Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ett hav på Mars: Is upptäckt som räcker för att täcka hela planeten med vatten

🌊 Ett hav på Mars: Is upptäckt som räcker för att täcka hela planeten med vatten

Europeiska rymdorganisationens Mars Express har upptäckt tillräckligt med is för att täcka hela planeten i ett grunt hav om det smälte. Isen är begravd vid Mars ekvator och är över 3,7 kilometer tjock.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Europeiska rymdorganisationens Mars Express har upptäckt tillräckligt med is för att täcka hela planeten i ett grunt hav om det smälte.
  • Isen är begravd vid Mars ekvator och är över 3,7 kilometer tjock.
  • Den tjocka isen, som är kontaminerad med damm, utgör en potentiell resurs för framtida bemannade uppdrag, även om dess djupa läge gör den svår att komma åt.

En oväntad upptäckt under ekvatorn

Europeiska rymdorganisationens (ESA) Mars Express har upptäckt vattenis, begravd under Mars ekvator, som är tillräckligt tjock för att täcka planeten i ett hav mellan 1,5 och 2,7 meter djupt om den smälte.

Denna upptäckt är den största mängden vattenis som hittills upptäckts i denna region. Forskarna fann att radarsignaler från isen liknar de från Mars polarisar, vilket tyder på att det är rikligt med is.

Isen, som är 3,7 km tjock och täckt av en skorpa av härdad aska och torrt damm, är inte ren utan kraftigt förorenad med damm. Dess närhet till ekvatorn gör den mer tillgänglig för framtida bemannade uppdrag.

Geologiska mysterier avslöjade

För omkring 15 år sedan upptäckte Mars Express avlagringar under den geologiska formationen Medusae Fossae Formation (MFF), men forskarna var osäkra på vad dessa avlagringar bestod av. Nya observationer av MARSIS, en subsurface radar ombord på Mars Express, har nu gett svaret: det är inte damm. Istället är avlagringarna låga i densitet och ganska transparenta för MARSIS radar, vilket är hur man förväntar sig att vattenis ska framstå i data.

Frågan om hur vattenisen hamnade begravd vid ekvatorn är särskilt relevant. Tidigare har subytisk is hittats i stora mängder på Mars; NASA:s Phoenix-uppdrag grävde upp is precis under den dammiga ytan vid landningsplatsen vid polen 2008. Dessutom har Mars Express och NASAs Mars Odyssey tidigare detekterat vattenis ner till mellanlatituderna, och ESA:s Trace Gas Orbiter har upptäckt väte från vattenis precis under ytan på Candor Chaos.

Ett klimat från det förflutna

Denna senaste analys kastar ljus över Mars geologi och visar att planetens klimat var mycket annorlunda i det förflutna. Isens existens kan vara resultatet av Mars vandrande axel, där planetens lutningsvinkel har varierat över tid. Under perioder av hög oblikvitet, när polerna pekar närmare solen än ekvatorn, kunde vattenis bildas i stora mängder på ytan vid ekvatorn, för att sedan begravas av aska och damm.

Källa: Space.com

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.