det bara Ă„terstĂ„r smĂ„ mĂ€ngder med aluminium och koppar, krĂ€vs det flera reningssteg och varje steg i processen orsakar spill. I den nya metoden vĂ€nder forskarna pĂ„ kuttingen och separerar litium först tillsammans med aluminium. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan de minska spillet av de vĂ€rdefulla metaller som behövs för att tillverka nya batterier.

"Det behövs alternativ till dagens oorganiska kemikalier. Dessutom Àr en av de största flaskhalsarna i dagens processer att fÄ bort restmaterial som aluminium. Det hÀr Àr en innovativ metod som kan förse Ätervinningsindustrin med nya alternativ och bidra till att lösa problem som hindrar utvecklingen sÀger Martina Petranikova," docent vid institutionen för kemi och kemiteknik pÄ Chalmers.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.