Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 Solenergi har ökat dramatiskt senaste tio Ă„ren – och det Ă€r bara början

🌞 Solenergi har ökat dramatiskt senaste tio Ă„ren – och det Ă€r bara början

År 2010 tog det i genomsnitt en mĂ„nad att installera en gigawatt solkapacitet. År 2015 snabbades denna takt upp till en vecka, och Ă„r 2023 förvĂ€ntas den överstiga en gigawatt per dag.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Installationer av solenergi har sett en kraftig ökning av kapacitet globalt.
  • Takten pĂ„ installationer i gigawatt har accelererat och nĂ„tt nya milstolpar.
  • Solenergi spelar nu en betydande roll i den globala elproduktionen.

Under det senaste decenniet har det globala solenergilandskapet förÀndrats dramatiskt, enligt en sammanstÀllning av Solcellskollen.

Ser man tillbaka till 2010, tog det i genomsnitt en mĂ„nad att installera en gigawatt solkapacitet. År 2015 snabbades takten upp till en vecka, och Ă„r 2023 förvĂ€ntas det överstiga en gigawatt per dag.

Graf frÄn Solcellskollen.

En ökning med 56 procent frÄn 2022

Solenergi övertrÀffade vindkraften Är 2022 och blev den ledande kÀllan för ny elproduktion globalt, bÄde nÀr det gÀller kapacitet och energi. Tillsammans med vindkraft stod den för över 80 procent av den tillagda globala kapaciteten. Enligt BloombergNEF förvÀntas den totala solinstallationen för 2023 nÄ 392 gigawatt.

Mellan 2018 och 2022 var den Ă„rliga tillvĂ€xten i solkapacitet i genomsnitt 18%. År 2023 förvĂ€ntas en ökning med över 50 procent, vilket Ă€r den högsta Ă„rliga ökningen pĂ„ ett decennium, som rapporterats av IEA-PVPS & BloombergNEF.

Denna expansion betyder att solenergin förvÀntas vÀxa frÄn att generera motsvarande 6,2% till cirka 8% av den globala elförbrukningen Är 2023. Dessa siffror varierar dock, eftersom det Àr svÄrt att exakt förutspÄ solandel i elmixen. Denna variabilitet beror pÄ faktorer som Ärliga variationer i solstrÄlning och en betydande del av den globala solproduktionen som sker inom bostads- och kommersiella fastigheter, dÀr pÄlitlig statistik Àr svÄrare att fÄ fram.

Flera europeiska lÀnder har sett en betydande adoption av solenergi

I Europa har solenergi blivit en betydande del av elsystemet. Medan Kina leder i volym, har flera europeiska lÀnder sett en betydande adoption av solenergi. Till exempel leder Malta och Spanien, med upp till 20% av sin elförbrukning frÄn solenergi, i Europa. LÀnder som NederlÀnderna, Tyskland och Danmark följer nÀra efter, med 16%, 13% och 10% solbidrag till sina respektive elmixer.

Enligt Solar Power Europe har den installerade solkapaciteten i Europa ökat med cirka 120 gigawatt sedan 2020, vilket visar att ungefÀr hÀlften av den nuvarande kapaciteten i Europa lades till under de senaste tre Ären.

Internationella energiorganet (IEA) ser solenergi som en kritisk komponent i klimatövergĂ„ngen. I sin World Energy Outlook presenterar IEA olika scenarier för tillvĂ€xten av solkapacitet baserat pĂ„ teknologiska framsteg och politiska ambitioner. I alla scenarier Ă€r solenergi den snabbast vĂ€xande energikĂ€llan fram till 2030 och 2050. År 2030 förvĂ€ntas den Ă„rliga tillĂ€gget av solkapacitet ligga mellan 440 gigawatt i det mest konservativa scenariot och upp till 620 gigawatt i de mest ambitiösa.

Över en tredjedel av de totala utslĂ€ppsminskningarna till 2030

Solenergi, tillsammans med vindkraft och elbilar, förvÀntas bidra avsevÀrt till minskningen av utslÀpp inom den globala energisektorn. Till exempel, i IEA:s konservativa scenario, förvÀntas solenergi stÄ för över en tredjedel av de totala utslÀppsminskningarna till 2030.

Men den snabba expansionen av solenergi medför utmaningar, sÄsom lÄnga tillstÄndsprocesser, problem med anslutning till elnÀtet och behovet av mer flexibla elsystem. IEA betonar vikten av att förbÀttra flexibiliteten, inklusive batterilagring, efterfrÄgerespons, vattenkraft, termisk lagring och annan flexibel kraftproduktion, för att integrera en vÀxande andel av sol- och vindenergi i elnÀtet.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.