Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Årets vetenskapliga genombrott: LĂ€kemedel mot fetma (och andra framstĂ„ende upptĂ€ckter)

🏆 Årets vetenskapliga genombrott: LĂ€kemedel mot fetma (och andra framstĂ„ende upptĂ€ckter)

Fetma, en hÀlsokris som pÄverkar cirka 70% av vuxna i USA och mer Àn hÀlften i Europa, Àr kopplad till flera allvarliga sjukdomar. Nyligen har en ny klass av lÀkemedel, GLP-1 receptoragonister, ursprungligen för diabetes, visat stor potential i behandlingen av fetma med hanterbara biverkningar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Varje Ă„r utser tidningen Science Ă„rets vetenskapliga genombrott. Årets vinnare Ă€r:

LĂ€kemedel mot fetma, GLP-1

Fetma, ett hÀlsoproblem som pÄverkar cirka 70 procent av vuxna i USA och mer Àn hÀlften i Europa, Àr kopplad till allvarliga sjukdomar som diabetes, hjÀrtsjukdomar och vissa cancerformer. Tidigare behandlingar för fetma har varit osÀkra och ineffektiva, som amfetamin pÄ 1940-talet och fen-phen pÄ 1990-talet.

Nyligen har en ny klass av lĂ€kemedel, GLP-1 receptoragonister, ursprungligen för diabetes, visat stor potential i behandlingen av fetma med hanterbara biverkningar. Dessa lĂ€kemedel minskar Ă€ven risken för hjĂ€rtinfarkt och stroke, vilket har lett till att det utsetts till "Årets vetenskapliga genombrott".

De listar ocksÄ en rad andra vetenskapliga framgÄngar frÄn 2023:

Södra oceanens kolpump

Kolpumpen i Södra oceanen, avgörande för det globala klimatsystemet, visar tecken pÄ att sakta ner, med studier som tyder pÄ upp till 30% minskning av cirkulationen sedan 1992. Denna nedgÄng, som potentiellt förvÀrras av smÀltande isar i Antarktis, utgör en betydande oro för klimatförÀndringarnas dynamik.

Utforskning av naturligt vÀte

UpptÀckten av en borrbrunn med hög koncentration av vÀte i Mali har vÀckt ett globalt intresse för naturligt vÀte som en ren energikÀlla. Med potentiellt stora reserver och möjligheten till ekonomisk utvinning, kan detta bli ett mer prisvÀrt alternativ till tillverkat "grönt vÀte".

AI i vÀderprognoser

Artificiell intelligens revolutionerar vĂ€derprognoser, med AI-modeller som nu kan förutsĂ€ga vĂ€dret med lika stor eller större noggrannhet Ă€n traditionella metoder, men pĂ„ en brĂ„kdel av tiden och datorkraften. Även om AI kĂ€mpar med vissa aspekter som orkanintensitet, finns potential att förbĂ€ttra prognosernas snabbhet och effektivitet.

Malariavacciner

Kampen mot malaria har stÀrkts av tvÄ vacciner: Mosquirix, som har visat en tydlig minskning av barnadödligheten, och R21/MatrixM, ett nyare, mer kostnadseffektivt vaccin med lovande provresultat. Dessa vacciner Àr avgörande för att ta itu med malarias allvarliga pÄverkan, sÀrskilt i Afrika söder om Sahara.

Amerikas tidiga befolkning nÀrmar sig acceptans

Forskare har upptÀckt mÀnskliga fotavtryck i White Sands National Park, New Mexico, daterade till 21 000 till 23 000 Är sedan, vilket ifrÄgasÀtter den rÄdande teorin att de första amerikanerna anlÀnde frÄn Asien för 16 000 Är sedan. Detta bevis, tillsammans med fynd frÄn andra platser i södra Chile och Mexiko, tyder pÄ en tidigare mÀnsklig nÀrvaro i Amerika, möjligen före den senaste istidens topp. Denna nya förstÄelse, som fortfarande möter viss skepticism, kan vÀsentligt förÀndra den accepterade tidslinjen för mÀnsklig migration till Amerika.

Bruset frÄn sammanslagningar av gigantiska svarta hÄl

Astrofysiker har potentiellt upptÀckt gravitationsvÄgor frÄn par av supermassiva svarta hÄl i avlÀgsna galaxer, genom att anvÀnda pulsarer för att spÄra subtila förÀndringar i rymden orsakade av dessa vÄgor. Denna metod, annorlunda frÄn den som LIGO anvÀnder för att upptÀcka sammanslagningar av mindre svarta hÄl, antyder existensen av mÄnga svarta hÄlbinÀrer, och ger nya insikter om beteendet hos dessa massiva himlakroppar. UpptÀckten, som fortfarande behöver bekrÀftas,Àr ett betydande steg i förstÄelsen av supermassiva svarta hÄls dynamik i universum.

Början för exaskalÀr databehandling

Eran för exaskalÀr databehandling har inletts med superdatorn Frontier vid Oak Ridge National Laboratory, som utför en kvintiljon operationer per sekund. Detta har möjliggjort betydande vetenskapliga genombrott, inklusive detaljerade simuleringar av materialbeteende och förbÀttrad global klimatmodellering. FramgÄngen med Frontier markerar början pÄ en ny era inom databehandling, med fler exaskalÀra datorer som snart ska lanseras globalt, vilket möjliggör banbrytande forskning inom olika vetenskapliga discipliner.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.